TRE MULIGE VINNERE: En drøy uke før VM i Holmenkollen holdt skiskytterne sitt siste pressetreff nå i ettermiddag. Johannes Thingnes Bø (t.v.), Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen har lagt de siste forberedelsene til Beitostølen hvor de har vært siden søndag. Foto: Jostein Magnussen , VG

Bø om Svendsens vanskelige vinter: – Har vært kjipt å se

BEITOSTØLEN (VG) Emil Hegle Svendsen (30) har vært «frustrert og forbannet» denne sesongen. Tarjei Bø (27) kjenner seg godt igjen i det kompisen har gått gjennom i vinter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg vet hvordan det er. Det har vært kjipt å se at han ikke synes det er moro med skiskyting, sier Bø til VG.

Svendsen, som de siste årene har stått for store deler av alle norske triumfer i skiskyttersporet, har hatt en trøblete vinter. Ikke har han greid å finne den optimale skiformen, og på standplass har det ikke klaffet som det burde.

I januar bestemte han seg for å ta grep. Han reiste hjem fra verdenscupsirkuset i Anterselva, og siden har han vært i Norge. Mens landslagskompisene har vært i både Canmore og Presque Isle for å gå renn, har Svendsen jaget VM-form på hjemmebane.

– Jeg er på et høyere nivå nå enn hva jeg var i januar. Jeg har hatt godt av denne treningsbolken. Det var det eneste riktige å gjøre. Om jeg skulle gått renn med den formen og det humøret jeg hadde i januar, da hadde jeg ikke kommet til VM med noen god følelse, sier Svendsen til VG.

Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen har vært skiskytterlandslagets Knoll og Tott i en årrekke. I dag sto de sammen i solskinnet utenfor Bergo Hotell på Beitostølen, med hendene godt plantet i lommen i den småkalde vinden. De kjenner hverandre ut og inn, og har opplevd et vell av opp- og nedturer sammen.

Så du denne? Svendsen: – Jeg var sliten, lei og frustrert

Kjenner seg igjen

De siste sesongene har det vært Bø som har hatt vanskelige vintere og mye stang ut: Twar-viruset ødela mye av sesongen i 2012 og 2013, men 27-åringen slo likevel tilbake med VM-gull i tsjekkiske Nove Mesto - et mesterskap hvor Svendsen for øvrig ble den store VM-kongen.

At Twar-viruset herjet sørget for at Bø slet med sykdom i flere år etterpå. Før VM i Kontiolahti i fjor hadde han også en lengre periode hvor han var solid satt ut av spill - men også den gangen slo han tilbake og tok ikke mindre enn fem medaljer i mesterskapet.

VM-KLAR: Emil Hegle Svendsen er klar for å jakte medalje på hjemmebane. Foto: Jostein Magnussen , VG

Når Tarjei Bø snakker om temaet å kjempe mot klokken før et mesterskap, vet han altså hva han snakker om.

– Jeg kjenner meg igjen i følelsen, og har prøvd å backe Emil opp. Han er veldig selvstendig, og har brukt mye tid for seg selv. Jeg er helt sikker på at han vil slå tilbake. Han er jo Super-Svendsen, gliser Bø.

Les også: Slik forklarer Bjørndalen fraværet han kritiseres for

Han sto bare noen meter unna Svendsen på pressetreffet i dag, og svarte villig vekk på alle spørsmål rundt VM på hjemmebane, som bare er en drøy uke unna. Torsdag 3. mars går startskuddet for mesterskapets første øvelse, mix stafett i Holmenkollen.

Men smalt gjorde det allerede i dag. Mens brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø ble intervjuet, fyrte landslagskollega Erlend Bjøntegaard av en kraftig kinaputt i snøen bak dem. Smellet fikk brødrene, og et knippe journalister, til å skvette, og mens Bjøntegaard lo seg skakk og koste seg stort, holdt Thingnes Bø seg for øret og uttalte «nå slipper jeg i alle fall å høre Kollen-brølet».

Emil Hegle Svenden sto noen meter lenger bort, og så fort det hadde roet seg litt, sa han til Tarjei Bø at han et øyeblikk trodde det var terror på gang...

– Haha! Emil føler seg som et terrormål! Nå er selvtilliten tilbake, skrattet Bø.

– Nei nei, terrorister tar jo hvem som helst, kontret Svendsen.

Så du denne? Slik vurderte VG skiskytterne én måned før VM

Støtten har vært gull verdt

Humøret er tilbake hos Emil Hegle Svendsen om dagen. Riktig så godt var det ikke tidligere i vinter, trønderen innrømmer at han har vært langt nede denne sesongen. Da har det vært fint å ha kompiser som Bø rundt seg.

– Mange vil støtte meg, og det er godt. Resultatene mine i vinter har jo ikke vært hårreisende dårlige, men jeg har vært j*** frustrert og forbannet. Jeg har hatt det kjipt, og da har folkene rundt meg vært gull verdt, sier han.

Mens lagkompisene har gått verdenscuprenn, beskriver Svendsen at han har lagt stein på stein hjemme i Norge. Både fysisk og på skytebanen. Han har gått tilbake til det grunnleggende, og startet på bånn.

– Slik jeg føler meg nå, er det en del bedre enn det har vært før. Så får vi se om jeg får det ut i konkurranse. Det er jo en helt annen verden, sier han.

Svendsen poengterer at han fram til og med OL i Sotsji i 2014 kom til mesterskapene som gullkandidat. Nå karakteriserer han seg selv som en outsider.

– Jeg har en holdning som sier at går det bra, så går det bra. Går det til helvete, får jeg bare legge det bak meg. Jeg har sturet nok denne sesongen, det er jeg ferdig med nå. Jeg har troen, men jeg har ingen forventninger. Bare forhåpninger. Dette kan bli til alt mulig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder