Hovedinnhold

VM-arrangørene forberedt på tåke-trøbbel i Holmenkollen

** Har engasjert TV-meteorolog Kristen Gislefoss som værekspert under VM

<p>KOLLEN-TÅKA: Slik så det ut da Tiril Eckhoff gikk skiskyttersprint i Holmenkollen i fjor. VM-arrangørene håper på å unngå tåkehav som blir tett nok til at skivene på standplass blir vanskelig å se.</p>

KOLLEN-TÅKA: Slik så det ut da Tiril Eckhoff gikk skiskyttersprint i Holmenkollen i fjor. VM-arrangørene håper på å unngå tåkehav som blir tett nok til at skivene på standplass blir vanskelig å se.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Tåke og vind sørget søndag for at verdenscuprennet i hopp måtte avlyses i Holmenkollen. Om noen uker er det klart for VM i skiskyting, hvor et nytt tåkehav kan skape trøbbel.

Denne saken handler om:

VM-programmet i Holmenkollen

Onsdag 2. mars:

VMs åpningsseremoni.

Torsdag 3. mars:

Klokken 15.30: Mix stafett


Lørdag 5. mars:

Klokken 11.30: Sprint for menn (10 km)

Klokken 14.30: Sprint for kvinner (7,5 km)


Søndag 6. mars:

Klokken 13.30: Jaktstart for menn (12,5 km)

Klokken 15.45: Jakstart for kvinner (10 km)


Onsdag 9. mars:

Klokken 15.30: Normaldistanse for kvinner (15 km)


Torsdag 10. mars:

Klokken 15.30: Normaldistanse for menn (20 km)


Fredag 11. mars:

Klokken 15.30: Stafett for kvinner


Lørdag 12. mars:

Klokken 15.30: Stafett for menn


Søndag 13. mars:

Klokken 13.00: Fellesstart for kvinner (12,5 km)

Klokken 16.00: Fellesstart for menn (15 km)

– Vi er forberedt på at det kan skje. Forhåpentligvis er vi ferdig med det verste været, slik at vi får det vi trenger: Sikt som gjør at utøverne ser skivene på 50 meters hold. Er det dårligere enn det skal tåka være veldig tett, sier VM-sjef Per Bergerud til VG.

Den 3. mars går startskuddet for første VM-øvelse i Holmenkollen. Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, brødrene Bø og Tiril Eckhoff er blant utøverne som skal kjempe om edelt metall på hjemmebane.

Men helst uten at hele Holmenkollen er dekket av et tåketeppe. For noen dager siden var verdenscupsirkuset i hopp til stede i Kollen, men publikum som hadde tatt turen opp fra byen for å se lange svev, måtte vende skuffet hjem. Rennet ble til slutt avlyst, tåke og vind skapte uforsvarlige forhold.

Sett denne? Ekspert tviler på gullrush for skiskytterne i Kollen

Tåketrøbbel

Skiforbundet tapte flere hundretusener av kroner på avlysningen, og hoppfest og Kollen-brøl ble det aldri noe av.

– Det som er spesielt med Oslo og Holmenkollen, er at tåka som oftest kommer i det høydedraget Kollen ligger. Dette har vi diskutert mye med vår renndirektør. Værforholdene under arrangementet håndteres jo av juryen, og der er vår egen rennleder tettest på, sier Bergerud, som bekrefter at det er lagt ned mye tid og energi med tanke på været i oppkjøringen til VM. 

Er du enig? Slik vurderer VG de norske skiskytterne

Et av tiltakene har vært å engasjere den kjente værmelderen fra TV-ruten, meteorolog Kristen Gislefoss. Han skal være til stede i Holmenkollen hver dag under VM, for å hjelpe arrangørene med å forstå været på best mulig måte. 

– Han vil være vår nærmeste fagmann. Vi får jo værprognoser, og han vil hjelpe jury, teknisk delegert, renndirektør og vår egen rennleder slik at de er godt forberedt og vet mest mulig om været, sier Bergerud.

– Det er ganske vanlig å ha tett kontakt med meteorologer før og under et slikt mesterskap. Blant annet for å forstå hvordan man skal preparere løyper slik at forholdene blir best og mest mulig lik for alle utøvere.

Tåka har skapt trøbbel for VM-arrangører før. Under skiskytter-VM i Oslo i 2000 måtte herrestafetten til slutt avlyses på grunn av tett skodde. Stafetten endte i stedet med å gå i Lahti senere samme år.

Lys-kaos: VM-løypene har for dårlig flomlys - mister millioner av TV-seere

Kan flytte renn

Dersom værgudene virkelig skulle slå seg vrange og tette Holmenkollen helt, finnes det løsninger. VM strekker seg fra 3. mars fram til 13. mars, men det er ikke renn alle disse dagene. 

Tre av dagene er konkurransefri, og gir dermed mulighet for arrangøren til å flytte på renn dersom det blir nødvendig.

– Det er i alt tre fridager, samt at vi har fem dager hvor det kun er planlagt én øvelse per dag. På disse dagene er det også mulig å kjøre to renn. Så vi har stor fleksibilitet i forhold til at vi kan skyve på en konkurranse dersom det skulle bli så galt at man ikke ser skivene på 50 meter, sier Bergerud.

Hør på VG Sportens podcast:  Tidenes sportssensasjon, Lineker-eksens frekke tweet og Sundbys store mangel

Også for publikums opplevelse av VM skal det være lagt godt til rette for at et eventuelt tåkehav ikke skal ødelegge for mye.

– Vi har et meget bra tilbud, med åtte storskjermer plassert rundt om. Uansett hvor man har fått billett, har man tilgang til en storskjerm. Det skal ekstremt tett tåke til for at man ikke skal få sett noe da, så publikum skal få topp service, lover VM-generalen. 

Leste du denne? Kutter millioner til medaljeseremoniene

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Skiskyting

Se neste 5 fra Skiskyting