SKI: President Vladimir Putin fikk Madshus-ski i gave fra Ole Einar Bjørndalen da han var på mottakelse på presidentens residens i 2007.

SKI: President Vladimir Putin fikk Madshus-ski i gave fra Ole Einar Bjørndalen da han var på mottakelse på presidentens residens i 2007. Foto: Vladimir Rodionov AP

Bjørndalen til VG: – Jeg har aldri gitt min støtte til Putins regime

Ole Einar Bjørndalen (42) sier at han uttalte seg i et rent sportslig perspektiv da han snakket om at Vladimir Putin hadde vært positiv for idretten i Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Skiskytteren, som er på plass i Sibir for å gå renn mot blant andre Petter Northug i helgen, understreker at han aldri har gitt sin støtte til Putin-regimet.

VG brakte torsdag videre et intervju han har gjort med nettstedet championat.ru, der Ole Einar Bjørndalen roste Putins innsats for idretten i Russland.

– Jeg synes Russland er veldig heldig som har en slik president, fra et sportslig synspunkt, sa nordmannen ifølge nettsiden.

Les også: Northug lover «hardfest» i Russland.

– Han er aktivt involvert i utviklingen av idretten i landet, og gjorde en utmerket jobb før OL i Sotsji, fortsatte Ole Einar Bjørndalen til den russiske nettsiden.

Han synes VG har gjort saken til politikk:

– Jeg merker meg at VG bevisst skaper et inntrykk av at jeg er en del av internasjonal storpolitikk,ved å fokusere på at jeg i et oversatt russisk sportsintervju nevnte at Putin har vært positiv for idretten i Russland, skriver Ole Einar Bjørndalen i en epost til VG.

Kommentar: Å legge opp på topp er oppskrytt for denne mannen

– Flere ganger understreket jeg at jeg uttalte meg i et rent sportslig perspektiv, noe NUPI-eksperten Julie Wilhelmsen skjønte og påpekte i sine kommentarer. Jeg har aldri gitt min støtte til Putins regime.

– VG viste selv at de ønsket å gjøre dette til internasjonal politikk ved å kontakte Norsk Utenrikspolitisk Institutt for å få en reaksjon på mine idrettslige uttalelser.

Bjørndalen avslutter i eposten til VG:

– Jeg ber om å bli tolket og forstått som idrettsutøver, ikke som utenrikspolitiker.

Les også: Domratsjeva om babylykken: - Det er planlagt og veldig ønsket.

Ole Einar Bjørndalen er ekstremt populær i Russland, og er altså med på et showrenn i helgen. Det er ingen hemmelighet at han er det store trekkplasteret i Tjumen i Sibir.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen kommenterte tidligere torsdag Bjørndalens uttalelser slik til VG:

– Jeg tenker at Bjørndalen snakker fra – som han selv sier – et sportslig perspektiv. Og da henger hans vurdering av Russlands president på hvordan idrettsarrangementer i Russland de senere årene har blitt gjennomført.

Les også: - Putins venner har et nettverk av selskaper i skatteparadiser.

– På mange måter burde Bjørndalens uttalelser være uproblematiske, sier Wilhelmsen, men legger til:

– Vi er i en tid der hele spekteret av saksfelt mellom Russland og vesten blir politisert. Det har blitt slik etter annekteringen av Krim. Derfor kan alle slike bemerkninger falle inn i en slik kontekst, at det er en legitimering av Putins regime.

– Men samtidig er jeg veldig glad når folk frir seg fra det imperativet som nå finnes, at hver eneste setning om Russland skal begynne med en kritisk bemerkning om Putin-regimet. Russland er mye mer enn bare Putin. Jeg føler på det selv, at det er vanskelig å nyansere. Jeg synes problemet for den offentlige debatten i Norge er at du enten skal være for eller imot Putin, men det er mange andre ting som også bør diskuteres. Ingen er for Putin, når en tenker på hva slags Russland han har gjennomført, sier Julie Wilhelmsen ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder