Hovedinnhold

Hege Bøkko: - Er ikke lenger ung og lovende

I HEERENVEEN: Hege Bøkko før verdenscupløpet på fredag. Foto: Øystein Jarlsbo, VG
I HEERENVEEN: Hege Bøkko før verdenscupløpet på fredag. Foto: Øystein Jarlsbo, VG
HEERENVEEN (VG Nett) Hege Bøkko (21) innrømmer at det er på tide at hun slår igjennom internasjonalt - fem år etter v-cupdebuten i Heerenveen.

Denne saken handler om:

- Jeg har hatt en tørkeperiode på to år. Det er helt klart. Jeg har ikke hatt den fremgangen jeg hadde trodd og håpet på, sier Håvard Bøkkos lillesøster.

Hun var femten og et halvt år da Peter Mueller tok henne inn på landslaget. De to første årene «gikk det på skinner». Da hun debuterte i verdenscupen som 16-åring her i Thialf, kom hun «som et stjerneskudd» og alt var bare gøy.

- Det var ny pers og ny pers (personlig rekord) hele tiden. Jeg forbedret fra helg til helg. Men ettersom jeg ble litt eldre, ble det mer press. Da jeg ikke gikk fortere som 18-åring, begynte jeg å tenke, forteller Hege Bøkko.

10.PLASS: Hege Bøkko under en pressekonferanse i Olympic Village i Vancouver 2010. Foto: NTB Scanpix
10.PLASS: Hege Bøkko under en pressekonferanse i Olympic Village i Vancouver 2010. Foto: NTB Scanpix

Karriere preget av skader

Hun tok 10. plass på 1000 meter i Vancouver-OL for snart tre år siden. Det har brent seg fast som et veldig godt minne. Året etter ble det 11. plass på distansen i VM. - Det er ingen særlig forskjell. Men hun følte kanskje at folk rundt forventet mer, og at hun sto på stedet hvil, sier landslagssjef Jarle Pedersen.

Hun debuterte i senior-EM med 15. plass i 2009. Tre år senere, i Budapest forrige sesong, kom hun på 12. plass.

Jarle Pedersen mener Hege Bøkko tidlig tilegnet seg nyttige fysiske egenskaper som medførte at hun «hoppet et par trinn» på en normal utviklingsstige, opp til OL. Hun manglet imidlertid stabiliserende styrke i mave og rygg - og en del teknisk.
Konsekvensen: Ryggplager, med påfølgende småskader andre steder.

På toppen av det hele: Sykdom.

Sommeren for to og et halvt år siden gjennomgikk hun en bihuleoperasjon - en familiesvakhet.

- Har du i løpet av motgangen tenkt på å gi deg?

- Jeg har vært innom tanken en gang i blant. Tenkt «herre gud, hvorfor driver jeg på med dette». Men nå skal det løsne. Spesielt neste år, svarer Hege Bøkko.

- Jeg forventer mye mer av meg selv enn å være middels på resultatlistene. Jeg har vært med lenge og er ikke lenger ung og lovende, som jeg er blitt sett på som, sier hun.

Lovende tester

Målet hennes er EM i Heerenveen i januar, med håp om å kvalifisere seg til VM i Vikingskipet en måned senere. På spørsmål om hvorfor hun tror de siste årenes stagnasjon skal snu til framgang, viser hun til «en kjempegod periode» sommer.

- Tester viser at jeg har større kapasitet enn tidligere, sier hun.

- Holder hun seg frisk, kan hun være veldig bra fra februar og utover, mener Jarle Pedersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HAR TROEN: Trener Jarle Pedersen på isen under et verdenscupløp i Vikingskipet på Hamar. Foto: NTB Scanpix
HAR TROEN: Trener Jarle Pedersen på isen under et verdenscupløp i Vikingskipet på Hamar. Foto: NTB Scanpix


- Skal gå meg i form

Foran 3000 m (b-gruppa), 1500 i morgen (a) og 1000 meter (b) søndag demper de forventningene. Hege Bøkko pådro seg streptokokker i slutten av august, hanglet litt da hun trente i høyden i september, fikk en liten ryggskade - og influensa og bihulebetennelse under det siste oppholdet i Inzell.

- Jeg skal gå meg i form i de tre første verdenscupene (Heerenveen, Kolomna og Astana). Denne helgen får gå som det går. Det er heldigvis etter jul det gjelder. EM, VM på hjemmebane og «prøve-OL» med distanse-VM i Sotsji, sier Hege Bøkko.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport