Hovedinnhold

NRK-ekspert kritisk til Norges stafettfravær

• Men de norske skiskytterdamene ble rammet av sykdom
• Treneren om Tiril Eckhoff: Holder ikke til VM-medalje

Marte Olsbu (venstre), Synnøve Solemdal (to fra venstre) Fanny Horn Birkeland (to fra høyre) og Tiril Eckhoff (høyre) var stafettlaget til Norge skiskytter-VM i finske Kontiolahti i 2013. Nå fikk ikke Norge noen stor oppladning til årets VM.
Marte Olsbu (venstre), Synnøve Solemdal (to fra venstre) Fanny Horn Birkeland (to fra høyre) og Tiril Eckhoff (høyre) var stafettlaget til Norge skiskytter-VM i finske Kontiolahti i 2013. Nå fikk ikke Norge noen stor oppladning til årets VM. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
11. mars går kvinnestafetten under skiskytter-VM i Oslo av stabelen. Lørdag kunne det norske damelaget fått én siste test. Men det ble ikke noe av.

Denne saken handler om:

Da NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith ble opplyst om forfallet reagerte han slik på direkten under herrenes stafett:

– Det er ganske fantastisk at landet som skal arrangere VM om noen uker ikke kommer med lag på den siste stafetten.

Men herrene leverte: Bø-brødrene med superetapper på stafetten

– Kjempekjedelig

Skiskytterlandslagets kvinnetrener Stian Eckhoff på stadion i italienske Anterselva.
Skiskytterlandslagets kvinnetrener Stian Eckhoff på stadion i italienske Anterselva. Foto: Jostein Magnussen, VG

Til den siste vanlige verdenscuphelgen før VM, i Presque Isle i Maine i USA, sendte Norge fem dameløpere. To ble syke og Norges beste skiskytter Tiril Eckhoff droppet å reise til USA. Det gjorde også Fanny Horn Birkeland.

Landslagstrener Stian Eckhoff understreker overfor VG at fraværet av et norsk stafettlag i USA i hovedsak skyldes to sykdomsforfall.

Det ene forfallet kom fra Lene Ådlandsvik før jentene reiste over Atlanteren. Det andre kom etter sprinten for to dager siden. Da ble nemlig også Hilde Fenne dårlig. Da var bare Kaia Wøien Nicolaisen, Bente Landheim og Jori Mørkve igjen. Én løper for lite til å stille lag.

– Det er kjempekjedelig, erkjenner Eckhoff.

Lest denne? Styrtet ut av løypa - skiskytter til sykehus

NRK-ekspert kritisk

TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg.
TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg. Foto: Jostein Magnussen, VG

TV 2-ekspert Ole-Kristian Stoltenberg mener det er umulig å klandre landslagsledelsen eller jentene, selv om han innrømmer at det er «rart å se en stafett uten Norge».

Da damestafetten først begynte uttrykte også NRK-ekspert Ola Lunde seg kritisk til hendelsen.

– Det er synd Norge bare har fire jenter her. Det betyr at Russland er sikre på å slå Norge i nasjonskampen. De får seks løpere i verdenscupkvoten (neste år). Nok en gang var den russiske treneren her borte og spurte: «Hva er feil med Norge». Han var helt sjokkert over at Norge bare har fire jenter her, sa NRKs ekspert.

– Når det handler om å få med en ekstra løper i verdenscupen er det viktig å ha alle på start. Da er denne USA-turen litt bortkastet, supplerte Stabrun Smith.

Sett denne? Slik vurderer VG de norske skiskytterne før VM

Les også: Ekspert tviler på gullrush i VM på hjemmebane

Men Eckhoff søker selvtillit - konkurrerer på «nivå to»

VM-HÅP: Skiskytter Tiril Eckhoff i aksjon på normaldistansen i Östersund.
VM-HÅP: Skiskytter Tiril Eckhoff i aksjon på normaldistansen i Östersund. Foto: Jostein Magnussen, VG

I Europa konkurrerte imidlertid to andre norske VM-deltagere. Tiril Eckhoff ble nummer fem på 15 kilometeren i Brezno-Osrblie (Slovakia) i den såkalte IBU-cupen. Det er det nest høyeste konkurransenivået for skiskytterne. Grunnen til at Eckhoff har valgt å ikke reise til USA og verdenscupen er fordi hun sliter med døgnomstillingen en slik reise medfører.

– Det er i og for seg fornuftig. Årets sesong blir vurdert på det som skjer i Kollen. Det er fornuftig å står over verdenscupen i feil tidssoner og ikke bli døgnvill og «ute av vater» til VM. Det er tydelig at hun søker selvtillit når hun går renn og det har hun ikke akkurat tatt med seg så mye av, sier Stoltenberg til VG, og peker på den ene pallplassen til Eckhoff tidligere denne sesongen.

Norges største medaljehåp i Kollen-VM skjøt tre bom på stående skyting og én på liggende under dagens renn. Det holdt som skrevet il en femteplass. Fanny Horn Birkeland ble på sin side nummer åtte – med like mange tilleggsminutter som lagvenninnen.

– Det er et nivå Tiril skal herje på. Løpet er ikke noen krise, men det styrket nok ikke selvtilliten voldsomt, sier Stoltenberg.

Storebror og landslagstrener, Stian Eckhoff, er ikke uenig med TV 2-eksperten.

– Det holder nok ikke til medalje i VM på en 15 kilometer det der. Nå har hun vært gjennom en treningsperiode og håper hun har fått ut usikkerheten nå. Så blir det en sprint søndag hvor hun klinker til bedre. Fysisk virker det som det er bra i rute, sier han.

Les også: Bjørndalen med høyt IOC-fravær: Selvfølgelig mange som reagerer

Trenger konkurransepress

Med «jet-lag» som et stort problem og verdenscup i USA ansett som utelukket, har det vært viktig for Eckhoff å konkurrere ordentlig kort tid før åpningsdistansen i mixed-stafett i Holmenkollen den 3. mars.

Reisen til Slovakia har derfor vært viktig, mener trener Eckhoff. Emil Hegle Svendsen er for eksempel én som har droppet å konkurrere denne helgen. Ole Einar Bjørndalen er på høydeopphold.

– Hun får en «må prestere-følelse». På trening er det lett å prestere for da er det ikke noe press. Det er et bevisst valg. Stedet i USA er usentralt og man kommer seg ikke dit på ett døgn. Da ga det mer ro og et mer effektivt opplegg å dra på IBU cup, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Skiskyting

Se neste 5 fra Skiskyting