Hovedinnhold

Svendsen: – Var lei, sliten og frustrert

•  Nå kjører skiskytteren sitt eget løp for å finne VM-formen

<p>TEAM SVENDSEN: Sondre Flaa Eieland (t.v.) gir Emil Hegle Svendsen tilbakemeldinger etter en treningsøkt i Holmenkollen.</p>

TEAM SVENDSEN: Sondre Flaa Eieland (t.v.) gir Emil Hegle Svendsen tilbakemeldinger etter en treningsøkt i Holmenkollen.

Foto: Jostein Magnussen, VG
HOLMENKOLLEN (VG) Han skulle vært på jobb 5000 kilometer unna i USA, men skiskytter Emil Hegle Svendsen (30) følte han måtte hoppe av verdenscupsirkuset.

Denne saken handler om:

Holmenkollen i Oslo fredag ettermiddag. En og annen skiløper sveiper innom nasjonalanlegget hvor arbeiderne er i ferd med å rigge de siste tribunene på et folketomt stadion før skiskytter-VM.

På standplass tar bestekompis Sondre Flaa Eieland tiden på Emil Hegle Svendsen, gir tilbakemeldinger og forteller hvor skuddene satt. Samtidig – over 5000 kilometer unna – gjør verdenseliten sine forberedelser til jaktstarten i Presque Isle i USA.

Men det er her i Norge trønderen har hatt tilhold siden han hoppet av verdenscupen og brått reiste fra Anterselva 24. januar. Det vil si han måtte ha en lang pause før han dukket opp på VM-arenaen.

Disse verdenscupløpene har Emil Hegle Svendsen stått over

Anterselva: stafett
Canmore: sprint og fellesstart
Presque Isle: sprint, jaktstart og stafett

Les også:  Slik forklarer Bjørndalen fraværet han kritiseres for

– Jeg var lei, sliten, frustrert og det som var. Derfor måtte jeg ha en god uke fri. Du blir sliten av å få de «trøkkene» når ikke resultatene blir som man vil. Det har ikke vært håpløst, men det har føltes veldig frustrerende, beskriver Svendsen etter nok en god økt i en iskald vind på hjemmebane.

– Har mye å jobbe med

Han følte seg nødt til å droppe fire renn og to stafetter i verdenscupen i et forsøk på å finne tilbake til sitt gamle jeg.

– Jeg har ikke hatt noen god «feeling» i år og jeg måtte hoppe av og kjøre mitt eget løp. Ting går opp og ned og det er man forberedt på. Men nå har det vært dårligere enn jeg hadde sett for meg og da var jeg nødt til å ta tak i det som ikke har stemt.

VG Sportens podcast: Her er rallyengelsken man bare må elske

Så hva er egentlig problemet. Emil Hegle Svendsen er klar på at han har flere.

– Fysisk har jeg ikke vært så langt unna, men jeg mangler det siste lille på det skiformen. Der har jeg rimelig god kontroll hvis jeg får en lengre treningsperiode nå. Da kan det bli veldig bra. På skytingen har jeg mye å jobbe med - mer enn jeg har trodd, egentlig. Det er litt slurv som er innarbeidet over tid og som jeg har tatt for gitt at det skulle løse seg. Det har det ikke gjort. Da trenger jeg en treningsperiode nå for å ta tak i det.

Saken fortsetter under bildet

<p>HJEMME ALENE: Mens verdenseliten i skiskyting har vært på verdenscup i Canada og USA, har Emil Hegle Svendsen trent alene her i Holmenkollen.</p>

HJEMME ALENE: Mens verdenseliten i skiskyting har vært på verdenscup i Canada og USA, har Emil Hegle Svendsen trent alene her i Holmenkollen.

Foto: Jostein Magnussen, VG

– Nå har du holdt på sammen med Sondre Flaa Eieland i to uker, er du blitt noe klokere?

– Litt, men fortsatt er det mye å jobbe med. Det sitter mye bedre selv om jeg merker at det krever veldig mye akkurat nå fordi skytingen ikke lenger sitter i ryggmargen. Da krever hvert enkelt skudd ekstra mye skjerping. Det er det jeg jobber ekstra med nå slik at det kanskje kan gå på «automatikk» under VM.

30-åringen skjønner at noen stiller spørsmål ved avgjørelsen om å droppe alt av konkurranser fem uker før skiskytter-VM.

Så du denne? Slik vurderte VG skiskytterne én måned før VM

– Mange vil si at det er en dristig avgjørelse ikke å gå renn på over en måned midt på vinteren rett før et VM. Jeg følte at det jeg hadde gjort hittil i sesongen – med «halvveis-renn» hele veien – gjorde det nødvendig med drastiske endringer. Jeg mente det var riktig å hoppe av og heller fokusere på trening og «terpe inn» det som er rett.

Det er en «øvelse» kompisen Ole Einar Bjørndalen har hatt hell med før mesterskap i en årrekke.

– Jeg har aldri vært i den situasjonen at jeg har stått over så mange renn for å trene. Det er litt uvant og jeg merker at jeg går og trør litt her hjemme når de andre skal gå renn. Men det er greit, det.

Fortsatt har han over to uker på seg til å finne VM-formen. Det er tid nok.

Lest denne? Slik ble Thingnes Bø mer stabil

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport