Hovedinnhold

Bjørndalen skal hjelpe 300 millioner kinesere ut på ski

<p>HJELPER FREMTIDIG KONKURRENT: Frem mot Beijing-OL i 2022 skal Ole Einar Bjørndalen hjelpe Kina til å bli en skinasjon.</p>

HJELPER FREMTIDIG KONKURRENT: Frem mot Beijing-OL i 2022 skal Ole Einar Bjørndalen hjelpe Kina til å bli en skinasjon.

Foto: Jostein Magnussen, VG
Kina drømmer om å bli en skinasjon, og ser til Norge for hjelp.

Denne saken handler om:

I 2022 kommer vinter-OL til Kina og Beijing. Innen den tid håper Kinas president Xi Jinping å få 300 millioner kinesere ut på ski – helst så raskt som mulig.

For å greie det, har de hyret inn Ole Einar Bjørndalen, avslører Expressen.

– Vi vil helt enkelt lære kinesere å gå på ski, sier han til avisen.

<p>VIL BLI SKINASJON: Kinas president Xi Jinping, her med statsminister Erna Solberg, ønsker å få flest mulig kinesere ut på ski og lanserte nylig prosjektet «Bring kids to the snow», samtidig som Bjørndalen skal inspirere breddeidretten i landet.</p>

VIL BLI SKINASJON: Kinas president Xi Jinping, her med statsminister Erna Solberg, ønsker å få flest mulig kinesere ut på ski og lanserte nylig prosjektet «Bring kids to the snow», samtidig som Bjørndalen skal inspirere breddeidretten i landet.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Det er Bjørndalens skiprodusent som står bak at historiens mestvinnende vinterolympier skal hjelpe kineserne ut i skisporet.

– Madshus har gode kontakter i Kina. Relasjonene finnes der allerede og nå skal jeg involvere meg for å inspirere kineserne til å komme seg ut på snøen, sier Bjørndalen til Expressen.

Så du? Bjørndalen om papparollen og OL-racet: – Utrolig at jeg kan gjøre dette

Ville ha norske trenere

Det er ikke nytt at verdens mest folkerike land ser til Norge for å lære om langrenn som folkesport.

I vinter utlyste Norges Skiforbund trenerjobber i Kina på sine nettsider. Det skjedde etter at Kina tok kontakt med skiforbundet i håp om å sikre norske landslags- og regionstrenere i langrenn, hopp, kombinert og skiskyting, fortalte utviklingssjef Brit Baldishol til NRK.

Husker du? Bjørndalen ladet opp til VM-bronse med bleieskift klokken 06.45

– De har ikke like gode skitradisjoner som vi har i Norge og i Sverige, men det handler om å gi dem fine skiopplevelser, sier Bjørndalen til Expressen.

Bjørndalen skal ikke ha noe med eliteutøvere å gjøre, men jobbe med breddeidrett.

Mener sterkt Ski-Kina er bra for sporten

Den norske skiskytterlegenden planlegger å ta første tur østover i løpet av våren 2018.

– Hvorfor vil du jobbe med Kina?

– Vinteridretten er liten sammenlignet med sommeridretten. Hvis vi kan få flere kinesere til å konkurrere i langrenn og skiskyting, så er det også er fordel for oss. Det er mange nasjoner som konkurrere, men antallet aktive utøvere er lite sammenlignet med mange sommeridretter, svarer Bjørndalen til den svenske avisen.

– Hvis vi kan få med en stormakt som Kina, så kan det virkelig utvikle sporten, legger han til.

Fikk du med deg? Landslagstrenerens krav til Northug for å komme til OL

PS: Under ungdoms-OL på Lillehammer viste Kina at de har flere talentfulle utøvere. De tok gull på stafetten i skiskyting med Meng Fanqi og Zhu Zhenyu, samtidig som Chi Chunxue tok sølv på kvinnenes fem kilometer langrenn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Skiskyting

Se neste 5 fra Skiskyting