Hovedinnhold

Hjalmar Andersen er død

FOLKEKJÆR: Hjalmar Andersen har gått bort. Her er han avbildet da VG besøkte ham før 90-årsdagen for noen uker siden. Foto: Alf Øystein Støtvig, VG
FOLKEKJÆR: Hjalmar Andersen har gått bort. Her er han avbildet da VG besøkte ham før 90-årsdagen for noen uker siden. Foto: Alf Øystein Støtvig, VG
(VG Nett) Hele Norges skøytekonge, Hjalmar Andersen, er død. «Hjallis» ble 90 år gammel.

Denne saken handler om:

Hjalmar Andersen 1923-2013

 • Født:12. mars 1923
 • Kallenavn:Hjallis
 • Meritter:
  OL-gull på 1500m, 5000m og 10.000m i 1952
  All round VM-gull i 1950, 1951 og 1952
  All round EM-gull i 1950, 1951, 1952
  All round NM-gull i 1950, 1951, 1952 og 1954
 • Hjallis satte verdensrekorder på 5000 og 10.000m.
 • Han var norsk flaggbærer under vinter-OL i Oslo i 1952
 • Hjallis ga ut to bøker «Harde løp» i 1951 og «Siste runde» i 1952.
  Kilde: Wikipedia

Han døde på Ullevål sykehus natt til i dag. Det blir bekreftet i en melding som nå er sendt ut fra vennen Tom A. Schanke i forståelse med familien. Der heter det:

«Kong Glad døde i natt onsdag 27.03. på Ullevaal Sykehus etter et ganske dramatisk fall hjemme i Tønsberg på mandag. Trøsten får være at når hele Norges «Hjallis» gikk sin siste runde ble den rask og smertefri, og i nærvær av hans nærmeste familie.»

«Hjallis» var en av Norges mest populære idrettsmenn gjennom tidene, og både i Hamar, Trondheim og Oslo er det reist statue av ham.

Snakket om døden

Vennen Tom A. Schanke ble informert om at Hjallis hadde hatt et alvorlig fall mandag.

- Han falt, ble bevisstløs med en gang, og døde altså bare to dager etter. Som venn tenker jeg på at han slapp å lide, sier Schanke.

Han forteller om mange lange kvelder i godstolen med en drink der han og vennen har diskutert lystige temaer - men også døden.

- Jeg har håpet å stupe i lysløypa til Ullevålseter, Hjalmar håpet å stupe på sin daglige halvtimes gåtur. Vi drømte begge om en rask død, sier Schanke, som nå finner trøst i at det gikk fort.

- Han ønsket å slippe et langt, smertefullt sykeleie. Nå tenker jeg «far, du døde ikke på turen din, men du fikk den raske utgangen du ønsket». Det er en trøst, men jeg hadde jo håpet han kunne ventet et par år, sier vennen.

Protokoll: Send din siste hilsen

- Han er kanskje den største idrettspersonligheten gjennom historien her i landet. Han var en fantastisk skøyteløper, men personligheten var vel så stor - om ikke større, sier tidligere skøyteløper Ådne Søndrål til VG.

Like over nyttår mottok Andersen hedersprisen på Idrettsgallaen sammen med skøytekollega Knut «Kupper´n» Johannesen.

Den fikk de to for de mange historiske og uforglemmelige øyeblikkene de skapte på skøytebanen. «Hjallis» tok tre OL-gull på hjemmebane i Oslo i 1952.

EN AV DE STØRSTE: Ådne Søndrål mener Hjalmar Andersen var en av de største idrettspersonlighetene i norsk idrettshistorie. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
EN AV DE STØRSTE: Ådne Søndrål mener Hjalmar Andersen var en av de største idrettspersonlighetene i norsk idrettshistorie. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

- Norsk idrett har aldri hatt en større nasjonal idrettsprofil enn Hjalmar Andersen. Vi har hatt utøvere som har vært større internasjonalt, som Sonja Henie, Grete Waitz og Ole Gunnar Solskjær, men ingen har vært i nærheten av Hjallis som nasjonalt idrettssymbol og profil, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke til VG.

En fanebærer

Han mener Andersen var helt spesiell, både som idrettsutøver og person.

- For det første var han helt suveren. Han vant jo alt fra 1950 til 1952. For det andre var han så blid. Han ble jo kalt Kong Glad, sier Schanke, og minner om bakgrunnen:

- Når Hjalmar gikk runder rundt Bislett, følte alle tilskuerne at han smilte og vinket nettopp til dem. Det så alltid ut som han vinket til meg - slik følte 30.000 mennesker det på Bislett!

Andersen ble også allroundverdensmester tre år på rad. I EM tok han tre gull og to sølv fra 1949 til 1954.

- Jeg er for ung til å huske at han gikk, men jeg husker personligheten. Det var stas da han var å så på oss. Jeg husker jeg fikk Hjallis-stipend og Hjallis-prisen da jeg var ung. Det var stort. Han var en fanebærer for skøytesporten, sier Søndrål

- Fikk alle til å le

- Han kledde å leve i rollen som Hjallis. Han var kanskje den største uansett kultur i Norge. Han var som en rockestjerne, legger han til.

Tirsdag 12. mars fylte Andersen 90 år. Dagen derpå fortsatte han feiringen på Skøytemuseet i Oslo. Han mottok også telegram fra Kong Harald på bursdagen.

- Når en mann på 90 år går bort er det på mange måter livets gang, men det er også trist og vemodig. Jeg vil huske mange gode historier, en personlighet som fylte et rom. Han var den som uansett gikk opp på en scene, tok mikrofonen og fikk alle til å le - uansett setting. Det blir et stort savn. Han var en mann som tok stor plass, men på en veldig god måte, fortsetter Søndrål.

I et intervju i anledning fødselsdagen tok «Hjallis» til orde for OL i Oslo.

- OL vil bety mye for norsk idrett, ja for hele samfunnet. Tenk hva det også betydde den gangen i 1952, sa skøytehelten til Romsdals Budstikke.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport