Svendsen: – Tror konkurrentene er litt misunnelig

Norge vant stafetten til tross for 12 ekstraskudd

OSLO/RUHPOLDING (VG) Emil Hegle Svendsen (30) skulle revansjere den svake avslutningen fra forrige stafett. Det ble ingen vanskelig oppgave takket være sterke etapper av brødrene Bø.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ledelsen skrumpet inn da Svendsen fikk trøbbel på siste skyting, fikk en feillading og mistet et skudd. Da kom han ut av det.

– Jeg har ikke den beste skyteformen og det ble jobbing hele veien. Det var en grei opplevelse og det kunne vært mye verre. Stafett er mye stress og det var litt vind i tillegg, sier Svendsen som hadde god kontroll på løperne bak ham.

– Det var ikke vits i å bruke for mye krefter på å holde seg foran.

Det var knyttet stor spenning til duellen mellom Svendsen og russiske Anton Sjipulin etter forrige stafett, da nordmannen ble knust i spurten i Hochfilzen. Den gangen hadde Svendsen et halvt minutts ledelse før siste etappe.

Fredag ettermiddag var utgangspunktet enda bedre. En rask runde med brukbar skyting av Tarjei Bø, og vanskelige vindforhold som skapte trøbbel for rivalene, hadde skaffet Norge et forsprang på mer enn et minutt på nærmeste konkurrent før Svendsen gikk i gang med sisteetappen.

– Dette var moro! Jeg gikk ut aggressivt for hente igjen franskmannen (Simon Desthieux). Det var litt villbasse på første skyting, men jeg måtte skjerpe meg på stående skyting. Jeg ble litt for mye langrennsløper på første skyting. Uansett, dette var en kanonetappe, sier Tarjei Bø til NRK etter sin etappe.

MISTET SKUDD: Emil Hegle Svendsen på vei ut fra siste skyting, som ikke ble noen problemfri affære for nordmannen etter at man fkk ladefeil og mistet et skudd. Men det holdt til å lose Norge til seier. Foto: Jostein Magnussen , VG

VG LIVE: Slik var stafetten minutt for minutt

Rotet det nesten til

Det komfortable forspranget ned til Sjipulin varte frem til siste skyting, men ladekluss og noen ekstraskudd – kombinert med lynrask og feilfri skyting fra russeren – skapte litt ekstra spenning likevel.

Men Svendsen hadde tydeligvis spart seg litt, og Sjipulin gikk tom på sisterunden, så 30-åringen kunne gå alene inn til en seier som utvilsomt smaker ekstra godt etter nedturen i Hochfilzen.

Men det spørs om 12 ekstraskudd er godt nok til å vinne VM-stafetten.

– Det kommer helt an på forholdene. Vi har et veldig jevnt bra lag. Alle nasjonene skal misunne oss for det laget vi har. Vi unngår som regel strafferunder og vi går fort. Det er vår styrke og jeg tror de andre er litt misunnelig. Dette laget står fjellstøtt. Vi har god selvtillit, sier Svendsen til VG.

Det var likevel ingen overlegen oppvisning av ankermannen, som ikke hadde mer enn 14,6 sekunder ned til Russland på andre. Østerrike havnet på tredjeplass, 35,8 sekunder bak Norge.

LES OGSÅ: NRK topper laget til Holmenkollen-VM

12 ekstraskudd

Og til tross for at Norge vant med god margin, var det bare «en middels dag for Norge», mente Ole Einar Bjørndalen. Han siktet til de 12 ekstraskuddene Norge måtte bruke, men som ikke ble skjebnesvangre denne gangen. Tarjei Bø sier det slik:

– Jeg tror vi fordelte ekstraskuddene greit for å vinne i dag. De siste seriene må som regel være bra. Men jeg er enig, å bruke 12 ekstraskudd er ikke godt nok, fastslår Bø.

Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Svendsen utgjorde det norske laget, som befester sin posisjon som favoritt før VM i Holmenkollen i mars.

FOURCADE REFSER NORTHUG: – Jeg liker ikke imaget hans

Svak Bjørndalen: – Det ville seg ikke

Minst fornøyd av de fire var Bjørndalen, som leverte en svak førsteetappe, hvor han gikk inn på 10. plass etter smørebom og hele fem ekstraskudd.

– Det var ikke noen bra dag. Jeg valgte feil struktur, gikk litt for grovt. Det var mange skudd, så det var ikke bra. Jeg har ingen god feeling på hvor det kunne sitte hen, jeg følte jeg var ganske på hugget og gjorde det jeg hadde planlagt, men det ville seg ikke, sier veteranen til VG.

Johannes Thingnes Bø fikk en tøff duell med Martin Fourcade på andre etappe, men var godt fornøyd med hvordan han løste det.

– Jeg måtte hamle opp med Martin i dag, det er ikke så enkelt. Men det var veldig bra gjennomført, jeg hadde lagt en bra slagplan og skrevet ned noen tanker, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder