GLEDER SEG TIL HJEMME-VM: Ole Einar Bjørndalen har gått VM på hjemmebane to ganger tidligere, senest i år 2000. Nå er han klar for et nytt. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Bjørndalen håper på VM-toppform: – Nervepirrende og spennende

HOLMENKOLLEN (VG) De siste dagene har Ole Einar Bjørndalen (42) ruslet rundt og håpet å kjenne toppformen komme snikende til det som blir hans aller siste VM som skiskytter.

  • Lillian Holden

– Jeg har fått forberedt meg som planlagt. Jeg har vært mye i høyden, og hadde nettopp et langt opphold der. Nå har jeg fått en del dager i lavlandet, og nå begynner ting å fungere bedre, sier Bjørndalen til VG.

Da skiskytterne hadde samling på Beitostølen forrige uke, var det uten landslagsveteranen. Inn mot VM har han kjørt sitt eget treningsopplegg, og kjørt en oppskrift tilnærmet lik den som ga ham gullsuksess under OL i Sotsji i 2014.

Han har ikke gått skirenn siden slutten av januar. Da gikk han en skuffende verdenscuprunde i Anterselva, med en 23. og en 30. plass måtte han konstatere at formen langt fra var god nok.

Nå håper Bjørndalen å ha funnet den igjen.

– Det er nervepirrende og spennende. Dagene etter at man har kommet ned fra høyden går man litt og kjenner etter: Når kommer formen? I starten er den ustabil, noen dager tror man at ting skal funke, men så funker de ikke. Andre dager er det omvendt. Men fra i dag av skal det være ganske stabilt, slår 42-åringen fast.

Sett denne? Dette er Bjørndalens største gullsjanse

Stjerneskiskytteren

Tirsdag ble det norske laget til mix stafetten presentert på Rica Park Hotel i Holmenkollen. Men til tross for at laget kun har fire plasser, var fem stoler plassert fram på podiet. I tillegg til brødrene Johannes og Tarjei Bø, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu, tok også Bjørndalen plass på scenen.

Han er veteranen, stjernen som fenger internasjonal skiskyting enormt. Mange ville ha en bit av ham på dagens pressetreff, tysktalende så vel som engelskspråklige og nordmenn. Bjørndalen svarte, smilte, og virket trygg.

Men er han så trygg som han ser ut til å være?

– Jeg er ikke usikker, men jeg er spent på om jeg treffer med formen.

– Er du mer usikker nå enn du har vært inn mot tidligere mesterskap?

– Jeg har ikke tenkt å være det. Men om dere spør en gang til nå, så blir jeg det kanskje, sier Bjørndalen og ler.

Les også: Bjørndalen: – Føler alt er mulig

Satser mot sprinten

Bjørndalen skal ikke gå torsdagens mix stafett, som er VMs åpningsdistanse. Men på lørdag dekkes bordet i Holmenkollen for sprint, og 42-åringen har lyst til å være med og forsyne seg.

– Den dagen alt klaffer, den dagen må man gripe sjansen. Når det stemmer med form, skyting og det mentale. Det kan skje i hvilket som helst løp. Men det er sprintene jeg har hatt mest suksess i tidligere, og jeg har forberedt meg maksimalt til den. Om det er den distansen jeg kommer til å hevde meg mest på, er umulig å si.

Fikk du med deg denne? Svendsen vraket til VMs åpningsdistanse

Han kaller seg selv en joker, og hevder han er i angrepsposisjon foran det VM-et som etter planen blir hans siste i karrieren. Bjørndalen har varslet at denne sesongen blir hans siste, og et VM på hjemmebane er en god ramme for å takke av i mesterskapssammenheng.

– Kjenner du på noe press før du skal gå VM i Oslo?

– Det største presset er det man legger på seg selv. Behersker man det, vil det alltid være positivt å gå med så mange kjente og med så mange nordmenn i ryggen. Akkurat nå kjenner jeg ingenting, men det skal komme, og det bør komme.

Slik ladet Svendsen opp til VM: – Var lei, sliten og frustrert

For dårlig uttelling

Sammen med Bjørndalen skal Emil Hegle Svendsen, brødrene Bø og Erlend Bjøntegaard gå VM. 42-åringen er rask med å slå fast at etter godt over 20 år på det norske skiskytterlandslaget, er det laget han nå har rundt seg, det beste han har vært med på.

– Men vi har hatt for dårlig uttelling i år når man ser på det talentet som ligger i laget. Vi har en vei å gå, men vi har begynt på den. Toppresultatene er bra, men vi har ikke prestert som vi burde gjort.

Om han selv kommer til å levere et toppresultat i VM, hevder Bjørndalen at han ikke har tenkt så mye over. Han vil gjøre et så godt løp som overhodet mulig, så får resultatlisten gjøres opp til slutt.

– Jeg tenker på de tingene jeg skal gjøre. Gjør jeg dem, og det holder til en fjerdeplass, så er jeg ikke bedre enn en fjerdeplass. Holder det til å vinne, er jeg overlykkelig. Alt er mulig – men det er umulig å spå noe i forkant.

Skal du til Kollen? Slik blir været under VM i skiskyting

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder