Hovedinnhold

Fra skrekkskade til VM-sølv: – Var usikker på om jeg kunne fortsette

<p>SØLVGUTT: Håvard Holmefjord Lorentzen (t.v.) sammen med gullvinner Kai Verbij (i midten) og bronsevinner Kjeld Nuis natt til mandag norsk tid. </p>

SØLVGUTT: Håvard Holmefjord Lorentzen (t.v.) sammen med gullvinner Kai Verbij (i midten) og bronsevinner Kjeld Nuis natt til mandag norsk tid. 

Foto: Sergei Belski, Reuters
Håvard Holmefjord Lorentzen (24) klinket til med ny verdensrekord da han kjempet om medalje i sprint-VM.

Denne saken handler om:

Da Lorentzen passerte målstreken kikket han på tiden, reiste seg opp og skled bortover isen med begge armene rett opp i været. 

Allerede før siste par skulle på isen hadde han sikret VM-medalje med tiden 1:07.38 - og ny verdensrekord sammenlagt i sprint-firkamp med poengsummen 136.280. 

I siste par slo Kai Verbij Lorentzens hans rykende ferske verdensrekord og tok gullet, mens Roland Mulder bommet. Dermed ble det sølv på Lorentzen. 

– I kveld blir det fest, gliser Lorentzen da VG prater med ham kort tid etter skøytebragden - 20 år etter forrige norske VM-medalje i sprint. 

Sølvet er et foreløpig høydepunkt i en karriere som nesten ble spolert av en forferdelig skade høsten 2015. 

Se bilder: Skrekkskaden i 2015 (NB: Sterke bilder)

Slått av «skøyte-pensjonist»

La oss skru klokken tilbake til oktober 2015. Da falt Lorentzen under trening i Inzell. Den sylskarpe eggen på venstreskøyten skar seg inn i bergenserens høyreben. Over 100 sting ble resultatet.

– For halvannet år siden var jeg usikker på om jeg kunne fortsette. Om jeg ville kunne gå på skøyter igjen. Det er helt utrolig hvor bra det har gått siden jeg begynte å trene igjen fra og med mars i fjor, sier Lorentzen. 

Hans første løp etter skaden var et av sesongens siste i sesongen 2015/2016. 

– Hvor dårlig var formen da du var på is igjen? 

– Det var under NM allround. Jeg ble slått av Øystein Grødum, som hadde lagt opp for sikkert ti år siden, sier en lattermild, nybakt sølvvinner. 

– Jeg er ingen 5000 meter-løper altså, men det sier i hvert fall litt om hvordan formen var, legger 24-åringen til. 

– Det har vært en veldig lang reise tilbake, men jeg har tatt steg for steg gjennom sommeren og høsten. 

Lunde Pedersen: Var syk - sa ingenting om det 

<p>LEVERTE VARENE: Håvard Lorentzen under sin første av to 1000 metere i sprint-VM. </p>

LEVERTE VARENE: Håvard Lorentzen under sin første av to 1000 metere i sprint-VM. 

Foto: Sergei Belski, Reuters

Skyhøyt nivå i sprint

Sprint-VM avgjøres etter fire løp. To 500 metere og to 1000 metere. Det er en konkurranse i voldsom fremmarsj internasjonalt. 

Lorentzen leverte 500 metere på 34,43 og 34,62, og 1000 metere på 1:07,08 og 1:07,38.

– Det er vanvittig høyt nivå i sporten internasjonalt. Alle topp fire i dag setter nye verdensrekorder som blir slått av nestemann. Det sier litt om hva man må gjøre for å ta medalje. Men jeg tenkte at det kunne gå med fire gode løp, sier Lorentzen. 

– I år har egentlig alt gått på skinner for min del. Alle løpene jeg har gått har vært bra. Ingen har vært bom, men ingen har vært helt vanvittige heller, sier 24-åringen, som med det kommer med et varsku om at han har mer å gå på. 

– Det er en utrolig tett og jevn sport. Det handler om hundredelene. Blunker man kan man miste medalje, sier bergenseren, som selv var to tideler fra gullet. 

Nå venter sesongavslutning med verdenscupfinale i Stavanger for 24-åringen.

Januar: EM-pallen glapp for Lorentzen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport