Hovedinnhold

Koss slet med prestasjonsangst: – Jeg satt under en trapp og grein

<p>I OSLO: Johann Olav Koss på Valle Hovin mens det fortsatt ble jobbet for å arrangere OL i Oslo i 2022 i 2013.</p>

I OSLO: Johann Olav Koss på Valle Hovin mens det fortsatt ble jobbet for å arrangere OL i Oslo i 2022 i 2013.

Jørgen Braastad
Johann Olav Koss (47) tok tre gull og ble OL-konge på hjemmebane i 1994, men kun uker før lekene var han nær ved å trekke seg.

Denne saken handler om:

– Jeg tenkte at dette var noe jeg ikke kunne gjennomføre. Jeg hadde ikke lyst til å reise til Hamar og være med på dette, forteller Koss til TV 2-programmet «Senkveld» fredag kveld.

47-åringen slet med prestasjonsangst og hadde fått det for seg at dersom han mislyktes i Vikingskipet ville han ikke mestre noe som helst annet senere i livet - hverken på eller utenfor isen.

– Presset i de ukene før OL var enormt stort. Ikke minst presset jeg hadde lagt på meg selv. De siste ukene gikk det ikke så bra. Fem uker før OL gjorde jeg mitt dårligste løp noengang. Jeg følte jeg hadde brukt all min tid på å bli best og klare dette her, og tenkte at hvis jeg mislyktes kom jeg aldri til å lykkes med noe som helst i verden. Aldri i hele mitt liv, sier Koss.

Så du denne? Koss: – Jeg ville aldri vært den skøyteløperen jeg var uten ham

Knakk sammen på Gol

<p/> <p>OL 1994: Johann Olav Koss.</p>

OL 1994: Johann Olav Koss.

Tore Berntsen

Under en samling på Gol i forkant av OL på Lillehammer skulle skøytelandslaget få besøk av to psykologer. Koss forteller at han gledet seg siden han desperat trengte hjelp.

– Jeg satt under en trapp og grein. Rett og slett. Jeg følte at jeg ikke kunne klare å lykkes på det jeg hadde brukt all min tid på. Dette var noe jeg ikke kunne gjennomføre, sier Koss.

Nettopp dette fortalte han også psykologene som noe overraskende konkluderte med at da skulle de sammen gå rett til trener Hans Trygve Kristiansen for å fortelle at Koss står over OL.

– Nei, det kan vi jo ikke gjøre, sa jeg da, forteller Koss og ler.

Tre verdensrekorder

47-åringen ble den store helten i Vikingskipet få uker senere. Koss tok tre gullmedaljer og satte også verdensrekord på 1500, 5.000 og 10.000 meter.

– Vi snakket oss gjennom det og fant grunner til at jeg kanskje kunne lykkes i etterkant selv om jeg skulle mislykkes i OL. Det viktigste var at jeg kunne mislykkes i OL og likevel være en ok person, forteller Koss i «Senkveld».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport