Bronse-Svendsen tenkte på Marit Bjørgen da han sikret medaljen

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Emil Hegle Svendsen (32) har hatt et tungt OL, men tenkte på Marit Bjørgen da han spurtet inn til bronsemedalje. Nå har Norge tangert medaljesuksessen fra Lillehammer og Sotsji.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Når jeg fikk muligheten måtte jeg gripe den. Helt ærlig: Jeg har ikke hatt troen i det hele tatt. At jeg klarte å komme på pallen er nesten utrolig, sier Hegle Svendsen til VG.

– Hvorfor hadde du ikke troen?

– Jeg er negativ når det går dårlig. Jeg har følt meg som en turist under hele OL, så det var deilig å få bronse i dag, smiler 32-åringen.

Tenkte på Bjørgen

For etter å ha havnet langt nede på resultatlistene i OL kunne Emil Hegle Svendsen endelig juble for medalje igjen på 15 kilometeren.

– Når jeg fikk muligheten til å være først på oppløpet tenkte jeg bare på Marit Bjørgen i går, hvordan hun klarte å holde Stina Nilsson bak seg. Det synes jeg var veldig bra, for det er lett å bli defensiv og litt paralysert når du ligger litt foran der. Det er en ubehagelig følelse når de kommer halsende bak.

Målfoto

Martin Fourcade tok nok et OL-gull på fellesstarten, mens tyske Simon Schempp ble nummer to etter en dramatisk sekundstrid som ble avgjort på målfoto.

les også

Hegle Svendsen varsler «knallhard evaluering» etter jaktstart-nedtur

Svendsens medalje var nummer 26 til Norge i Sør-Korea. Det er like mange som Norge høstet på Lillehammer i 1994 og i Sotsji i 2014. Og fortsatt er det en uke igjen av mesterskapet i Pyeongchang.

– Vi er i en veldig heldig situasjon nå. Det er mye som fungerer bra, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

USA har medaljerekorden i OL. Den er på 37 pallplasseringer, satt i Vancouver i 2010.

les også

OL-deltakere smittet av noroviruset: – Må minne utøverne på å være forsiktige

– Nå fikk han denne ene sjansen

Vinden som har plaget OL-byen var rolig denne søndagen, men de andre nordmennene utnyttet ikke forholdene og leverte, tidvis, fryktelig skyting. Det så mørkt ut, men Hegle Svendsen, som bommet to ganger, kjempet seg tilbake og skjøt fullt hus på siste skyting. Han hadde også strålende ski.

– Dette betyr mye for ham. Han har slitt i hele OL etter å ha misset på standplass. Nå fikk han denne ene sjansen og utnyttet det. Nå tror jeg han har fått en god følelse tilbake før stafettene, sa skytetrener Siegfried Mazet til NTB.

Trønderen har tidligere tatt fire OL-gull og en sølvmedalje.

Erlend Bjøntegaard ble nummer syv med to strafferunder, Tarjei Bø kom på 8. plass etter tre bom, mens OL-mester Johannes Thingnes Bø måtte nøye seg med 16. plass etter tre bom på andre skyting.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder