VM-gull til Olsbu Røiseland – helsprekk for Eckhoff

ANTERSELVA/OSLO (VG) For første gang kan Marte Olsbu Røiseland (29) kalle seg individuell verdensmester.

For mens Tiril Eckhoff gikk på en smell og måtte ut i strafferundene seks ganger, gjorde Olsbu Røiseland et nær perfekt løp og vant VM-sprinten.

Duoen gikk torsdag inn til gull på mixed stafett sammen med brødrene Bø.

Under fredagens sprint leverte Olsbu Røiseland varene. Med ni av ti mulige treff gikk hun inn til klar ledelse i Anterselva. I målområdet opplevde 29-åringen et lite nervedrama.

Hun så ut til å miste ledelsen til Susan Dunklee som ledet med 12 sekunder etter andre skyting, men amerikaneren kollapset fullstendig på sisterunden.

Olsbu Røiseland kom ut fra garderoben da hun skjønte at Dunklee var på vei mot mål.

– Jeg så at hun sprakk og det er slemt å si, men det var en god følelse, innrømmer 29-åringen.

Hanna Öberg fylte på første, og kom inn til klar ledelse ved andre, hvor hun skjøt for VM-gull, men svensken merket presset, og bommet tre ganger. Da var det ingen andre som kunne hindre Olsbu Røiseland i å ta sitt første individuelle VM-gull. Hun har fire gull fra tidligere, men alle på stafett.

Før VM valgte hun å stå over tre verdenscuprenn for å stille best mulig forberedt her i Anterselva.

– Det er noen som har tvilt på det opplegget jeg har kjørt. Jeg følte at jeg svarte godt for meg i dag. Det smaker ekstra godt når jeg har noen tvilere, sier Marte Olsbu Røiseland, som fikk en klem av ektemannen Sverre i målområdet.

- Dette er en drøm og et mål jeg har hatt veldig lenge. Jeg har jobbet for det i hele år og denne sesongen har jeg turt å si det høyt at det er et individuelt gull som er målet. Nå har jeg lyktes på første mulighet, sier Olsbu Røiseland til VG.

Eckhoff-sprekk

Fredag gikk Eckhoff ut som en rakett i sporet fra start, men to bom på første skyting satte en brutal stopp på moroa. På andre skyting ble vondt til verre, der noterte hun seg for hele fire bom.

I mål var hun over to minutter bak Olsbu Røiseland, noe som betyr at medaljesjansene søndagens jaktstart er ødelagt.

– Det ikke slik jeg ville starte. Det var dårlig rett og slett. Det er veldig surt å ødelegge to løp, sier Eckhoff og tenker på jaktstarten som tar utgangspunkt i resultatet på sprinten. Om hun stiller til start på jaktstarten, vet hun ikke.

Med sin 59. plass i dag er hun kvalifisert. De 60 beste får gå jaktstarten.

– Jeg vet ikke, jeg må tenke på det som skal skje fremover.

Landslagssjef Per Arne Botnan bekrefter overfor VG at Eckhoff vil ta den avgjørelsen i dialog med trenerne.

Sprinten ble en voldsom nedtur også for Ingrid Landmark Tandrevold. Med fire bom endte hun på en 57. plass.

– Mye er bra, så er det noe som er skikkelig «rævva». Den stående skytingen ødelegger sprinten og jaktstarten. Det er veldig skuffende, sier Tandrevold til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder