DYRISK GOD: Johannes Thingnes Bø fikk lånt både briller og hjelm da han hilste på tilskuere etter gullet på parstafett. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Thingnes Bø tror «gullalderen» starter nå

ÖSTERSUND (VG) Johannes Thingnes Bø (25) er i ferd med å kopiere Martin Fourcade (30) ved å vinne rubbel og bit: verdenscupen sammenlagt og alle de fire individuelle verdenscupdistansene.

Han har allerede tatt sprintcupen, normalen og totalen. Jaktstarten er så godt som avgjort, og han leder fellesstarten. Da er det jo greit at 25-åringen avslutter verdenscupsesongen på hjemmebane i Holmenkollen i neste uke. Da blir det enklere å få med seg hjem den store kula og fire mindre kuler - de synlige bevisene på det som har vært en eventyrlig sesong.

Og han kan le hele veien til banken. Seieren i verdenscupen totalt gir han 270.000 kroner i premiepenger. De fire andre kulene følges med en sjekk på i alt 390.000 kroner.

– Dominerende utøver

– Vi har vel knapt sett en så dominerende utøver før. Det Johannes gjør må jo være den beste sesongen en skiskytter noen gang har gjort. Han er en evighet foran neste mann i verdenscupen, fastslår Ole Einar Bjørndalen.

Thingnes Bø er i ferd med å fullføre det Fourcade klarte senest i 2015/16- og 2016/17-sesongene.

– Det er ubeskrivelig bra. Jeg tror ikke det går an å gjøre det så mye bedre. Det har klaffet godt denne sesongen. Jeg går forhåpentligvis inn i «gullalderen» nå de neste årene, sier Johannes Thingnes Bø.

les også

Bjørndalen om norsk medaljerush: - Det er «payback-time»

Når VM skal avsluttes med lørdagens stafett og søndagens fellesstart får han også kona Hedda på besøk. Da har han både foreldrene og kjæresten på tribunen her i Östersund i helgen.

– Jeg kjenner jeg er nervøs for stafetten. Vi får ta den først, så får jeg begynne å tenke på fellesstarten lørdag kveld.

Etter fem konkurranser på syv dager med tre gull og et sølv holder han fortsatt koken og påstår av parstafetten torsdag bare var godt for ham.

– Hadde han vært fotballspiller ville han klaget og bedt om at kampprogrammet måtte endres, sier Tarjei Bø og ler.

Thingnes Bø måtte feire alene - se video:

– Det som ligger i bunnen er talentet, og den melkesyren biter ikke på Johannes. Han er veldig raskt klar til dyst igjen. Det aller viktigste er at han har vært gjennom det utenomsportslige før, det å ha kameraet i ansiktet, å gå på pallen, dopingkontroll, pressekonferanser, premieseremonier, TV-sendinger. Du må ha gjort det før slik at du vet hvordan du skal balansere det. Det vet Johannes, sier storebror Bø. Han sier det handler om mesterskapserfaring.

– Du må vite hvor mye de tingene «koster», så må du legge det inn i totalen. Det er ikke bare treningstimer og konkurranser denne tiden i Östersund. Det som koster er alt det andre.

At broren er i ferd med å vinne alt, forklarer Tarjei Bø med trygghet.

– Dette er en idrett som er veldig styrt av selvtillit og trygghet. Når du har gått gode konkurranser og tatt noen seirer, så har du en aura av ro som gjør at det er lett å fortsette på vinnersporet.

PS! Herrenes stafett med Bø-brødrene, Lars Helge Birkeland og Vetle Sjåstad Christiansen starter lørdag kl. 16.30.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder