ENDELIG VM: Klemet Bø og Aslaug Thingnes Bø var ute i god tid for å finne plassene sine på tribunen i Holmenkollen foran mix stafetten i går. Mens pappa Klemet tok turen til Nove Mesto i 2013, er dette mamma Aslaugs aller første VM. Foto: Jostein Magnussen , VG

Mamma og pappa Bø om de to VM-sønnene: – Det er surrealistisk

HOLMENKOLLEN (VG) For 17 år siden tok Aslaug Thingnes Bø med sønnen Tarjei for å prøve en skiskytterbørse for aller første gang. I går sto hun og Klemet Bø og heiet to av sønnene sine fram til VM-bronse.

– Det er spesielt å ha begge guttene i VM, men det er ekstra spesielt at begge to fikk gå på miks stafettlaget. Det er nesten litt for mye av det gode, sier pappa Klemet Bø med et stort smil.

Ved totiden i går kom mamma Aslaug og pappa Klemet Bø ruslende opp bakkene fra sønnen Tarjeis leilighet i Holmenkollen. Rundt syv timer hadde de brukt på å kjøre den cirka 50 mil lange turen fra Stryn til Oslo, en lang bit å reise for å se på skirenn.

Og en lang reise for to skiskyttergutter fra Markane IL i Stryn, til VM-løp for det norske landslaget i Holmenkollen.

Så du denne? Bø: – Når du blir avkledd på hjemmebane har du lov til å være skuffet

Møtet med skiskyting

Det er 17 år siden Tarjei Bø ble introdusert for en skiskytterbørse for aller første gang – nærmest ved en tilfeldighet, via mamma Aslaug.

– Jeg leide et lokale hvor jeg hadde fysioterapipraksisen min. Han som eide huset hadde en sønn som drev med skiskyting, og selv var han leder i skiskyttergruppen på den tiden. Han visste at ungene våre gikk litt på ski, så han spurte meg om jeg ikke ville ta dem med, så skulle de få låne ei børse av ham og prøve å skyte. Jeg tok med Tarjei, som da var ti år, og søsteren hans Martine, som var 13. Det var da det begynte, forteller mamma Aslaug.

Leste du denne? Dette sa Bø før VM-starten: – Mamma er glad i meg uansett

Den dagen var begynnelsen på noe nytt hos familien Bø, men det var også begynnelsen på noe som skulle bli til en mangeårig glede for norsk skiskyting. Storebror Tarjei ble bitt av basillen, og mens skiskyttermiljøet i Markane begynte å blomstre og pappa Klemet ble leder av skiskyttergruppen, kom Tarjei Bøs talent for alvor til syne. Det smittet over på lillebror Johannes, som etter hvert gikk i storebrorens fotspor.

– De er perfeksjonister. Kanskje særlig Tarjei. Når de først får smaken på noe, skal de gjøre maksimalt ut av det, forklarer mamma Aslaug.

– Begge har tatt syvmilssteg hele veien. Jeg syntes Tarjei presterte mye etter juniorkarrieren, men så kom jo lillebroren bak og presterte enda bedre, smiler pappa Klemet.

FAMILIEN PÅ TRIBUNEN: Slik så det ut da pappa Klemet Bø og sønnen Gaute (t.v.) heiet frem Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø torsdag. Foto: Jostein Magnussen , VG

Dagens søteste: Slik så Eckhoff ut etter sitt aller første skirenn

Valget

Brødrene drev med flere typer idretter, og mest stas var det lenge med fotball. Til slutt måtte den velges vekk.

– Det var vanskelig for dem, kanskje spesielt for Johannes. Han gikk på skole i Stryn, han var i lag med kompiser som spilte fotball og han var god i det selv, sier mamma Aslaug.

Men hvor har brødrene Bø det ekstreme skiskyttertalentet fra?

– Jeg drev med alpint i min ungdom, men ikke skiskyting. Kondisjonen har de fra henne, sier pappa Klemet og peker på kona.

– Jeg løp en periode, men ikke på noe høyt nivå. Det handlet mest om gleden i å drive med det, og det har vi forsøkt å formidle til ungene. Vi har tatt dem med på mye forskjellig, og den allsidige bakgrunnen og lite press i barneårene tror jeg har gitt dem idrettsglede, sier Aslaug Thingnes Bø.

Til slutt sendte talent, trening og utvikling begge brødrene Bø inn på skiskytterlandslaget. Pappa Klemet og mamma Aslaug har fulgt dem på konkurranser i en årrekke, men aldri før har de fått muligheten til å være med på et helt VM.

Det får de nå, og følelsen er svært spesiell for foreldrene.

– Det er surrealistisk. Det er jo spesielt når det er så få som får gå på landslaget, at de er der begge to. Det er stas, sier pappa Klemet.

Få med deg festen! Slik følger du VM i Kollen

Brødrene bronse

I går gikk brødrene hver sin etappe på miks stafetten. Lillebror Johannes leverte en god etappe, storebror Tarjei fikk noen bomskudd på liggende skyting men gikk til slutt Norge inn til bronse. Ingen av dem var voldsomt fornøyd etterpå, gullet som var innenfor rekkevidde var bittert å tape.

Da pressekonferansen etter blomsterseremonien startet i Kollen i går ettermiddag, kom Johannes inn med telefonen på øret. Det var mamma.

– Hun skulle i NRK-studioet i kveld. Lurte på om jeg hadde noen tips, gliste han.

Men foreldrene er langt fra å sette noe press på sønnene sine.

– De har hver sine styrker, men begge kan på en god dag hevde seg i toppen på alle renn, sier pappa Klemet.

– Jeg håper de får en individuell medalje hver. Og så at de går til topps på en av stafettene, sier mamma Aslaug.

Les også: Dette er Bjørndalens største gullsjanse

Stas med foreldre-besøk

Selv om de er til stede i VM, er det ikke mye foreldrene får se av skiskyttersønnene under mesterskapet. Kontakten går mest via telefon.

Brødrene får ikke bare mamma og pappa på tribunen under VM, men også kjærester, søskenbarn, tanter og onkler. Det setter de stor pris på.

– Det er kjekt. VM betyr noe ekstra for alle, og alle vil få det med seg. Det blir som et slektstreff i Kollen! Det betyr mye at de er her, men vi får ikke fulgt dem opp så mye. Man blir fokusert og opptatt av å prestere, sier Tarjei Bø til VG.

– Nå får de med seg seks konkurranser, det synes de jo er kult. Det er stas for oss også. Det er ikke så ofte vi møter dem, så at både familie og venner kommer, er kult, sier lillebror Johannes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder