REAGERER KRAFTIG: Jacob Lund (innfelt), tidligere sponsorsjef for hovedsponsoren til Norges Skiskytterforbund, er svært negativ til at Tarjei Bø (foran) og Emil Hegle Svendsen (bak) var på byen under verdenscuphelgen i Pokljuka. Her fra rulleskiøkt i høst. Også Bø sin lillebror Johannes Thingnes Bø var med på byturen. Fot: Jostein Magnussen-VG/Scanpix
REAGERER KRAFTIG: Jacob Lund (innfelt), tidligere sponsorsjef for hovedsponsoren til Norges Skiskytterforbund, er svært negativ til at Tarjei Bø (foran) og Emil Hegle Svendsen (bak) var på byen under verdenscuphelgen i Pokljuka. Her fra rulleskiøkt i høst. Også Bø sin lillebror Johannes Thingnes Bø var med på byturen. Fot: Jostein Magnussen-VG/Scanpix

Sponsorekspert om skiskytternes bytur: - Skader idrettens omdømme

Lund mener pengestraffen mot de tre skiskytterstjernen er korrekt

SKISKYTING

Ferry om Hegle Svendsen: - Styrker hans image som «bad guy»

Tidligere sponsorsjef for DnB Jacob Lund reagerer kraftig på at Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø var på byen under verdenscuphelgen i Pokljuka.

Publisert:

Lund var i en årrekke sponsorsjef for hovedsponsoren til Norges Skiskytterforbund. Han reagerer svært negativt på byturen som har fått forbundet til å reagere kraftig overfor sine tre utøvere.

- Jeg syns de burde holdt seg for gode til å feste i Pokljuka, før sesongen er over. De er representanter for en idrett og ikke bare seg selv. Dette skader idrettens omdømme generelt. Det er ødeleggende for dem selv og idretten, for skiskyting spesielt siden de har et så godt rykte, sier Lund til VG.

Støtter forbundets reaksjon

I en e-post som var sendt til landslagsutøverne fra forbundet, forklares bakgrunnen for den skriftlige reaksjonen slik:

«Bakgrunnen for dette er at de er ute på byen på torsdagen under WC i Pokljuka, drikker alkohol, bader i sjøen og begår det vi ser på som hærverk ved å tappe luft ut av dekkene til ulike nasjoner og serviceteam utenfor hotellet.»

VG har både i går og i dag forsøkt å få kontakt med Svendsen og Bø-brødrene en rekke ganger, uten å få svar.

Lund sier det ikke er noen grunn for sponsorer til å reagere overfor forbundet ettersom han mener de har opptrådt riktig med sin kraftige reaksjon.

Husker ikke lignende episoder

Forbundets straff innebærer skriftlig advarsel og at bonuser på opp mot 100.000 kroner holdes tilbake fra de tre utøverne.

- Jeg har jobbet tett med denne idretten i 24 år og kan ikke huske noen episode i nærheten av dette formatet. At noen tar seg et glass champagne etter en seier har jeg vært med på. Men det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg halsen, sier Jacob Lund.

Han mener han kjenner utøverne så godt at han er sikker på at de nå skammer seg over det omfanget saken har fått.

- Det er mest pinlig for dem selv. Det betyr ikke noe for karrieren på sikt, men det er en skrape i lakken som det heter på godt norsk. Saken er død i morgen. Men folk husker den jo, sier Lund.

Han er krystallklar på at reaksjonen, der forbundet har sagt at de holder tilbake bonuser inntil 100.000 kroner, er av et riktig omfang.

Syns boten er drøy

TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg jobbet med landslaget som presseansvarlig i sesongen 2011/12. Han mener utøverne kunne stått over rennhelgen når de velger å gå på byen.

- Det er fridag dagen etter, men det er uheldig når sesongen fortsatt er i gang. I Norge har man mange løpere som satser, og er de ikke mer motivert enn dette, så kunne de sagt at de sto over den verdenscuphelgen, sier Stoltenberg.

Han syns også episoden er uheldig for omdømmet til norsk skiskyting. Han syns det er spesielt uheldig ettersom støtteapparatet står hardt på for utøverne under verdenscuphelgene.

Men han syns litt synd på de tre skiskytterprofilene også.
Han mener en reaksjon har vært riktig fra forbundet, men lurer på om straffen er for hard når summen går opp i 100.000 kroner.

- Jeg syns det høres mye ut. Det er et voldsomt beløp uten at jeg skal kritisere forbundet, sier Stoltenberg.

- Skiter i dette

Den svenske landslagsløperen Bjørn Ferry mener straffen mot de norske løperne er helt riktig.

- Svendsen er såpass stinn at han skiter i dette. Hadde det vært meg, hadde jeg synes det hadde vært saftig. Men han har vel en null til på sin konto. Det her bare styrker hans image som «bad guy», sier Ferry til Expressen.

Han husker episoden med de flate dekkene på bilene utenfor hotellet etter de norske løpernes bytur.

- Da vi skulle dra opp på treningen på fredagen var det en østeriksk trener som sto der og var forbannet. De hadde tappet luften ut av dekkene og han fikk ikke kjøre med noen andre, sier Ferry.

Han kaller nordmennenes spøk «halvkul», men sier samtidig at det skapte vanskeligheter.