GODE VENNER: Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold var lagkamerater i en årrekke. Her fra Finland i 2007. Foto: Geir Olsen

Ole Einar Bjørndalen i sorg etter Halvard Hanevolds død: – Det er bare vondt å tenke på

Ole Einar Bjørndalen (45) måtte ta en «time-out» da han fikk budskapet om kameraten Halvard Hanevolds bortgang tirsdag. Verdens mestvinnende skiskytter minnes en stor idrettsmann – og en enda bedre venn.

På telefonen, fra Minsk, forteller en småforkjølet Bjørndalen VGs lesere om hvordan han levde med Halvard Hanevold, hvordan den fire år eldre Asker-mannen var i gruppa - og hva han betydde.

– Halvard var en fantastisk utøver, ikke det største talentet, langt ifra, men den smarteste i laget, ingeniør-utdannet som han var. Halvard hadde en kapasitet som vi andre ikke hadde, og i laget vårt var det Halvard som var bautaen.

– Men først og fremst var han en jeg satte pris på som venn, vårt vennskap var veldig godt og veldig viktig, sier Ole Einar Bjørndalen.

Han klarer fortsatt ikke å fatte at kameraten ikke lenger er blant oss.

– Halvard gikk bort så altfor tidlig. Det er bare vondt å tenke på, sier Ole Einar Bjørndalen - stille.

Protokoll: Send din siste hilsen til Hanevold her

les også

Lagkameratene hyller utøveren og mennesket Hanevold

Han kommer med flere historier, flere hendelser som beviser «lagspilleren» og «treningsproduktet» Hanevold.

– Før 1997/98-sesongen bodde Halvard og jeg sammen i Trondheim. Vi la en plan, sammen, om å dra til skikkelig. Vi økte dosene og dro til Meråker, sammen med Jon Åge Tyldum, og dro til skikkelig. Der begynte vi også å få teamfølelsen, det var motiverende, og det ga oss begge stor glede det vi holdt på med der i den perioden.

– Det endte jo også med gjennombruddet for oss begge, i Nagano, da Halvard først vant OL-gull, og så gjorde jeg det samme noen dager senere. Det er ikke sikkert vi hadde klart det uten hverandre, sier Ole Einar Bjørndalen.

les også

Skjelbreid og NRK-kollegene i sorg: – Det er ikke til å fatte

Han nevner Hanevolds humør som en spesiell egenskap.

– Halvard var alltid i godt humør. Selv etter at han hadde lagt opp, så ringtes vi, møttes vi. Han var alltid hundre prosent til stede, Halvard var en jeg alltid stolte hundre prosent på.

– Derfor var han også så viktig på stafettene våre, som lagspiller. Han satte ord på hva vi skulle gjøre, og han gjennomførte det. Hver gang. Så Halvard var til å stole på, han var en «hundre prosent kar», sier Ole Einar Bjørndalen .

Sammen tok de Norges første stafett-gull i skiskyting siden 1960-tallet, da de vant OL-gull i Salt Lake City i 2002. Det var, ikke minst, på grunn av Halvard Hanevold, som da gikk den første etappen. Den endringen i laguttaket skulle vise seg å bli viktig.

les også

Halvard Hanevold (49) er død

– Vi nådde fantastiske mål sammen. Halvard var lederen, den du kunne stole på, kapteinen vår, bautaen, sier Bjørndalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder