SISTE FARVEL: Halvard Hanevolds kiste bæres ut av Asker kirke etter bisettelsen fredag. Fra venstre Roger Grubben, Ole Einar Bjørndalen og Carl Seip Hanevold. Bak til høyre: Sylfest Glimsdal, Lars Berger og Per Ivar Finne. Prest Dag Håland til høyre. VG publiserer bildet med tillatelse. Foto: Solberg, Trond

Bjørndalen etter Hanevolds bisettelse: – Han var et jævla godt menneske

ASKER (VG) Flere av Halvard Hanevolds nærmeste bar kisten hans ut av Asker Kirke. Ole Einar Bjørndalen og Liv Grete Skjelbreid er dypt takknemlige for at de fikk bli kjent med vennen, kollegaen og skiskytteren.

Hanevold bisettelse fant sted i Asker kirke fra klokken 11 fredag formiddag. Dag Håland var forrettende prest under seremonien.

Det var sterkt preget stemning utenfor Asker kirke fredag formiddag i høstsolen. Liv Grete Skjelbreid, Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger var blant tidligere lagkamerater av Hanevold som var til stede i kirken. Bjørndalen og Berger var også med å bære kisten ut av kirken.

– Det er så ubeskrivelig trist at det er vanskelig å finne ord, sier tidligere landslagskollega og NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid med tårer i øynene etter seremonien.

– Jeg er så utrolig takknemlig for å ha fått lov til å kjenne Halvard på den måten han var og fått delt så vanvittig mange gode øyeblikk. Han var en motivator som ga håp, at alt var mulig bare du jobbet hardt nok.

Blant dem som holdt minnetale var tidligere landslagstrener Audun Svartdal, Tore Øvrebø (Toppidrettssjef Olympiatoppen), skiskytterpresident Arne Horten samt Alf Koksvik og Tore Bøygard som representerer det internasjonale skiskytterforbundet IBU.

Skuespiller Trond Espen Seim leste diktet «Jag gråter» av UIf Lundell. Hanevolds favorittsang som han hørte på før OL-renn, «Nocturne» av Rolf Løvland, ble også fremført.

«Morgenstemning» av Edvard Grieg ble også brukt som motivasjon før OL-renn og var blant de musikalske innslagene.

– Hans bortgang er et enormt tap og vi vil alltid savne ham, skriver familien på minnesiden til begravelsesbyrået.

Bjørndalen: – Gripende farvel

– Det var et gripende farvel og en fin begravelse med veldig mange fine ord om Halvard, sier Ole Einar Bjørndalen til VG.

– Hvordan vil du huske Hanevold?

– For humøret, motivasjonen hans – at han aldri ga opp. Og fliret, han tilpasset seg alle mulige mennesker. Han var et jævla godt menneske, en person du kunne gå i «krigen» med.

NRK, hvor Hanevold jobbet som ekspert de siste årene, hadde også møtt opp med mange tidligere kollegaer som Torgeir Bjørn, Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde. Smith som jobbet tett med Hanevold gjennom jobben som NRK-kommentator har flere sterke minner sammen med skiskytteren og minnes åpenheten til Asker-mannen.

– Han var jo den hyggeligste idrettsutøveren det gikk an å intervjue, sier Smith, som forteller at Hanevold var ekstremt nøye med alt og at toppidrettsmentaliteten også kunne være krevende i NRK-sammenheng. Han var på den siste reisen med Hanevold bare dager før han døde.

– Jeg har tenkt veldig mye på de siste to ukene at jeg var sammen med han fra fredag til søndag, så på tirsdag var han borte. Det siste vi sa til hverandre på Gardermoen er at vi høres snart om vinteren og vi sees snart. Den seansen ved rullebåndet på Gardermoen har brent seg fast, sier Stabrun Smith.

Hanevold debuterte i verdenscupen på hjemmebane i Holmenkollen i 1992. Han gikk 432 verdenscuprenn før han la opp i mars 2010.

80 ganger var han på pallen, og ni ganger sto Hanevold øverst på pallen. Han vant i alle disipliner.

Deltok i fem OL

Med 22 OL- og VM-medaljer har han bare seks utøvere foran seg på listen over tidenes skiskyttere. Av de norske er det bare Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen som har flere medaljer fra mesterskap.

les også

Ole Einar Bjørndalen i sorg etter Halvard Hanevolds død: – Det er bare vondt å tenke på

Hanevold tok åtte gull, ni sølv og fem bronsemedaljer i OL og VM. Det aller gjeveste gullet kom på den klassiske skiskytterdistansen, 20-kilometeren. Under OL i Nagano i 1998, Hanevolds andre OL, vant han gullet.

Han deltok i fem OL. Det siste i Vancouver i 2010 hvor han var med på å sikre gull på stafetten sammen med Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.

Halvard Hanevold etterlater seg kone og to barn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder