HARDKJØR I SYDEN: Ole Einar Bjørndalen, her på en hard treningsøkt sammen med Johannes Thingnes Bø imotbakkene nord på Mallorca i sommer, holder fast ved sine bøyde staver.
HARDKJØR I SYDEN: Ole Einar Bjørndalen, her på en hard treningsøkt sammen med Johannes Thingnes Bø imotbakkene nord på Mallorca i sommer, holder fast ved sine bøyde staver. Foto: Jostein Magnussen,VG

Bjørndalen nekter å gi slipp på krokstaven: Skiskytterkongen: – Jeg må tørre å gamble

SKISKYTING

OLYMPIATOPPEN (VG) En aldrende Ole Einar Bjørndalen (40) erkjenner at han må ta sjanser for å holde seg i toppen. Derfor får vi se ham gå med bøyde staver i sesongstarten.

Publisert:

Et knapt halvår etter han at tok i bruk en kurvet stav, er «kongen av skiskyting» fremdeles alene om å sverge til nyvinningen.

Landslagskompisene ga tidlig uttrykk for at de ville sverge til den vanlige, rette staven, og med to og en halv uke igjen til sesongstart har ikke Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og co. latt seg friste til å følge i Bjørndalens fotspor.

Det har heller ingen utlendinger gjort, til tross for at interessen var stor i våres.

–Så vidt jeg vet er det ingen flere utøvere som tester ut staven, sier Bjørndalen til VG på Olympiatoppen.

Håper på en fordel

Der presenterte 40-åringen en ny rekrutteringssatsning, hvor han i samarbeid med sponsoren XL Byggevarekjede skal dele ut 70 våpen til skiskytterklubber landet rundt, i håp om å bedre utviklingen blant nasjonens mange talenter.

På sikt skal det bidra til å finne Bjørndalens arvtaker. Men tidenes mestvinnende vinterolympier har planer om å forbli på toppen i to år til. Skal han lykkes med det, må han ta sjanser.

Derfor nekter den aldrende 40-åringen å legge fra seg krokstavene.

– Jeg vil fortsette å bruke dem. Det er fremdeles planen, fastslår veteranen, før han innrømmer at han gambler når han går sin egen vei.

– Man må tørre å satse litt. På testene jeg har gjort har jeg følt at det er det litt tid å hente. Og er det litt å hente, er det verdt å prøve. Jeg vil satse friskt de siste to årene av karrieren. Jeg må tørre å gamble om det kan gi meg en fordel, sier Bjørndalen.

– Flere fordeler

Siden han byttet ut vanlige staver i mai, har han med stort hell brukt krokstaven i sesongoppkjøringen.

Håpet er at han kan tjene ti sekunder på en jakt- eller fellesstart.

Dessuten mener Simostranda-ekspressen at han bygger mer muskler med de nye stavene og at han reduserer belastningen på armene i tøffe motbakker.

– Nå har jeg gått hver økt i hele sommer med stavene og det føles bra. Jeg har gått tilbake og testet vanlige staver en gang innimellom, men det føles veldig uvant.

– Man utvikler mer og annerledes muskulatur med kurvet stav, og det skåner kroppen for stinne armer i de tunge motbakkene. Jeg staker mer avslappet når det blir bratt, forklarer Bjørndalen.

Drar alene til høyden

Han er tilbake i Norge etter tre uker med høydetrening i Mellom-Europa. To og en halv uke før sesongstarten på Beitostølen føler skiskytterkongen at han er i rute.

– Ståa er bra. Jeg har fått trent godt og det har vært mye hardt kjør. Jeg ligger litt etter skjema, men det er bevisst. VM kommer sent i sesongen, så det handler om å holde igjen litt.

I VM er det kun en ting som gjelder. Bjørndalen ønsker å prestere like godt som under OL i Sotsji i februar, da det ble gull på sprinten og mixed-stafetten.

I forberedelsene til mesterskapet i Kontiolahti vil han dra på to nye høydeopphold.

– Jeg drar alene, for det er ingen andre på laget som vil til høyden. Dette har jeg gjort i 15 år. Jeg har ikke tatt mesterskapsmedalje uten høydetrening før, så til høyden skal jeg, avslutter Bjørndalen.

Her kan du lese mer om