Hovedinnhold

VM-løypene har for dårlig flomlys - mister millioner av TV-seere

NRK: Skulle gjerne sendt kveldsrenn fra Holmenkollen

<p>LYS SUKSESS I TSJEKKIA: Ole Einar Bjørndalen på 20 kilometer individuell start under VM i skiskyting i Nove Mesto for tre år siden.</p>

LYS SUKSESS I TSJEKKIA: Ole Einar Bjørndalen på 20 kilometer individuell start under VM i skiskyting i Nove Mesto for tre år siden.

Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
Ole Einar Bjørndalen & co mister flere millioner TV-seere fordi Holmenkollen mangler tilstrekkelig flomlys til å kunne arrangere konkurransene i skiskytter-VM på ettermiddag og kveldstid.

Denne saken handler om:

Skiskytter-VM 2016

Kl 20.00 onsdag 2. mars: åpningsseremoni Karl Johan

Kl 15.30 torsdag 3. mars: Mixed-stafett

Kl 11.30 lørdag 5. mars: Sprint menn

Kl 14.30: Sprint kvinner


Kl 13.30 søndag 6, mars: Jaktstart menn

Kl 15.45: Jaktstart kvinner


Kl 15.30 onsdag 9. mars: Normalprogram kvinner

Kl 15.30 torsdag 10. mars: Normalprogram menn


Kl 15.30 fredag 11. mars: Stafett kvinner

Kl 15.30 lørdag 12. mars: Stafett menn


Kl 13.00 søndag 13. mars: Fellestart kvinner

Kl 16.00: Fellesstart menn– Det er investert millioner. Men denne biten som fra TV-siden er helt avgjørende, mangler. Man ville fått en million flere TV-seere i Tyskland hvis det var skikkelig lys, sier sjefen for sportsrettigheter i den europeiske kringkastingsunionen (EBU), Ingolfur Hannesson til VG.

Holmenkollens skianlegg slik det sto ferdig til ski-VM 2011 kostet Oslo kommune 1,8 milliarder kroner. Foran VM i skiskyting 3. til 13. mars er det også gjort betydelige investeringer.

Belysningen er imidlertid fortsatt mangelfull. Flomlyset er ikke godt nok til å arrangere konkurranser etter mørkets frembrudd.

– Ikke godt nok

– Vi skulle også gjerne sett at det var mulig å arrangere kveldsrenn. Vi har ytret ønske om det. Men det har aldri vært et krav fra NRKs side. Vi forstår at det er vanskelig med kostnadene det krever, sier NRKs sportssjef, Rune Haug.

Leste du denne?  Kutter millioner til medaljeseremoniene

Han anslår at NRK, som er såkalt vertskringkaster for skiskytter-VM, ville hatt hundre tusen flere seere hvis en konkurranse hadde blitt vist på kvelden, på hverdagene, fremfor formiddagen – slik det vil være nå.

Rune Haug bekrefter Ingolfur Hannessons opplysning om at problematikken rundt «lys i Kollen» ble tatt opp og diskutert under et såkalt kalendermøte i tyske Mainz i april i fjor. Hannesson mener «det ikke er godt nok» at Holmenkollen mangler den for TV-sendingene og TV-seernes skyld avgjørende lyssettingen.

Topper VM-laget  –  LES SAKEN HER

Stor suksess i Tsjekkia

– I lille Östersund klarer de det, og i Nove Mesto der ingen bor, påpeker EBU-sjefen med tanke på flomlys og skiskyting.

<p>VIL HA LYS: Ingolfur Hannesson er sjef for sportsrettigheter i EBU.</p>

VIL HA LYS: Ingolfur Hannesson er sjef for sportsrettigheter i EBU.

Foto: Erich Spiess

VG har ikke fått kontakt med Per Bergerud, administrerende direktør i skiskytter-VM 2016.

Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet IBU siden 1992, sier til VG at han synes det er litt trist at en stadion som Holmenkollen – «som er nasjonalanlegg» – står uten lys. Han hevder at IBU «har prøvd å hjelpe til og presse på» for å få det til.

– Det er cirka to år siden vi tok det opp første gang. Vi kunne godt tenkt oss å ha det i traseen for mixed stafett i alle fall. Det var jo en stor suksess med kveldsrenn og 25 000 tilskuere i Nove Mesto (Tsjekkia) i 2013-VM, sier Anders Besseberg.

– Verdifullt for langrenn også

BAKGRUNN:  Lovte folkefest

IBU-sjefen påpeker når det gjelder antall TV-seere, at det er til dels enorme forskjeller på konkurranser vist i prime time – altså på kvelden – og konkurranser som vises mens folk normalt sett skal være på jobb.

Anders Besseberg bruker Sør-Korea som eksempel. Da skiskytter-VM skulle arrangeres der i 2009, ble løypene lyssatt slik at konkurransene kunne gå til «bedre tider» i Europa. 

– Nå har vi det til OL (2018) også. Det betyr at skiskyting vil gå til normaltid i Europa. Så vidt jeg vet sto det om penger i Kollen. Men lys ville hatt en verdi for fremtiden, også for langrenn, sier Anders Besseberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Skiskyting

Se neste 5 fra Skiskyting