DÅRLIG OL-START: Landslagstrener Siegfried Mazet (t.v.) og Emil Hegle Svendsen på vei til skiskytternes pressetreff før torsdagens normaldistanse.
DÅRLIG OL-START: Landslagstrener Siegfried Mazet (t.v.) og Emil Hegle Svendsen på vei til skiskytternes pressetreff før torsdagens normaldistanse. Foto: Jostein Magnussen

Psykolog hjelper Svendsen etter OL-mareritt

Publisert:
SKISKYTING

PYEONGCHANG (VG) Emil Hegle Svendsen (32) innrømmer at det har blitt noen turer til psykologen etter den dårlige starten på det som blir hans siste OL.

Etter en 18. plass på sprinten og 20. plass på jaktstarten har trønderen bare to muligheter igjen til å sikre seg en individuell medalje her i Sør-Korea. Torsdagens normaldistanse - øvelsen hvor Svendsen hentet sitt første OL-gull i Vancouver 2010 - blir første mulighet.

- Jeg var langt nede etter den jaktstarten, og etter to halvdårlige løp. Så da starter man litt på nytt og sier til seg selv at OL-starter nå. Alle idrettsutøvere bommer av og til, enten det nå er fotballspillere eller andre, sånn er det. Så må man gjøre det beste ut av det og jobbe hardt. Hvis jeg får noen flere positive svar nå så tror jeg at det kan løsne, sier Svendsen.

For å hjelpe han med å «knekke koden» har han søkt hjelp hos Olympiatoppens idrettspsykolog Britt Tajet Foxell. Hun holder til på det samme hotellet som den norske troppen.

– Jeg har poppet innom kontoret hennes av og til, innrømmer Svendsen og sier det har vært «mentalt nyttig».

– Får rensket opp litt

– Det er bra for å få rensket opp litt. Når man gjør dårlige løp så begynner det å gå utover selvtilliten, og man mister troen rett og slett. Britt er veldig flink til å gjenopprette den og hjelper deg med å ta eierskap til den neste konkurransen og ikke la seg vippe av pinnen.

Trønderen satser på at en kombinasjon med psykologens fagkunnskap og egne erfaringer forhåpentligvis skal bli en vinner-formel.

– Det er det vi prøver på. Jeg er i hvert fall i de beste hender. Hun er utrolig flink. Nå må jeg bare ta meg selv i nakken og jobbe knallhardt. Jeg har ikke lyst til å reise hjem med flere dårlige renn. Nå må jeg snu det og få til noe skikkelig bra.

Også Tarjei Bø benytter seg av idrettspsykologen. Lillebror Johannes Thingnes Bø tar «opprydningen» selv.

– Feilspor

– Jeg har aldri brukt psykolog. Hvis jeg begynner å bruke noen nå så er jeg helt på feilspor. Det er ikke vits i å lage problemene større enn de er. Jeg har hatt stang ut, men jeg lar meg ikke knekke av det. Jeg har gode muligheter på de fire siste rennene, sier Thingnes Bø og fastslår at den skuffende 31. plassen på sprinten og 21. plassen på jaktstarten er glemt.

– Det tar den tiden det tar å få det ut av systemet. I går kveld kjente jeg at det løsnet, at latteren var tilbake. Det var et godt tegn.

PS! Norges fjerde deltaker på normaldistansen er Lars Helge Birkeland. 30-åringen får sin OL-debut.

PS2 OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9.februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Denne artikkelen handler om