Hovedinnhold

Skiskytterstjerner mister pengestøtte etter «hærverk og alko-bruk»

IRETTESATT: Emil Hegle Svensen (t.v), Tarjei Bø (midten) og Johannes Thingnes Bø (t.h) har fått skriftlig advarsel etter at de brøt landslagets etiske regler. Foto: Scanpix
IRETTESATT: Emil Hegle Svensen (t.v), Tarjei Bø (midten) og Johannes Thingnes Bø (t.h) har fått skriftlig advarsel etter at de brøt landslagets etiske regler. Foto: Scanpix
Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø blir fratatt bonus og stipend «i en betydelig størrelsesorden» etter at de skal ha brutt landslagets regler under verdenscuphelgen i Pokljuka i mars.

Idrettssjef Per Arne Botnan bekrefter at han har gitt en skriftlig advarsel til flere løpere.

I en e-post sendt til landslagsutøverne, forklares bakgrunnen for straffen slik:

«Bakgrunnen for dette er at de er ute på byen på torsdagen under WC i Pokljuka, drikker alkohol, bader i sjøen og begår det vi ser på som hærverk ved å tappe luft ut av dekkene til ulike nasjoner og serviceteam utenfor hotellet.»

Det var seks herreløpere og seks dameløpere som ble tatt ut til verdenscuphelgen i Slovenia 6.-9. mars. Botnan ville i dag tidlig ikke bekrefte hvilke løpere det gjaldt eller hvor mange løpere det dreide seg om.

VG vet at det er Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø som skal ha brutt forbundets regelverk. VG har ikke lyktes å få kontakt med de tre skiskytterprofilene.

- Det er noen løpere som har fått en skriftlig advarsel. I utgangspunktet har jeg ikke noen kommentarer utover det. Vi har tatt dette opp med de det gjelder. De har fått en korreks i forhold til det de har gjort, sier idrettssjef Per Arne Botnan til VG.

Botnan ville ikke kommentere hva den skriftlige advarselen innebar tidligere i dag. I e-posten til utøverne ble det presisert bortfall av bonuser.

Holder tilbake 100.000 kroner

Men i en pressemelding sendt ut av Norges Skiskytterforbund etter presseoppslag skriver de at det vil få solide følger for de tre utøverne.

I pressemeldingen bekfrefter forbundet navnet på utøverne og hva bakgrunnen er for reaksjonen.

«Norges Skiskytterforbund har ilagt Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø en disiplinærreaksjon etter utenomsportslige hendelser i forbindelse med verdenscuprennene i Pokljuka. De tre løperne brøt forbundets etiske retningslinjer gjennom uakseptabel oppførsel og hærverk i beruset tilstand» skriver forbundet.

Det utdypes videre om konsekvensene som betyr tap av 100.000 kroner for utøverne etter hendelsen.

«Løperne har fått en skriftlig advarsel fra Norges Skiskytterforbund. Advarselen er i tillegg knyttet til økonomiske konsekvenser ved at bonuser inntil kr 100.000 holdes tilbake, samt presisering av reaksjoner ved eventuell gjentakelse», står det i pressemeldingen.

Klart brudd på løperkontrakt

Reaksjonen fra forbundet er overlevert skriftlig til løperne.

Etter å ha vært ute på byen og drukket alkohol mellom konkurranser, skal de tre ha tappet luft av dekkene på bilene til ulike nasjoner og serviceteam, utenfor hotellet i Slovenia.
Norges Skiskytterforbund karakteriserer det som hærverk og et klart brudd på den kontrakten løperne har med forbundet.

Overfor VG påpeker sportssjef Per Arne Botnan at overtrampet er av en slik art at det vil få ytterligere konsekvenser for løperne hvis en slik hendelse gjentar seg.

- Vi har interne retningslinjer. Det er mange måter å bryte retningslinjer på. Det får en gitt konsekvens hvis de brytes. Det får en ny konsekvens hvis det skjer igjen, sier Botnan.

Det er nå varslet en grundig gjennomgang av forbundets etiske retningslinjer når nye løperkontrakter skal signeres.

Ukjent med opptrinnet

Presidenten i Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) har ikke fått tilbakemeldinger på hendelsen og kjenner ikke til episoden.

- Dette har jeg ikke kjennskap til. Det har ikke kommet noen klager inn til IBU på dette, sier Besseberg.

Den aktuelle helgen var det kun Ole Einar Bjørndalen som hevdet seg i teten i de to første rennene.

Har slitt med sykdom

Byturen skal ha skjedd torsdagen i Pokljuka kvelden etter at herrene hadde innledet rennhelgen med sprint.

Lørdagens renn to dager senere ble Tarjei Bøs siste internasjonale renn for sesongen.

Da ble han nummer 23 på jaktstarten. På søndagens renn stilte han ikke. Han måtte deretter stå over verdenscuphelgen i Kontiolahti og verdenscupavslutningen i Holmenkollen på grunn av sykdom.

Emil Hegle Svendsen som innledet med 33. plass på sprinten ble to dager etter byturen nummer 20 på jaktstarten.
Johannes Thingnes Bø ble nummer 27 i lørdagsrennet etter å ha ligget på 30. plass etter sprinten.

I den siste konkurransen på søndagagen ble Emil Hegle Svendsen nummer fire og Johannes Thingnes Bø nummer fem.

Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø stilte ikke opp i NM etter at den internasjonale sesongen var over. Der stilte heller ikke Ole Einar Bjørndalen. Johannes Thingnes Bø tok gull i NM.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Skiskyting

Se neste 5 fra Skiskyting