ALENE I TÅKEN: Tarjei Bø gjør sine VM-forberedelser på hjemmebanen i Holmenkollen. Foto: Jostein Magnussen, VG

Slik skal Tarjei Bø nærme seg lillebror

HOLMENKOLLEN (VG) Han har feilet i tre mesterskap på rad. Nå tar Tarjei Bø (30) grep for å kunne utfordre lillebror Johannes under VM i Östersund.

- Nå har det vært litt magre år. Det er på tide å slå tilbake, fastslår Tarjei Bø.

30-åringen har en fin medaljesamling, men de siste årene har han ikke behøvd å rydde plass i premieskapet. Tarjei Bø har - bortsett fra stafettmedaljene - reist tomhendt fra de tre siste mesterskapene.

Han kom hjem med en fin samling etter VM i Kontiolahti i 2015 (tre bronsemedaljer), og han tok et overraskende gull på fellesstarten i Nove Mesto to år tidligere. I begge mesterskapene stilte han dårlig forberedt på grunn av sykdom.

– De årene jeg har vært mest stabil har det vært dårlige mesterskap. Ikke spør meg hvorfor, det lurer jeg på selv. Men å være på sidelinjen gjør at du får en veldig sult. Jeg har alltid likt å slå nedenfra og har foretrukket å konkurrere når jeg er outsider eller «underdog» som går litt under radaren og overrasker, forteller Tarjei Bø.

Han har akkurat gjennomført en lang økt alene i Kollen-tåka. Se video under her:

Landslagskollegene er i Amerika og konkurrerer. Tarjei Bø valgte å bli hjemme. I to og en halv uke skal han trene for seg selv. Så drar han til EM i Minsk for å få noen konkurranser før VM i Sverige i starten av mars.

– Smarteste å gjøre

– Nesten er ikke godt nok i dette mesterskapet. Det har vært mer enn nok «nesten». Jeg kunne dratt til USA og Canada, gjort det brukbart og blitt nummer tre i verdenscupen, men det er ikke det jeg går for nå. Nå legges alt til rette for å prestere best mulig i VM.

Johannes Thingnes Bø «måtte» til Amerika for å ha mulighet til å vinne verdenscupen sammenlagt. De andre på landslaget måtte dra for å kvalifisere seg til VM.

les også

Eckhoff tok etterlengtet seier: – En stor dag for meg

– Jeg trengte ikke flere konkurranser for å kvalifisere meg og kunne gjøre som jeg ville. Jeg er trygg på at dette var det smarteste å gjøre.

Johannes Thingnes Bø ville gjort det samme. Verdenscuplederen sier til VG at han tror de to «avhopperne» Tarjei og Martin Fourcade blir hans tøffeste VM-utfordrere nettopp fordi de droppet alle renn i Amerika.

- Han kommer fra en klok familie, så han har sikkert rett i det, ler storebror Bø.

– Johannes har bare lekt seg hittil. Både Fourcade og jeg vil være med å kjempe. Ingen av oss vil bli bedre enn Johannes på ski frem til VM, men hvis vi nærmer oss i sporet og skyter bedre enn ham, så er vi der. Vi tenker nok likt, Fourcade og jeg. Fourcade har skutt bra og ikke vært på pallen. Han må gjøre noe for å ta innpå i sporet.

– Hvordan ser VM ut i ditt hode nå?
- Johannes har vært overlegen best, så er vi seks-syv mann bak ham som bytter på å være på pallen og som vil kjempe om pallplassene. Jeg har tenkt på hva jeg må gjøre for å skille meg ut fra denne gruppen og «rykke» i fra. Målet er å komme nærmere Johannes, i sjiktet mellom han og de bak. Da følte jeg at jeg måtte legge inn en skikkelig treningsperiode for å gå raskere på ski.

SKYTETRENING: Tarjei Bø har standplassen for seg selv i Holmenkollen. Foto: Jostein Magnussen

Som så mange andre er ikke Tarjei Bø fornøyd før han står øverst på pallen igjen.

- Alle har kontroll over sin egen karriere. Det har vært dårlige mesterskap og dårlig uttelling, men det er ingen matematikk i denne idretten. Det er ikke alltid de som er i best fysisk form som tar medaljer, og det er små marginer som gjør at du tar steget opp på pallen eller ikke. Så tett er det. På en sprint hvor du må ha 9 eller 10 treff for å vinne er det viktigst for meg å være raskest av dem som skyter ni treff.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder