BRONSEKLEMMEN: Tarjei Bø får en klem av Ole Einar Bjørndalen etter at han i går sikret seg sin andre bronse på to dager i VM. Foto:Jostein Magnussen,VG

Bjørndalen om Bøs vinter: - Jævlig, rett og slett

KONTIOLAHTI (VG) Tarjei Bø kunne sprette champagnen i triumf i går etter en vinter landslagskollegene hans beskriver som «jævlig» og «brutal».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han har «bare» tatt bronse, men i går kveld feiret Bø i ren gullstil sammen med lillebror Johannes. Lørdag sto brødrene sammen på VM-pallen, i går fikk de medaljene hengt om halsen på torget i finske Juensuu.

– Det er jo gullene man husker når man sitter i godstolen om 50 år. Men dette comebacket her kommer jeg likevel til å huske veldig lenge, sier Bø til VG.

Da skiskytternes oppkjøring mot ny sesong startet i fjor sommer, begynte ryktene kjapt å gå om at det var én mann på landslaget som skilte seg ut på hardøkter og tester.

Tarjei Bø, som var ekstremt revansjelysten etter tre knalltøffe sesonger preget av nedturer og sykdom.

VGTV:Se brødrene Bøs champisfeiring!

– Var rå

Allerede da sesongen 2014 nærmet seg slutten, trippet 26-åringen av iver etter å starte på nytt. Landslagskollegene hans snakket om manglende motivasjon og ønske om ferie, men ikke Bø.

– Han var rett og slett rå på sommertreningen. Det var jeg også, men jeg greide likevel ikke å slå ham, forteller lillebror Johannes.

Men så skjedde det som så ofte skjer med Bø. Etter måneder med kjempeform hanglet han under sesongstarten. Likevel gikk førjulssesongen greit, men i julen dro han på seg et forkjølelsesvirus. Det kostet ham flere verdenscuprunder før han var tilbake.

SUPERBRØDRENE: Tarjei Bø (t.v.) og Johannes Thingnes Bø med gull- og bronsemedaljene de har tatt i skiskytter-VM til nå. Foto:Jostein Magnussen,VG

Og ble syk for andre gang på kort tid. Den siste smellen ødela VM-oppkjøringen totalt – de siste fire verdenscuprennene før mesterskapet i Kontiolahti endte med følgende plasseringer: 46., 25., 59. og 50. plass.

– Tarjeis vinter lå an til å bli veldig bra. Da gjør det veldig vondt når man plutselig kjemper om en 50. plass. Det er vanskelig for andre å forestille seg hvordan det føles, sier Emil Hegle Svendsen til VG.

Han beskriver Bøs vinter som «brutal» og «jævlig».

–Det er som å være forlovet med verdens deiligste dame, men på bryllupsdagen forlater hun deg ved alteret, sier Svendsen.

«Outsider»

Men Bø er en mesterskapsløper. Han vet hvordan han skal snu ekstreme nedturer til triumf. Helt siden han ble satt ut av Twar-virus i 2012, har han kjempet i motbakke.

Han kom til VM som en «outsider», men da han la seg på hotellsengen i går kveld kunne han gjøre opp følgende regnskap: Tre VM-løp, tre bronsemedaljer. Den siste tok han etter å ha avgjort en sekundstrid på jaktstarten i går.

– Tarjei fortjener dette. Jeg unner ham hvert eneste løp hvor han gjør det godt, sier Ole Einar Bjørndalen til VG.

Han skjønner godt hvordan Bø har hatt det i vinter.

– Det er helt jævlig, rett og slett.

BRONSEMESTEREN: Tarjei Bø jubler idet han går i mål og vinner sin andre bronsemedalje på to dager. Foto:Jostein Magnussen,VG

Urkrefter

Det var en lettet, glad og stolt Bø som møtte pressen etter triumfen i går.

– I dag var jeg i kjelleren fysisk. Før i år har jeg vært veldig i kjelleren psykisk. Det er tøft å få slike slag i trynet hele veien som jeg har gjort, men den utmattelsen jeg kjenner på i dag er mye bedre enn nedturen i vinter, smiler Bø selv.

Også i VM for to år siden, i Nove Mesto, slo Bø fryktelig tilbake da han hadde hatt en sykdomspreget oppladning og en dårlig sesong. Likevel tok han VM-gull.

– Har du blitt sterkere mentalt av all motgangen?

– Ja. Det har jeg. Det jeg opplevde i Nove Mesto, den kampen jeg hadde for å greie å lykkes, den må man nesten oppleve for å greie å ta fram urkreftene, sier han.

VMs desiderte høydepunkt for Bø har vært å få stå på pallen sammen med lillebror Johannes, som de greide lørdag. Det var et enormt øyeblikk for dem begge.

– Det at Tarjei har slitt i vinter har vært veldig kjedelig, spesielt for min del, sier Johannes Bø til VG.

– Jeg har trent mindre enn ham. Han har gjort ting mye mer riktig enn meg, likevel har jeg gått bedre enn ham. Det er litt kjedelig. Når han slår tilbake nå, er det ingenting som gjør meg gladere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder