Thingnes Bø overtok sammenlagtledelsen fra Fourcade etter fransk smørebom

Etter fransk smørebom og det NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith kalte en «historisk sjokkåpning» på fellesstarten i Nove Mesto, overtok Johannes Thingnes Bø (26) i praksis sammenlagtledelsen i verdenscupen.

 • Jens Friberg
 • Jostein Magnussen

– I dag var det vårt smørelandslag som var det beste landslaget, sier Thingnes Bø til SVT.

For allerede på den første runden ble hele feltet parkert av Thingnes Bø, sammen med storebror Tarjei og Vetle Sjåstad Christiansen. De kom inn til første skyting med et stor forsprang, en utvikling man sjelden ser i fellesstart.

– De to første rundene var håpløst sakte og det kunne man se på TV. Det var umulig for oss å ta opp kampen, sier Fourcade til SVT.

I etterkant var det tydelig at franskmennene var misfornøyde med skiene, og Thingnes Bø viste at han følte med Fourcade og de andre rivalene.

– Franskmennene er bedre enn det her, så det var virkelig kjedelig. Men nå er det en gang slik at det er hele teamet som må lykkes, sier Thingnes Bø.

På standplass gikk det imidlertid verre for nordmannen, og Thingnes Bø bommet én gang på alle de tre første skytingene i Nove Mesto, og måtte hele tiden jage. Rennene i Tsjekkia gikk uten tilskuere grunnet frykt for spredning av corona-viruset.

les også

Tiril Eckhoff slo tilbake etter VM-fadesen: – Vært skikkelig utladet og deppa

Parkerte franskmennene

Den siste skytingen var imidlertid feilfri av Johannes Thingnes Bø, som parkerte sammenlagtrivalene Martin Fourcade og Quentin Fillon Maillet i sporet, og også Emilien Jacquelin på sisterunden.

Akkurat Jacquelin var rivalen også i jaktstarten i VM, og da var det franskmannen som trakk det lengste strået etter Thingnes Bøs feilskjær. Denne gangen var rollene snudd om.

Etter målgang var Fillon Maillet tydelig forbannet på situasjonen, trolig grunnet de svake skiene de hadde i forhold til nordmennenes. Dermed overtar Thingnes Bø i praksis den gule ledertrøya, ettersom de to svakeste rennene blir strøket av sammenlagtlista.

– Det er leit for oss, men gode ski er en del av konkurransen og resultatene. Feil som dette kan ikke skje når du vil kjempe om ledertrøya. Han fikk noen ekstra poeng i dag, men det er en del av konkurransen, sier Fourcade.

Franskmannen beholder den gule ledertrøya, men vet godt at den er på særdeles lånt tid. Han gikk slukøret inn til en 14. plass, hans dårligste prestasjon i verdenscupen denne sesongen, som betyr at poengene blir strøket ved sesongslutt.

Før rennet var det bare 16 verdenscuppoeng mellom de to kanonene, men Fourcade hadde rett og slett ingenting å stille opp med i sporet.

To helger igjen

Fourcade var overlegen da Thingnes Bø stod over fire renn i «pappaperm», men har kun vunnet én gang etter stryningen kom tilbake i sirkuset.

Det gjenstår to helger av verdenscupsesongen, i finske Kontiolahti og så avslutningen i Holmenkollen.

Erlend Bjøntegaard lå an til en svært imponerende tredjeplass, men ble parkert på sisterunden av Arndt Pfeiffer. Han endte til slutt på femteplass. Johannes Dale og Sjåstad Christiansen fullførte en god, norsk laginnsats med 6. og 7. plass.

Tarjei Bø kom på 10. plass og debutanten Sturla Lægreid kom på en solid 15.

Mer om

 1. Skiskyting
 2. Johannes Thingnes Bø

Flere artikler

 1. Johannes Thingnes Bø tok kjempejafs på Martin Fourcade

 2. Thingnes Bø vant verdenscupen sammenlagt etter skytedrama

 3. Thingnes Bø skuffet over sølv: – Nå får vi tyn av gulljentene

 4. Fourcade vant - takker «pappa» Thingnes Bø for selvtilliten

 5. Thingnes Bø kan fortsatt klare «umulig» sammenlagtseier

Fra andre aviser

 1. Thingnes Bø sviktet på siste skyting: – Glad jeg fikk sjekket nivået før VM

  Aftenposten
 2. Bø-suksessen fortsetter – klart best foran tomme tribuner

  Aftenposten
 3. Thingnes Bøs fenomenale sesong fortsetter

  Aftenposten
 4. Bø-brødrene sikret norsk jubel: – Endelig

  Aftenposten
 5. Bø-brødrene sikret norsk jubel: – Endelig

  Bergens Tidende
 6. Blandede følelser for Bø etter VM-gullet: – Synd for familiehjertet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no