Hovedinnhold

Mener Fourcade & co får fordel av norsk høydehusforbud

<p>KONKURRENTER OG KOMPISER: Ole Einar Bjørndalen (t.h.) og Martin Fourcade etter en pressekonferanse under verdenscupåpningen i Östersund i desember.</p>

KONKURRENTER OG KOMPISER: Ole Einar Bjørndalen (t.h.) og Martin Fourcade etter en pressekonferanse under verdenscupåpningen i Östersund i desember.

Foto: Jostein Magnussen, VG
De norske skiskytterne liker dårlig at Martin Fourcade (27) og andre konkurrenter fortsatt fritt kan bruke høydehus, mens nordmennene rammes av et nasjonalt forbud. – Ikke bra, mener Ole Einar Bjørndalen (41).

Denne saken handler om:

Ved Frankrikes nasjonale treningsenter i Prémanon, seks mil utenfor Geneve, er 5. etasje rigget med spesialtilpassede rom hvor utøverne sover i trykkammer. Det moderne anlegget ligger i 1000 meters høyde, men ved hjelp av et tastetrykk forandres trykket på værelsene skiskytterne benytter, slik at de sover på 2700 meters høyde.

De franske skiskytterne begynte å bruke «høydehuset» sommeren 2014.

– De har en fordel, og det har jeg sagt hele tiden. Du kan være for eller imot høydehus, det er én diskusjon, men det burde være like regler for alle nasjoner. Dette må endres. Ønsker man et forbud så bør alle ha like regler, sier Ole Einar Bjørndalen.

Idrettspresidenten sier nei til høydehus

I dag er det bare Norge og Italia som har forbud mot høydehus, for de andre nasjonene er det fritt frem. Både Russland og Hviterussland har anlegg som Frankrike hvor utøverne sover i kunstig høyde.

VG DIREKTE: Følg dagens kvinnestafett fra klokken 11:30 og herrestaffeten fra klokken 14:40.

– Idrett skal være naturlig

<p>UAKTUELT MED FORBUD: President i det internasjonale skiskytterforbundet, IBU, Anders Besseberg, fotografert under verdenscuprennene i Ruhpolding forrige uke.</p>

UAKTUELT MED FORBUD: President i det internasjonale skiskytterforbundet, IBU, Anders Besseberg, fotografert under verdenscuprennene i Ruhpolding forrige uke.

Foto: Jostein Magnussen, VG

– Nå har vi konkurrenter som både har høye fjell, kan bruke høydehus og i tillegg har et klima som er like bra som Norge. Det er ikke bra. Norge ønsker å gå foran ved å forby kunstig høydetrening og inntak av oksygen, og det kan jeg forstå. Men da må man også jobbe intenst opp mot WADA og sørge for et forbud slik at alle konkurrerer under like forhold, mener Bjørndalen.

Ikke overraskende støttes han av de andre norske landslagsløperne.

– Det er ikke bra. Det må være alle eller ingen. Jeg er for at all idrett skal være naturlig. Kunstige ting er juks, og det blir juks om enkelte får den fordelen og ikke andre. Det blir ikke like konkurransevilkår, mener Johannes Thingnes Bø.

Forstår ikke særnorsk forbud mot høydehus

Tarjei Bø konstaterer at dette er en «gammel diskusjon».

– Men jeg mener det må være likt for alle. Det er det ikke i dag. De som ikke rammes av forbudet kan jo velge om de vil til fjells eller gå på hotell. Det er ikke alltid logistikken er i orden slik at man kan legge inn høydeopphold, dermed får de en fordel.

– Bruken av høydehus gir kanskje større fordeler i langrenn enn i skiskyting siden skytingen er såpass viktig, men det er en fordel å kunne jobbe sånn. Å gå og legge seg på nesten 3000 meter for så å trene på 1000 kan gi store utslag, fastslår Emil Hegle Svendsen overfor VG.

Les også: NRK topper laget til VM i Holmenkollen

Det internasjonale skiskytterforbundet, IBU, har ingen planer om å innføre noe forbud for å hindre forskjellsbehandling.

– Nei, vi kan ikke det. Personlig er jeg sterk motstander av høydehus og har tatt til orde for et forbud siden jeg ser på det som kunstig. Men enten man bruker trykkammer eller trener i høyden, så er det samme virkningen. Det er noen som har penger til å ligge på hoteller i stor høyde, andre har ikke de midlene og må bruke en billigere løsning. Noen har ikke hatt råd til det igjen. Det blir ikke mulig å kontrollere. Det er problemet, sier Anders Besseberg.

Umulig med forbud

IBU-presidenten mener det «vil være dumt å innføre et forbud».
– Høydehus er jo noe du kan bygge privat om du ønsker det. Da kan en jo bare tenke seg hvilket apparat vi da måtte ha for å kontrollere utøvere verden rundt.

– Men du er enig at det er konkurransevridende?
– Det som gjør enda større utslag er kunnskap og utvikling på ski, smøring og struktur på ski. Her er det også nasjoner som ligger langt foran de andre. Det er ingen tvil om at det er mange som stiller til start med to minutters handicap i forhold til andre. Vi må være realistisk. Eventuelt kan de nasjonale OL-komiteene eller forbund vedta et forbud og følge det opp. Vi kan ikke reise rundt til alle, sier Besseberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport