VENTER PÅ AVKLARING: Smøresjef Tobias Dahl Fenre fotografert foran smøretraileren under fjorårets VM i Östersund. Foto: Lise Åserud/NTB

Vil ha skriftlig avklaring før fluorprodukter tas i bruk igjen

Norges Skiskytterforbund vil be om en skriftlig bekreftelse fra det internasjonale skiskytterforbundet, IBU, før man fyller smørebussen med fluorprodukter igjen.

 • Jostein Magnussen

IBU og det internasjonale skiforbundet, FIS, har utsatt fluorforbudet til neste sesong, men i skiskytterforbundet vil man gjerne ha det skriftlig hvordan IBU tolker regelverket som er regulert av EU.

– Vi må ha en dokumentasjon på at det vi gjør er lovlig, og det vil vi ha fra IBU siden det er de som har opplyst at regelverket er som det er, sier smøresjef Tobias Dahl Fenre til VG.

Beskjeden til smørere i så vel skiskyting som langrenn er at det denne sesongen er fritt frem å benytte fluorprodukter som er produsert før juli 2020. De produktene har smøreteamene et stort lager av.

les også

Utsetter fluorforbudet i ett år: – Ikke noe alternativ

– Vi vil ikke fylle smørebussen med C8-produkter dersom det er tvilsomt om det er lov. Vi må finne ut hva som gjelder, sier Dahl Fenre.

Da skipresident Erik Røste orienterte om fluorproblematikken på tirsdagens høstmøte i langrenn, kunne han ikke gi en slik bekreftelse. Røste sitter i styret til FIS og er også medlem i arbeidsgruppen som til slutt valgte å utsette forbudet mot bruk av fluorprodukter.

– Det er mange spørsmål rundt EU-forbudet og det er ikke noe klart svar med to streker under. Innkjøpte produkter kan brukes i alle fall i seks måneder, og trolig så lenge man har produktene på lager. Men EU gir ingen tolkning av sitt regelverk, og vi vil komme tilbake til det når vi får en bedre avklaring, sa Røste på høstmøtet.

les også

Fant fluor i fluorfri smurning: – Da er man sjanseløse

FIS klarte ikke å få klar testutstyret som skal avsløre fluorjuks til denne sesongen, men maskinen skal testes den kommende sesongen også i konkurranser.

Her i Norge kan nyvinningen bli tatt i bruk i forbindelse med langrennskonkurranser til og med 16 år, hvor fluorforbudet gjelder allerede.

– Vi ønsker jo så mye testing som mulig, så å være tilstede på et renn i Norge med mange deltakere er interessant, sier Røste.

1500 tester med prototypen avslørte en feilkilde på mindre enn én prosent. Det var ikke nok for FIS.

– Her skal man avsløre juks og da kan vi ikke ha noen feilmargin. Vi må være 100 prosent sikker på at dette er korrekt, sier skipresidenten.

Mer om

 1. Langrenn
 2. Vintersport

Flere artikler

 1. Utsettelse av fluorforbud skaper hodebry

 2. Smøresjef spår fluorkaos: – Dette blir ren bingo

 3. Fant fluor i fluorfri smurning: – Da er man sjanseløse

 4. Fluorforbudet: En liten testfeil vil gi Johaug og co. startnekt

 5. Se oversikt: Hemmelig kontrakt avslører «kjønnsvekting» av VM-grener

Fra andre aviser

 1. Stor usikkerhet i skimiljøet: Norske smøresjefer skremt etter at viktig test må utsettes

  Aftenposten
 2. Utsetter forbudet mot omstridt skismurning

  Bergens Tidende
 3. Utsetter forbudet mot omstridt skismurning

  Fædrelandsvennen
 4. Farlig fluor skulle bort fra skisporten. Men foreløpig er det én viktig hindring.

  Bergens Tidende
 5. Farlig fluor skulle bort fra skisporten. Men foreløpig er det én viktig hindring.

  Aftenposten
 6. Farlig fluor skulle bort fra skisporten. Men foreløpig er det én viktig hindring.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no