Fourcade: Gikk i protest mot russisk hilse-nekt

HOCHFILZEN/OSLO Martin Fourcade (28) gikk i sinne etter at de russiske skiskytterherrene nektet å ta ham i hånden under dagens blomsterseremoni.

Martin Fourcade sikret Frankrike nasjonens første sølvmedalje da han slo russiske Anton Sjipulin på oppløpet på dagens mix-stafett.

Fourcade, som hektet russiske Aleksander Loginov da han la ut på sisteetappen, ble ikke tatt i hånda av den russiske duoen på onsdagens blomsterseremoni. Og franskmannen svarte da med å gå fra seremonien i protest.

Dette er bakgrunnen: Fourcade og Loginov kranglet på Instagram

Fourcade og Sjipulin havnet også i ordkrig på pressekonferansen

Sjipulin gjorde det klart at hele det russiske laget ikke satte pris på Fourcades angrep på den dopingdømtte Loginov på Instagram 31. januar. Men det var hendelsen i sporet som satte sinnene i kok på blomsterseremonien.

– Vi hadde ikke bestemt oss på forhånd for å boikotte Fourcade. Det var en hendelse under konkurransen som fikk oss til å reagere, sier Anton Sjipulin.

– Hva var det jeg gjorde? Spurte Martin Fourcade.

– Vårt lag er en stor familie. Hvis noen oppfører seg dårlig mot en av våre, så føler hele laget seg dårlig behandlet. Vi må stå samlet og ikke la det gå politikk i dette, sa Sjipulin på pressekonferansen.

Les også: Bø: – Det er ikke synd på oss

FORLATER SEREMONIEN: Martin Fourcade gikk da russerne gikk opp på pallen. Foto: Franck Fife AFP

Les også: Politet beslaga medikamenter hos VM-deltakere

Fourcade svarte følgende:

– Det er ikke så lenge siden jeg fikk et brev fra russiske sportsmyndigheter som krevde at IBU straffet meg fordi jeg la ut en Twitter-melding om Loginov. Nå ville de ikke ta meg i hånden. Jeg er ingen «bad guy», og jeg er lei meg for at vi ikke snakker om sport fordi de bestemte seg for å ikke ta meg i hånden.

– Skandaløs situasjon

– Anton Sjipulin gikk ikke bare en god siste etappe, men han klarte også å la være å svare på provokasjonen fra Fourcade. Jeg mener at denne oppførselen burde ha vært gransket av VM-arrangøren og IBUs ledelse, sier Zjukov.

– Franskmannen provoserte frem en skandaløs situasjon under premieutdelingen. Det ødela inntrykket av et stort løp, sier Aleksander Zjukov, president i den russiske OL-komiteen og nær venn av president Vladimr Putin til Sport Ekspress.

Forandret på laget

– Vi hadde egentlig tenkt å gå med et helt annet mannskap, men det russiske skiskytterforbundet bestemte at vi skulle gå med dette laget, sier Russlands landslagstrener, tyskeren Ricco Gross, til Sky, ifølge Sport Ekspress.

– Loginov ble tatt i doping, men sonet sin dom på to år og har gått så bra at han fortjente sjansen til å gå her, sier Gross, som bedyrer at han tar anti-doping-arbeidet på alvor.

– Det er viktig at Russland nå ikke tolerer noen form for doping. Det må være en progressiv kamp mot doping. Og jeg mener at vi er på rett vei, sier Gross.

Les også: Hegle Svendsen advarte mot å tro på lett medalje

Sjipulin med verbalt angrep på Fourcade

– Dette var bare den siste dråpen som fikk begeret til å flyte over, sier Sjipulin.

Men Det russiske skiskytterforbundet kommer ikke til å legge inn protest på Fourcades oppførsel. Det sier skiskytterpresident Andrej Kravtsov til R-sport.

– Etter at trenerne har sett en video av episoden, har de bestemt seg for ikke å protestere, sier han.

Les også: Fourcade sjikaneres

Raser mot Fourcade

Aleksander Loginov, som vant 11 VM-gull og fire OL-gull da han var aktiv skiskytter, er ikke nådeløs i kritikken mot franskmannen.

– Hvis jeg hadde vært Loginov, hadde jeg kjørt over Fourcade som en bulldoser, sier Aleksander Tikhonov til Championat.ru.

– En må svare! Ikke bare snakke, men straffe!

Sjipulin sier følgende til russisk presse:

– For å være ærlig, har jeg helt mistet respekten for ham etter dagens løp. Jeg setter pris på ham som en idrettsutøver. Han er veldig sterk. Men fra et menneskelig synspunkt er det stygt. Først at han kjørte på Loginov, så hvordan han oppførte seg etterpå. Hvis du anser deg selv å være en sterk idrettsutøver, så bør du forstå for å være ærlig.

– Kanskje brøt han ikke reglene, men jeg ville ikke ha gjort det samme.

– Loginov har oppfylt alle kriterier for å kunne delta her i VM, sier russiske skiskytteren Olga Podtjufarova til championat.ru.

Dårlig stemning

Skiskytterpresident i Frankrike, Michel Vion, tar avstand fra Fourcades angrep mot Loginov.

– I forrige uke kom Martin Fourcade med noen upassende kommentarer vedrørende Loginov-saken. Han ble utestengt i to år for å ha brukt EPO. Martins kommentar var upassende, og det førte til dårlig stemning blant utøverne.

De tok den ille opp, og i dag så vi at det var en var et anstrengt forhold mellom Russland og Frankrike.

OPPGITT: Martin Fourcade under onsdagens pressekonferanse. Foto: Jostein Magnussen VG

– Russerne sier at Fourcade puffet Loginov på vekslingen?

– Jeg sto 2,5 meter unna. Martin gjorde den feilen at han ikke gikk umiddelbart. Han ventet litt og ville være bak Sjipulin. Det var en tabbe. Han kom borti Loginov slik at han falt. Jeg kan forstå at russerne prøver å lage en sak, men vi er ærlige. Martin hadde ingen intensjon om å dytte Loginov. Det var et uhell. Tabben var å vente på Sjipulin og legge seg bak ham. Det var unødvendig.

– Det er to versjoner, en russisk og en fransk. Det var ikke med hensikt, sier Vion.

Han besøkte russerne i går kveld for å roe gemyttene før VM startet.

– Jeg vil be Martin i kveld om å slutte å provosere og konsentrere seg om den jobben han skal gjøre. Det er ti dager igjen å kjempe i dette mesterskapet – ikke mot Russland og ikke mot Sjipulin eller Loginov. I kveld får han klar beskjed om det.

– Alle snakker om at vi er en skiskytterfamilie, men det er virkelig ikke sånn, sier tyskeren Arnd Peffer til nyhetsbyrået DPA.

Svak norsk innsats

Norge hadde før VM-starten i Hochfilzen tatt medalje i seks strake verdensmesterskap i mix-stafett, men svak skyting på 2.- og 3. etappe la grunnlaget for at den imponerende statistikken ble brutt.

– Jeg så ikke helt vinden komme. Det er jævlig kjipt, men men.. Jeg syntes det var vindstille da jeg begynte å skyte og så bommer jeg uten å skjønne hvorfor jeg bommer, sier Tiril Eckhoff - som måtte ut i strafferunde på andreetappen - til VG.

Johannes Thingnes Bø måtte også ut i strafferunde på tredjeetappen, og da var det i realiteten game over før Emil Helge Svendsen skulle legge ut på den siste etappen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder