GÅR SOM SMURT: Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Tarjei Bø kan fortsatt ha fluor under skiene den kommende sesongen. Foto: Jostein Magnussen

Utsetter fluorforbudet i ett år: − Ikke noe alternativ

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og skiforbundet (FIS) klarer ikke å få ferdig testutstyret i tide. Dermed utsetter man fluorforbudet i ett år.

 • Jostein Magnussen

Forbudet mot fluor skulle tre i kraft allerede denne sesongen.

— Vi har en plikt til å beskytte utøverne og sørge for at konkurransene blir rettferdige. Siden det er så kort tid til sesongstart og testapparatet ikke oppfyller de krav vi stiller, må vi utsette fluorforbudet, sier IBU-president Olle Dahlin i en pressemelding.

FIS besluttet på et møte i dag også å utsette innføringen til 2021/2022-sesongen.

Skiskytternes smøresjef Tobias Dahl Fenre håper man tar lærdom av den prosessen som man har valgt å kjøre fra IBU og det internasjonale skiforbundet, FIS.

les også

Utsettelse av fluorforbud skaper hodebry

– De kan ikke holde informasjonen for seg selv. Her må vi jobbe sammen. De må involvere oss og andre fagmiljøer slik at dette skal bli et solid system. Det sa vi i november i fjor, og skal forbudet bli vellykket til neste år må vi involveres nå, sier Dahl Fenre til VG.

Han er klar på at smørerne også ønsker et fluorforbud. Nå kan smørerne igjen finne frem alt av fluorprodukter som har vært stuet bort, også såkalte C8-produkter som er forbudt av EU.

– Det er jo ikke bra at det blir en utsettelse, men akkurat nå fantes det ikke noe alternativ. Dette var det eneste fornuftige å gjøre, sier smøresjefen.

– Vi har fått en juridisk avklaring når det gjelder EU-forbudet, og det gjør at vi kan fortsette å bruke alt av fluorprodukter gjennom denne sesongen og likevel oppfylle reglementet, sier IBU-president Olle Dahlin til VG.

FIS og IBU har samarbeidet om testutstyret som ikke ble klart.

Får maskiner til våren

Prototypen er fortsatt ikke klar og det trengs ytterligere testing, innrømmer IBU.

Ifølge FIS skal den kommende sesongen brukes til mer testing. De siste testene har avslørt at det er feilkilder som krever justeringer. Disse testene er gjort innendørs, og nå vil man teste utendørs. Deretter vil testmaskiner bli gjort tilgjengelig for samtlige grener neste vår.

Det internasjonale skiskytterforbundet sier det planlegger et seminar med smørerne på tampen av den kommende sesongen for å introdusere det nye systemet.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken og SV mener Norge uansett bør innføre fluorforbud på alle arrangement i landet kommende vinter.

– Hensynet til folks helse og miljø må gå foran muligheten til å gå noen sekund raskere på ski. Vi kan ikke la de som eventuelt vil jukse og bruke fluor under skiene få styre dette, skriver Haltbrekken i en epost til VG.

PS! For Norges Skiforbund betyr avgjørelsen at fluorforbudet fortsatt vil gjelde utøvere i alle grener opp til og med 16 år, ifølge NTB.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Smøresjef spår fluorkaos: – Dette blir ren bingo

 2. Vil ha skriftlig avklaring før fluorprodukter tas i bruk igjen

 3. Fant fluor i fluorfri smurning: – Da er man sjanseløse

 4. Fluorforbudet: En liten testfeil vil gi Johaug og co. startnekt

 5. Eckhoff fortviler etter medieoppslag: – Han bruker meg

Fra andre aviser

 1. Utsetter forbudet mot omstridt skismurning

  Bergens Tidende
 2. Farlig fluor skulle bort fra skisporten. Men foreløpig er det én viktig hindring.

  Bergens Tidende
 3. Stor usikkerhet i skimiljøet: Norske smøresjefer skremt etter at viktig test må utsettes

  Bergens Tidende
 4. Stor usikkerhet i skimiljøet: Norske smøresjefer skremt etter at viktig test må utsettes

  Aftenposten
 5. Vil ha fluorforbud uansett: – Vi må ikke la jukserne bestemme over helse og miljø

  Bergens Tidende
 6. Farlig fluor skulle bort fra skisporten. Men foreløpig er det én viktig hindring.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no