Hovedinnhold

Fourcade vant etter sjokkfeil i Kollen: – Jeg er en idiot

HOLMENKOLLEN (VG) Verdenscupvinner Martin Fourcade (28) var raskest under søndagens 15 kilometer. Etter løpet var franskmannen lettet over å ikke bli diskvalifisert for en overraskende feil.

Denne saken handler om:

Martin Fourcade hadde avgjort verdenscupen allerede før søndagens sesongavslutning i Holmenkollen. Kanskje var det derfor franskmannen fikk store problemer under sitt første møte med standplass.

28-åringen måtte få ny ammunisjon kastet til seg fra en person i støtteapparatet. Han forklarer den oppsiktsvekkende tabben slik:

– Jeg er rett og slett en idiot. Jeg glemte å lade våpenet og kom til standplass med tomme magasiner. Det var en barnefeil og jeg må si at jeg var heldig i dag som ikke ble disket, sier Fourcade.

Etter tabben skjønte han at han var i trøbbel. Likevel ville han vise alle - inkludert juryen - at det var hans dag i dag.

– Jeg fikk magasinet tilbake, men ikke etter reglene, og skjønte at jeg kunne bli disket. I dag var jeg god til tross for den enorme feilen. Jeg tok inn den tiden jeg tapte og skjøt godt, sier Fourcade som presterte å miste brillene sine også underveis.

Risikerte straff

Fourcade gikk som vanlig fort på ski og selv om han ble stresset av feilen sin, skjøt han utrolig nok 20 av 20 mulige blinker rett ned - som den eneste i det 30 manns store feltet.

Med 100 prosent uttelling på standplass var samtlige av Fourcades konkurrenter sjanseløse i sporet – inkludert de fem nordmennene som stilte til start.

– Selv om jeg mistet 20 sekunder på feilen min, vant jeg. Det viser at jeg fortjener seieren, sier Fourcade.

Men lenge var det tvil om Fourcade skulle diskes eller få en tidsstraff på to minutter. Etter lange diskusjoner landet juryen på at franskmannen skulle beholde seieren.

Best av de norske var Emil Hegle Svendsen. 31-åringen gikk i mål som nummer fire. Latviske Andrejs Rastorgujevs ble nummer to, mens østerrikske Simon Eder hadde den tredje beste tiden.

<p>NÆR FELT AV TABBE: Etter å ha ventet vel og lenge på bekreftelsen oppsøkte Martin Fourcade juryen som diskuterte hvorvidt han skulle diskes etter at han kom til første skyting uten kuler i magasinet eller ikke. Franskmannen beholdt seieren.</p>

NÆR FELT AV TABBE: Etter å ha ventet vel og lenge på bekreftelsen oppsøkte Martin Fourcade juryen som diskuterte hvorvidt han skulle diskes etter at han kom til første skyting uten kuler i magasinet eller ikke. Franskmannen beholdt seieren.

Foto: Jostein Magnussen, VG

Fornøyd Hegle Svendsen

Hegle Svendsen forteller til NRK etter løpet at han er fornøyd med løpet sitt og at det bare mangler noen prosent før han selv er tilbake i formen som ga ham tilnavnet «Super-Svendsen».

– Men det er mange hundre timer som må til. Og det ser brutalt ut når Fourcade er så mye bedre enn oss andre, sier 31-åringen.

Tarjei Bø ble nest beste nordmann på en 12. plass. Ole Einar Bjørndalen ble nummer 17. Han innrømmer at han vurderte å droppe også dagens fellesstart.

– Jeg har null energi og ingen kraft i kroppen. Den er helt ødelagt. Bortsett fra form gjør jeg et veldig bra renn, selv om hodet er helt tomt etter to runder, sier Bjørndalen.

Johannes Thingnes Bø ender sesongen som nummer tre i verdenscupen sammenlagt, men havnet på en 29. plass i Holmenkollen med bare én mann bak seg på resultatlisten.

– Jeg tror det er det dårligste rennet mitt noensinne. Jeg skulle gjerne vært med og kjempet i toppen, men jeg var ikke helt i dag, forklarer Thingnes Bø.

Han fikk se Fredrik Gjesbakk bli nummer 23. Russiske Anton Sjipulin tok andreplassen i verdenscupen sammenlagt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Skiskyting

Se neste 5 fra Skiskyting