BEDRE TRENT: Tiril Eckhoff fotografert under konkurranse i Holmenkollen. Foto: Jostein Magnussen, VG Foto: Jostein Magnussen , VG

Disse grepene skal gjøre skiskytterjentene gode nok til VM-gull

Tyngre trening, flere treningstimer, færre verdenscuprunder, dropp av høydetrening og mer øving på å spurte. Slik skal skiskytterjentene være gode nok til å kjempe om gull i VM i Oslo 2016.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hjernen bak landslagets lille treningsrevolusjon: Steinar Mundal. Tidligere langrennstrener, nå fysisk trener for skiskytterjentene.

– Jeg begynte jo i vår, da sesongen var over. Jentene hadde avsluttet vinteren litt dårlig og var lei. Men fra mai og utover har jeg sett stor forskjell, sier Mundal til VG.

Det har gått flere måneder siden nyheten kom om at den tidligere langrennstreneren var hentet inn som ny fysisk trener for skiskytterjentene. Samtidig gikk Stian Eckhoff over til å bli ren skytetrener, og flere rokkeringer ble gjort i støtteapparatet rundt Tiril Eckhoff og co.

Endringene kom etter en vinter med dårlige resultater, og et VM som endte som en stor skuffelse for det norske laget. Skiskytterjentene slet tungt i de finske skogene rundt Kontiolahti, og sto dag etter dag skolerett foran pressen for å forklare dårlige resultater.

Les også: Slik skal Eckhoff takle VM-presset

Nye koster

Noe måtte gjøres da Norge endelig tok på seg vårklærne, og inn kom Mundal. Med en klar plan på hvordan han skulle få landets beste kvinnelige skiskyttere i bedre fysisk form, slik han tidligere har gjort det med langrennsjentene.

FYSISK SJEF: Steinar Mundal er den som har hevet formen på de norske skiskytterjentene denne sommeren. I forrige uke var han til stede da de gikk testrenn i Holmenkollen. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Men han måtte tåle litt skepsis i starten.

– Til og begynne med var det litt både og. Men det viktigste som trener er å fortelle hva planen er og hva målet er. Så må de selv kjenne at det virker, at det går fremover. De må ha tro på det vi holder på med, og det tror jeg har seget inn hos alle nå, sier Mundal med et smil.

Det viser testene også. Selv skryter skiskytterjentene av det nye treningsopplegget, og Tiril Eckhoff slår fast overfor VG at hun aldri har vært bedre trent enn hun er nå.

– Jeg tester bedre enn jeg noensinne har gjort. Så lenge jeg ikke går på en kjempesmell nå, så skal jeg være veldig fornøyd.

VG +: Eckhoff fant tilbake gleden med psykologhjelp

Jentene trives godt med den nye rollefordelingen, med én trener som tar seg av det fysiske og én som kun konsentrerer seg om skytebanen.

I KNALLFORM: Tiril Eckhoff. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

– Nå har vi gode muligheter for å følge opp jentene. Vi er mer systematiske. Vi har periodisert treningen, og de har også trent en del mer, og tyngre, denne sommeren enn før, forklarer Mundal.

Tester bra

Treningshverdagen til skiskytterjentene har økt i antall timer, og de har også vært nødt til å tåle mer belastning. I tillegg har de fått inn elementer det har vært lite av fra før.

– For eksempel hurtighet, som ikke har vært særlig systematisert før. Tidligere har jentene kanskje trent på spurt en gang i blant, men nå kjører vi rene hurtighetsøkter. Det hjelper veldig på teknikken også. Nå skal jentene ha fart til å henge på dersom det går et rykk ute i løypa, og de skal hate å tenke på at de kommer inn på stadion og taper en spurt. Det skal ikke skje, sier treneren.

Les også: Eckhoff knuste mobiltelefonen i sinne

I forrige uke kjørte skiskytterjentene et testrenn på rulleski i Holmenkollen. Eckhoff gikk først over målstreken, og ga seg selv godkjent på den fysiske delen av løpet - selv om det ble for mange bom på standplass. Noen dager tidligere hadde landslagsjentene en treningsøkt sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, og Mundal forteller at flere av dem holdt greit følge med langrennsspesialisten.

– De ble nok litt overrasket selv, for de trodde ikke at de var så gode, smiler Mundal, som tror at i alle fall Tiril Eckhoff kunne hevdet seg godt også som langrennsløper.

FORRIGE SESONGS TÅRER: Tiril Eckhoff og de andre skiskytterjentene slet tungt under VM i Kontiolahti. Foto: Jostein Magnussen , VG

Dropper høyde og verdenscup

Om skiskytterjentene har vært nødt til å tåle store endringer i treningshverdagen denne sommeren, blir det en del nytt når vintersesongen starter for fullt også. Snart reiser skiskytterguttene på høydesamling, en samling jentene har pleid å være med på.

Men ikke i år.

– Vi dropper det. Vi har mye å hente på vanlig trening. Dessuten er det veldig lett å gjøre feil i høyden, sier Mundal.

Tidligere har landslaget stort sett gått alt av verdenscup, også inn mot mesterskap - det skjer ikke i vinter. Den 3. mars går startskuddet for VM i Oslo, og da skal skal skiskytterne være i topp form.

– Det kommer til å bli veldig forskjell. Det går en verdenscuprunde i USA og Canada tre uker før VM, og det står de over. Det er utrolig viktig å få trent inn mot VM, det er alfa omega, slår Mundal fast.

I tillegg til løpene på den andre siden av Atlanteren, kan det være at Eckhoff og co kommer til å melde pass også under andre verdenscuprunder i vinter. Sesongen blir altså ganske annerledes ut enn hva skiskytterjentene er vant med.

– Jeg tror de er villige til å prøve det. Det har alltid funket i langrenn, sier Mundal.

Les også: Han er grunnen til at Tiril ble skiskytter

Berger kan være aktuell

Mundal skryter av at skiskytterjentene denne sommeren har blitt mye flinkere til å fungere sammen som et lag, og til å gi hverandre tips og råd. Denne vinteren kan det være det kommer inn eksterne krefter også til nettopp dette.

Tidenes skiskytterdronning Tora Berger la opp i fjor vår. Nå sier Mundal at det kan bli aktuelt med en telefon til 34-åringen for å høre om hun kan tenke seg å bidra underveis i VM-sesongen.

– Det vil i så fall være som en mentor, og ikke som fast på laget. Det er viktig at det ikke kommer for mange nye inn også. Det kan være at hun kan prate med enkeltutøvere, med de som har lyst. Kanskje de som kjenner henne godt. Men jeg har ikke vært i kontakt med henne ennå, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder