TATT: Det var en dopingprøve fra november 2013 som felte Alexander Loginov. Her er russeren foran svenske Björn Ferry i Holmenkollen i mars i fjor. Foto:Anette Karlsen,NTB Scanpix

Vil gi Russland millionbot for doping

Skiskytter-presidenten regner med straff fra forbundet

Tidligere russisk landslagstrener: – Doping er politikk

Presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, forventer at tre dopingsaker i løpet av kort tid vil straffe seg for russerne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Russlands skiskyttere, Alexander Loginov, Jekaterina Jurjeva og Irina Starykh, har alle tre blitt dopingtatt i løpet av en snau måned. Det kan komme til å koste det nasjonale skiskytterforbundet dyrt.

– Personlig blir jeg voldsomt overrasket om styret i IBU ikke ønsker å ilegge Russlands skiskytterforbund en straff, gitt at alle tre blir dømt og ingen anker. Vi har mulighet til å gi bot og samtidig kreve å få dekket saksomkostninger, sier IBU-president Anders Besseberg, som er en del av styret i skiskytterforbundet.

Styret kan vedta å bøtelegge det russiske skiskytterforbundet med inntil to millioner norske kroner. I tillegg kommer saksomkostninger.

IBU har ingen mulighet til å utestenge et nasjonalt forbund fra konkurranse, med mindre de kan bevise at noen der organiserer dopingen, ifølge Besseberg.

– Vært en ukultur lenge

De seneste dopingsakene til Loginov, Jurjeva og Starykh skal etter hvert opp i IBUs antidopingpanel. Deretter vil IBUs styre komme med sin reaksjon.

Jurjeva og Starykh er tatt for doping fra før og ble i desember 2013 utestengt i henholdsvis åtte og to år, men lengden på utestengelsene kan nå bli forlenget. Også Loginov må trolig belage seg på se skiskyting på TV fremover.

– Dette er spesielt fordi vi har tre utøvere fra én nasjon og det er heller ikke til å legge skjul på at 80 til 90 prosent av positive dopingprøver i skiskyting er fra nasjoner som tidligere tilhørte Sovjetunionen. Det har vært en ukultur der lenge og en slik ukultur får man ikke snudd over natten, sier Besseberg.

Den norske skiskyttersjefen varslet lørdag en gryende skandale. To dager senere offentliggjorde IBU at russeren Alexander Loginov og ukraineren Sergei Sednev hadde testet positivt for doping.

TROR PÅ RUSSLAND: Selv om Anders Besseberg mener det russiske skiskytterforbundet fortjener straff, mener han antidopingarbeidet i landet er på riktig vei. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB Scanpix

21. desember varslet IBU at Jurjeva og Starykh igjen var tatt for doping etter å ha retestet gamle prøver.

Kritisk til WADA

Russisk idrett havnet i høst i hardt vær da en tysk dopingdokumentar satte søkelys på det de mener er systematisk doping i Russland.

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) satte da i gang en etterforskning, som fortsatt pågår, men visedirektør Igor Zagorskij vil ikke kommentere hverken den eller den seneste dopingsaken i skiskyting.

Den tidligere russiske landslagstreneren i skiskyting, Vladimir Alikin, er på sin side mer snakkesalig. I et intervju med den russiske avisen «Sport dag etter dag» kommer Alikin med oppsiktsvekkende beskyldninger. På spørsmål om «de kan ta Anton Sjipulin», russisk stjerneskiskytter, for doping, svarer han.

– Det er vanskelig å gjette. Men hvis WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) ønsker å ta ut noen, så gjør de det enkelt, sier Alikin og mener altså at dopingjegerne velger seg ut utøvere som de vil ta i doping.

– Jeg har vært borti dette én gang selv, og vet at doping – fremfor alt – er politikk.

Besseberg avfeier dette fullstendig.

– Dette er en gammel lekse som vi har hørt flere ganger før fra andre. Enten det gjelder vår idrett eller andre, kan jeg si at jeg ikke kjenner meg igjen. I skiskyting vet jeg at vi driver med knallhard og intelligent testing, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder