NEI TIL RUSSLAND: Presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, var selvfølgelig på plass på den ekstraordinære kongressen I IBU onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald NTB scanpix

Russland mistet skiskytter-VM: Det riktige å gjøre i denne situasjonen

President i Det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg, mener det eneste riktige å gjøre i den doping-situasjonen Russland er i, var å ta fra dem VM i skiskyting i Tjumen i 2021.

Artikkelen er over tre år gammel

Det ble klart på starten av Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) ekstraordinære kongress i VM-byen Hochfilzen onsdag, melder TV2.

Samme sted som også måtte si fra seg årets verdenscupavslutning i langrenn.

– Det var det riktige å gjøre i denne situasjonen etter at andre del av McLaren-rapporten kom. Det var en del nasjoner som stemte på Tjumen som har forandret mening. Det gikk fra sønnavind til nordavind, sier president i IBU, Anders Besseberg til VG.

Les også: Svendsen advarer mot å ta VM-medalje på forskudd.

Idrettspresidenten støtter IBU

IDRETTSPRESIDENTEN: Tom Tvedt i Norges Idrettsforbund. Foto: Frode Hansen VG

McLaren-rapporten som kom i fjor avslørte at så mange som tusen russiske idrettsutøvere har vært involvert i doping. Dette har fått flere konsekvenser for russisk idrett og Russland som arrangør av idrettsarrangement.

Idrettspresident Tom Tvedt skriver dette i en sms etter at Russland ble fratatt VM:

– Norges Idrettsforbund støtter IBU i detet vedtaket. Her har IBU brukt sanksjonsmuligheter som tilligger særforbundet. Russland ble tildelt VM i skiskyting mens det russiske antidopingbyrået var «WADA Code non-compliant». Da skal ikke landet tildeles internasjonale mesterskap.

Non-compliant betyr at de ikke tilfredstiller WADA-koden.

Anders Besseberg har ikke fått noen reaksjoner fra russerne direkte.

- Men de er helt klart skuffet. De la mye i å få det mesterskapet, og det var viktig for dem å få det. De tapte da de søkte for 2019, men fikk de nødvendige stemmene andre gang de forsøkte. Så det er stor skuffelse, svarer Besseberg.

VM starter med mix-stafett i Hochfilzen torsdag.

Kan anke

– Vår oppgave i styret er å behandle alle likt. Jeg tror dette er riktig avgjørelse, sier Besseberg.

Les også: Rapport om russisk idrett: Statlig kontrollert dopingregime under Sotsji-OL.

– Hvilke reaksjoner forventer du fra russerne?

– Det har jeg ingen formening om. Russland har en teoretisk mulighet til å anke. Det må være opp til dem, svarer Besseberg.

– Tror du dette vil bidra til bedring i russiske utøveres forhold til doping?

– Vi anmodet dem om å gi tilbake junior-VM og verdenscup denne sesongen. Det gjorde de. De er villig til å samarbeide. Jeg ser det sånn at de vil bli kvitt dopingproblemet som generelt har vært i russisk idrett. De vil gjøre det som er mulig, svarer Besseberg.

Kan få millionbøter

Presidenten i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, bekrefter i tillegg til TV2 at to av tre forslag fra utøverne ble vedtatt mot Ukrainas ene stemme.

Forslagene det er snakk om er følgende:

*Opp til én million euro i bot til forbund med en dopingtatt utøver. Bøtene vil bli tilpasset ut fra hvert enkelt forbunds budsjett og økonomiske ressurser. For eksempel kan ikke en liten skiskytternasjon bøtelegges med en million euro.

*Inndragelse av kvoteplasser i verdenscupen til nasjoner med en dopingdømt utøver.

Forslaget om åtte års utestengelse for utøvere som blir tatt i doping ble ikke vedtatt.

Utøverrepresentant Aita Gasparin møtte pressen etter å ha talt for IBU-kongressen.

– Vi er fornøyde med at de støtter oss og hørte på oppropet vårt, sier Gasparin til TV 2.

Så du denne? Välbe: Vi har ikke bedt om juks med dopingprøver.

Det var styret i IBU som foreslo å frata Tjumen VM.

– Styret kan ikke bestemme dette, men styret kan påvirke. Vi har forslagsrett. Vi foreslo dette i dag, og kongressen sluttet seg til det, sier Besseberg til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder