Stafettgull til herrene i Kollen: Ankermann Svendsen sikret gullet: - Det ristet litt i beina

Fra synder i OL til parademarsj i VM på hjemmebane

HOLMENKOLLEN (VG) I fire individuelle øvelser har de norske gutta måttet se seg slått av Martin Fourcade i Kollen. Men sammen var de gode nok til VM-gull.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For på stafetten gjorde herrene akkurat som damene gjorde fredag: de vant VM-gullet i Kollen. Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen leverte varene - og vel så det.

– Jeg har tenkt på gullet hele tiden. Jeg har tenkt på dette gullet i to år, sa Tarjei Bø til VG etter at bror Johannes hadde sendt Norge i ledelsen før den siste etappen.

VG LIVE: Slik forløp herrenes stafett seg, skyting for skyting!

Knockout av Thingnes Bø

Det var Johannes Thingnes Bø som langt på vei avgjorde stafetten i Kollen. Han gikk ut samtidig med den regjerende verdensmesteren Tyskland på tredjeetappe, men skjøt bedre og gikk fortere enn tyskeren i sporet.

– Han er helt rå, og fra å være en rask, men litt bajas type, så har han virkelig også funnet roen på standplass. Jeg er imponert, sier storebror Tarjei om Johannes til VG.

– Det er et av de beste løpene jeg har gått, og det var ordentlig morsomt å gå. Spesielt oppe ved kapellskogen var det masse liv, sier en fornøyd Johannes.

FREDAGENS BRAGD: Suksesstreneren gråt sammen med skiskytterjentene

ÉN MILLIMETER KOSTET BØ GULLET: - Kødder du? Var jeg så nærme?

MANER PUBLIKUM: Johannes Thingnes Bø ville høre publikum juble etter at han sendte Emil Hegle Svendsen ut som nummer én før den siste etappen. Foto: JOSTEIN MAGNUSSEN , VG

Han sendte ankermann Emil Hegle Svendsen ut med et forsprang på 29,4 sekunder ned til Tyskland - og jublet foran hjemmepublikummet i Kollen.

– Johannes har slått knockout på resten. Det gullet skal vi faktisk ha nå, kommenterte skiskytter Vetle Ravnsborg Gurigard i VGTVs studio.

Fra OL-synder til VM-gull

Stafettgullet var servert, og på den siste etappen var Svendsen super, i hvert fall super nok.

På den første skytingen ble det fem treff på fem forsøk, men på den stående skytingen sviktet han litt. To ekstraskudd ble det på Svendsen, men heldigvis for Norge måtte Simon Schemmp også lade børsa på nytt.

Ut fra den siste skytingen hadde Svendsen 10 sekunder ned til tyskeren. Han sviktet ikke slik han gjorde under OL i Sotsji. Istedenfor kunne han cruise inn til VM-gull.

– Det var ubeskrivelig deilig. Livet passerte omtrent i revy da jeg kryssa målstreken, sier en særdeles glad og lettet Svendsen til NRK.

– Det er kort vei fra himmel til h... i skiskyting. Man må bare lære, sier han til NRK.

Overfor VG utdyper han det som skjedde på den siste skytingen.

– Det ristet litt i beina, og det er klart at da kan alt skje. Jeg prøvde bare å holde fokus på de enkle tingene, og da gikk det bra til slutt, sier Svendsen til VG.

FIKK DU MED DEG? Dette er faktisk Bjørndalens gulloppskrift

STAFETTJUBEL: Så glad blir man etter å ha gått inn til VM-gull på hjemmebane. Emil Hegle Svendsen løftes opp på gullstol etter å ha krysset målstreken først. Foto: Fredrik Solstad , VG

Statsministerskryt

Han og resten av skiskyttergutta ble hyllet av kongen og et samlet Kollen-publikum, og fikk også ros av statsminister Erna Solberg (H).

– Det var en fantastisk opplevelse, kommenterte hun til statskanalen.

– Det er vanskelig å finne flere superlativer. Det er kjempeflott og kjempegøy det de får til på hjemmebane, sier hun om dagens gullgutter.

LES OGSÅ: Inviterte seg selv på fest med kongen

PS! Nesten like imponerende som et norsk VM-gull er det at Canada tok bronse. Og for første gang dette VM-et ble det en herrepall uten Martin Fourcade.

GULLGJENGEN: I gulljakker, helt øverst på pallen i VM på hjemmebane. Foto: Fredrik Solstad , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder