SØLVGUTT: Emil Hegle Svendsen med sølvet som han måtte helt ned i kjelleren for å hente på dagens normaldistanse. Foto:Kirill Kudryavtsev,Afp

Sølv-Svendsen om den tøffe vinteren: - Lurte på om jeg hadde noe i et VM å gjøre

KONTIOLAHTI (VG) Emil Hegle Svendsen (29) innrømmer at han var såpass langt nede i vinter at tanken på et VM ikke lenger fristet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er en person som mener det er alt eller ingenting. Jeg tenkte tanken på at jeg ikke hadde lyst til å reise hit hvis det bare skulle være rævva, sier Svendsen på pressekonferansen etter 20 kilometeren.

Med et par middels VM-løp bak seg viste 29-åringen i kveld at formen er tilbake: 20 bunnsolide treff, og god nok fart i sporet til å hente sølvmedalje.

Riktignok ble han slått av franske Martin Fourcade, som tok et suverent VM-gull til tross for én bom. Duellene mellom de to har vært mange og ekstremt nervepirrende, men i dag tok ikke Svendsen seg særlig nær av at han gikk tapende ut av den.

I dag føltes nemlig sølvet omtrent som gull.

Bildespesial:Se VGs beste bilder fra skiskytter-VM

Tøff vinter

De tre siste månedene i Svendsens skiskytterliv har ikke vært mye å skrive hjem om. Pallen har han ikke stått på siden før jul, og han har vært gjennom to sykdomsperioder. Først rundt juletider, deretter da verdenscupsirkuset kom til Holmenkollen like før VM.

TOK UT ALT: Emil Hegle Svendsen måtte grave dypt for å finne sølvkreftene. Foto:Jostein Magnussen,VG

– Da var jeg langt nede. Det gikk en uke, og likevel var jeg ikke blitt helt frisk. Jeg begynte å lure på om jeg hadde noe i et VM å gjøre. Men jeg klamret meg til håpet, og gjorde det beste ut av det, sier han.

Da Svendsen til slutt fikk jaget sykdommen ut av kroppen, trente han bra. Det ga ham troen tilbake. Formen var ikke så verst likevel, og det virket ikke lenger helt umulig å skulle konkurrere med suksess i Kontiolahti.

– Jeg sa før VM at det er viktig å ikke gi opp. For det vil åpne seg muligheter.

Svendsen valgte å stå over VMs åpningsdistanse, mix stafetten, for å samle form til sprint og jaktstart. De rennene gikk bare sånn middels bra.

– Etter sprinten var jeg langt nede, for det var et drittløp. Men da jeg så løpstiden så sa den meg at jeg kunne ha muligheter. Det var en lettelse, sier han.

LIVE: Slik var 20 kilometeren

Bekymret for sykdommen

De tre hviledagene fram mot dagens normaldistanse brukte Svendsen godt. Han skjønte at prestasjonen han la ned i helgens løp ikke ville holde til medalje, men gikk på med friskt mot. For det ble han belønnet med sølv.

– Jeg burde egentlig være oppe og kjempe med Fourcade, med en bom mindre. Men med den oppladningen jeg har hatt, er jeg kjempefornøyd.

DUELLANTENE: Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Svendsen er glad for medalje, men han er også takknemlig for at det kun var forkjølelser som ødela for ham denne sesongen. Han peker på at det fort kunne vært noe verre som feilte ham, og innrømmer at han en stund var bekymret for nettopp det.

– Når man går på sin andre sykdomsperiode på en måned så begynner man å lure på om noe er galt med kroppen. Det var godt å se at det ikke var noe alvorlig.

Svendsen har vist seg som en mesterskapsløper også tidligere, og har ekspertise i å prikke inn formen til sesongens viktigste uker. Nå har han greid det nok en gang - og han vet at når han får medaljen rundt halsen, innfrir han en del forventninger.

– Når man har tatt gull før, så vil folk at man skal gjøre det igjen. Ingen sier det, men forventningene ligger der uansett. De som kjenner meg og har vært rundt meg de siste månedene, har sett at jeg ikke har sprudlet.

Gave til bror

Svendsens storebror Morten Hegle Svendsen er smøresjef for skiskytterne. Han var strålende fornøyd med lillebrorens innsats i dag - ikke minst fordi han selv har bursdag, og hadde lagt inn ønske om 20 treff i gave.

Det fikk han.

– Haha! Ja, det var godt å innfri der. Nå slipper jeg ned til sentrum og handle gaver, sier Sølv-Svendsen.

PS! I morgen fortsetter VM med damestafett. Den starter klokken 17.15, og løpet kan du følge på NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder