TUNGT: Tiril Eckhoff har hatt veldig svake resultater til nå i verdenscupen denne sesongen, men nærmest loves OL-plass. Foto: Jostein Magnussen, VG

Eckhoff ikke OL-kvalifisert: - Vår beste medaljekandidat likevel

Tiril Eckhoff (27) har 22. plass som beste resultat denne sesongen, men trekkes likevel fram som Norges største skiskytinghåp til OL.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Tiril er den største medaljekandidaten, kanskje ved siden av Marte Olsbu. Det er skytingen som er problemet, men vi så positiv framgang på stafetten sist. Hun må skaffe seg trygghet og selvtillit på skytingen, sier Per Arne Botnan, sportssjef i forbundet, til VG.

les også

Kona avgjør om det likevel blir Sør Korea-tur på Bjørndalen

I likhet med vrakede Bjørndalen har foreløpig ikke Eckhoff klart OL-kravet til Olympiatoppen: én topp seks eller to topp tolv plasseringer i verdenscupen denne sesongen. Men uansett vil 27-åringen få OL-billett til Pyeongchang ettersom kampen om plassene ikke er like tøff som på herrelaget.

– Eckhoff skal utvilsomt til OL. Jeg tror grunnen til at Tiril ikke var på listen mandag er fordi Bjørndalen ikke ble tatt ut ettersom han ikke er kvalifisert. Det er ikke Tiril ennå heller, så man ville nok slippe at det kunne bli oppstyr rundt det, analyserer Halvard Hanevold, NRK-ekspert.

– Det kommer flere uttak og Tiril vil bli innstilt, men vi venter til siste uttak (23. januar) med det siden henne ikke har klart kriteriene ennå. Det er litt av respekt for andre idretter slik at det vil bli likt for alle, bekrefter Botnan.

Svært svake resultater

De siste rennene til Eckhoff, utenom 22. plassen i Østersund, har endt med 58., 78.,41. og 52. plass i verdenscupen.

– Tiril er en medaljekandidat. Resultatene har vært dårlig, men likevel er hun vårt store håp. Tiril går fort nok i sporet til å kjempe i toppen. Hun må bare få orden på skytingen. Begynner hun å treffe blir det bra. Hun er i fysisk form, sier Hanevold og legger til:

– Jeg tror hun har kontroll og vil bli skummel i OL.

EKSPERT OG UTØVER: Halvard Hanevold og Tiril Eckhoff. Her fotografert i Østersund. Foto: Jostein Magnussen, VG

Eckhoff har en treffprosent på 74 prosent, fire og tre prosent dårligere enn de siste sesongene. Særlig sliter Oslo-jenta på liggende. De beste skiskytterne har oppmot 90 prosent treff.

Bakgrunn: Tårevåt Eckhoff: – Jeg så svart på livet

Nest best i sporet

Mens i langrennsporet går Eckhoff nest raskest - bare slått av den tidligere langrennsspesialisten Denise Herrmann.

– Det mangler å få den gode følelsen. Hun må få ut det henne gjør på trening i konkurranse. Vi håper at Tiril kan få en «boost». Hun har vært i godt humør og har hatt en god periode nå, mener Botnan, som også legger til at det mentale spiller inn.

les også

Eckhoff etter 58.plassen: – Jeg er medaljekandidat i OL

– Hvis hun ikke tåler presset i et vanlig verdenscuprenn, hvordan skal hun klare det i OL?

– OL er større, men vi jobber med at Tiril skal få godfølelsen. Skyting er en teknisk ting og det er litt slik at når det sitter, så sitter det. Det er små marginer, svarer Botnan.

I 2016 ble Eckhoff verdensmester på sprint og stafett i Holmenkollen. Fra tidligere OL har Eckhoff bronse på fellesstarten fra Sotsji i 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder