Hovedinnhold

Uenighet med Muellers opplegg ga Bøkko-exit

* Dropper profflaget CBA for å være med på landslagets høydesatsing
* Håvard Bøkko: - Håper jeg og Mueller kan være venner

SANNHETENS TIME: Håvard Bøkko (til v.) og Hege Bøkko fortalte presse-Norge om sine valg på en pressekoferanse på Olympiatoppen i dag. Foto: Scanpix
SANNHETENS TIME: Håvard Bøkko (til v.) og Hege Bøkko fortalte presse-Norge om sine valg på en pressekoferanse på Olympiatoppen i dag. Foto: Scanpix
OLYMPIATOPPEN (VG Nett) Håvard Bøkko var så uenig med Peter Muellers treningsfilosofi at han ikke fikk tilbud om å fortsette på laget til sin faste trener de åtte siste årene.

Denne saken handler om:

Bøkko og Muellers forhold

  • Håvard Bøkko ble tatt opp på A-landslaget av Mueller i 2004, og ble juniorverdensmester og bygde seg raskt opp til å bli en løpere i verdenstoppen de neste sesongene.
  • Peter Mueller ble sparket som norsk landslagssjef 23. november 2009 etter at han hadde kommet med kommentarer mot landslagsløperen Maren Haugli av seksuell karakter under en middag.
  • Håvard Bøkko gikk offentlig ut mot sparkingen.
  • Mueller - som til da hadde hatt tidvis suksess med de norske landslagsløperne - ble personlig trener for Håvard Bøkko i forkant av OL i Vancouver året etter.
  • Bøkko nektet blant annet å bli sekundert av den daværende assistenttreneren Johan Olav Koss. Mueller fikk imidlertid ikke stå på isen da hans elev konkurrerte. I OL ble det bronse på 1500 meter.
  • Foran den nylig avsluttede sesongen valgte Håvard og Hege Bøkko å gå til profflaget CBA med Mueller som trener i stedet for landslaget. Heller ikke da fikk Mueller stå på isen mens søsknene konkurrerte for Norge. Men de sportslige resultatene ble ikke like gode som håpet. VM all round endte med 4. plass, og i VM enkeltdistanser klarte ikke Håvard Bøkko å følge opp gullet fra 2011 på 1500 meter (bronse). Hege Bøkko har ikke hatt sportslig fremgang på det private laget.

- Hadde vi vært enig med CBA, hadde vi fått tilbud. Vi kom ikke så langt at vi fikk tilbud, innrømmet en alvorlig Bøkko på pressekonferansen i dag - etter at det i dag ble klart at Norges skøyte-ess kommer tilbake på landslaget neste sesong.

Uenighet om høydetrening skal spesielt ha blitt utslagsgivende. Mens landslaget satser på trening i høyden, kjører CBA og Peter Mueller et opplegg hvor løperne i langt mindre grad reiser til høyden. I høyden produserer kroppen flere røde blodlegemer, hvilket øker oksygenopptaket - og gjør kroppen mottakelig for hardere trening.

- Hverken Peter eller Eskil Ervik (sportssjef) har vært tilhengere av høydetrening. De har ikke gode erfaringer med høydetrening. Men man må prøve det man har lyst til. Og jeg har lyst til å prøve det. Man ser i alle andre idretter at man får resultater av det, sier Bøkko, og utydyper:

- Jeg har ikke lyst til å legge opp før jeg har prøvd høydetrening. Det er kjedelig å være 40 år og pensjonist og vite at man har ikke prøvd alt. Det gir forhåpentligvis resultater.

- Håper vi kan være venner

Håvard Bøkko stilte på pressekonferansen i hvit t-trøyte og svart bukse. Søsteren Hege stilte i hvit- og svartstripete genser. Det er ingen tvil om at duoen nå har brutt med Peter Mueller.

- Vi har vært sammen 220 dager i året siden 2004. Selv om han er ferdig som trener for vår del, håper jeg at vi kan være venner. Det er litt vemodig, men han bor vel i Oslo, så da håper jeg vi kan holde kontakten, sier Håvard Bøkko.

Både han og søsteren vektla at de var fornyød med sitt ene år på profflag.

- Sesongen var langt i fra noen katastrofe. Jeg er veldig takknemlig for det laget ga meg. Men forbundet hadde det beste opplegget. Det er OL om 22 måneder, og vi ser enda lenger enn det også, sier Håvard Bøkko.

Klaget på utenomsportslig fokus

Skøyteløperne innrømmer imidlertid at det ble mye støy under Peter Muellers vinger.

- Det har vært en del uro, som er skapt av en del folk og også mediene. Men nå ser vi fremover, og håper at OL kan bli mitt høydepunkt i karrieren, sier Håvard.

- Det har gått altfor mye energi på utenomsportslige ting. Det har kommet i veien. Det har vi ikke lyst til å være en del av fremover, og nå håper vi på et sportslig løft, sier Hege Bøkko.

DEN GANG DA: Håvard Bøkko fra tiden med Peter Mueller som trener. Her i Vikingskipet før i år. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
DEN GANG DA: Håvard Bøkko fra tiden med Peter Mueller som trener. Her i Vikingskipet før i år. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

På spørsmål om hva søsknene siktet til her, tok Håvard Bøkko ordet.

- Det er vel mer at mediene har gjort jobben sin. Man selger mer aviser når det er konflikter mellom folk. Vi visste det kom til å bli uro, men det ble mer enn vi hadde trodd og mye mer enn vi hadde håpet på. Men overskriftene hadde vært annerledes med tre VM-gull.

Det var altså Bøkko-søsknene som tok kontakt med skøyteforbundet etter sesongen i fjor.

- For norsk skøytesport særdeles positivt at vi er samlet som ett lag som kan trene sammen. Nå er vi happy hele gjengen - vi er one happy family, sier sportssjef Øystein Haugen i Norges skøyteforbund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport