Sportskalender

Gå til
LEGGER OPP: Tiril Eckhoff under Beijing-OL i 2022. Hun vant ett gull (miksstafett), sølv (fellesstart) og bronse (jaktstart) under vinterlekene i Kina.

Skiskytter Tiril Eckhoff legger opp: − Det har vært et krevende år

Tolv mesterskapsgull og 29 enkeltseire i verdenscupen er nok for Tiril Eckhoff (32). Hun legger opp.

Publisert:

– Jeg gir meg som skiskytter nå, innleder Eckhoffbildedelingstjenesten Instagram.

– Det er litt trist å gi seg, men samtidig kjenner jeg også at det er en riktig beslutning. Jeg er stolt av det jeg har fått til og kommer alltid til å se tilbake på årene som skiskytter med et smil, skriver 32-åringen videre.

Eckhoff utdyper i en pressemelding fra Norges Skiskytterforbund:

– Det har vært et krevende år og ganske rart for meg å ikke være med på reiser, konkurranser og samlinger. Samtidig har det vært helt naturlig også, gitt at jeg har vært i den situasjonen jeg har vært i hvor jeg har trengt å koble av. Jeg har fått god oppfølging av både trenere og støtteapparat og beholdt kontakten med lagvenninner, så det har vært en veldig fin greie.

– Hun legger ikke opp med dårlig samvittighet, sier bror og tidligere trener Stian Eckhoff til VG.

– Hun har hatt en fantastisk idrettskarriere og kan se tilbake på masse opplevelser. Det kan være greit å gjøre noe annet fremover, fortsetter storebroren.

Den pensjonerte skiskytteren har ikke gått et eneste skirenn denne sesongen. I august fortalte verdenscupvinneren fra 2020/21-sesongen til VG at hun gikk på en smell våren 2022 og vurderte allerede da å legge opp.

Eckhoff har i tillegg til verdenscuptittelen også vunnet to OL-gull og ti VM-gull.

TRIUMF: Tiril Eckhoff vant VM-gull på sprinten i Holmenkollen i 2016.

Landslagstrener Sverre Huber Kaas forteller at han fikk beskjed om Eckhoffs avgjørelse denne uken.

– Jeg kan ikke si noe annet at det er tøft å få den beskjeden. Det har vært en vanskelig sesong. Hun har ikke gått noen skirenn. Det har vært en stor utfordring. Men hun fant ut at det ikke var så lett å fortsette, sier Kaas til VG og fortsetter:

– Vi var forberedt på det, men vi ville ikke at det skulle ende sånn. Men vi vil det beste for henne og vi tror det er et godt valg. Da støtter vi henne hundre prosent, sier han.

Landslagstrener Kaas forteller at ledelsen har gjort det de kan for å følge Eckhoff opp og se på mulighetene for å fortsette karrieren.

Men Kaas påpeker at denne sesongen, uten konkurranser, har gitt henne tid til å tenke. Nå har landslaget mistet to svært erfarne utøvere som i tillegg var store profiler. Tirsdag ble det kjent at også Marte Olsbu Røiseland legger børse og ski på hyllen.

– Det er jo ikke noe man ønsker. Når man har hatt dem på laget hele veien, vært med på deres opp- og nedturer, så er det kjedelig at det blir sånn. Men vi er opptatt av at de skal gjøre de riktige valgene for seg selv. Men det er tøft og trist for oss som har vært med de siste fem årene, sier Kaas.

MEDALJEVINNER: Tiril Eckhoff med sine medaljer fra vinter-OL i Beijing 2022.

– Det blir litt av en oppgave for det norske damelaget å fylle tomrommet etter dem, sier Johannes Thingnes Bø, som kaller karrieren til Eckhoff for fantastisk.

NRKs mangeårige skiskytterekspert Ola Lunde sier Eckhoff har betydd enormt mye for norsk skiskyting.

– For meg er hun en av de fire store i norsk skiskyting; Liv Grete Skjelbreid, Tora Berger, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland, sier Lunde til VG.

– For Norge blir det et kjempetomrom. Vi har vunnet VM-stafetten i 2019 og 2021, men vi har Ingrid Landmark Tandrevold, som er en veldig god utøver, men deretter er det ikke så mange som er på det nivået. Så det er en stor jobb for Norge å få frem utøvere.

TO AV FIRE: Tiril Eckhoff vant gull i miksstafett i Sotsji-OL i 2014 sammen med Tora Berger, Emil Hegle Svendsen (t.v.) og Ole Einar Bjørndalen. NRK-ekspert mener Eckhoff og Berger er to av de fire store i norsk skiskyting på kvinnesiden.

To av Eckhoffs ti VM-gull kom i Holmenkollen i 2016 (sprint og stafett).

– Jeg fikk oppleve å bli verdensmester på hjemmebane i 2016. Det er en dag jeg aldri vil glemme, og den vil for alltid stå igjen som det beste minnet fra min idrettskarriere, skriver Eckhoff i Instagram-innlegget.

Sprintgullet på hjemmebane er det største minnet Ola Lunde har fra Eckhoffs karriere.

– Da hun kommer inn og skyter fem blanke treff på liggende ... jeg får frysninger av å tenke på det. Det var VM på hjemmebane, og hun hadde ikke levert på det nivået i det hele tatt, mimrer Lunde.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no