VERDENS BESTE KOMPISER: Emil Hegle Svendsen (til venstre) og Tarjei Bø jubler etter jaktstarten i Holmenkollen i 2011. Dagen etter sikret Bø seg sammenlagtseieren i verdenscupen på hjemmebane foran Svendsen. Foto:Kyrre Lien,NTB Scanpix

Doptatt Sednev avgjorde norsk tvekamp i 2011

...og lillebror Bø tapte VM-gullet til utestengt russer

For fire sesonger siden var den nå dopingtatte Sergei Sednevs (31) gode resultater avgjørende for at Tarjei Bø – og ikke Emil Hegle Svendsen – vant verdenscupen sammenlagt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG har gått gjennom alle resultatene fra 2010/2011-sesongen fordi det var det året ukraineren hadde sine beste resultater i verdenscupen.

Sergei Sednev ble nummer 16 i verdenscupen sammenlagt i det som ble Tarjei Bøs jubelsesong. Bø hentet hjem «kula» den sesongen etter å ha slått Emil Hegle Svendsen bokstavelig talt på målstreken med fattige fem verdenscuppoeng.

Etter 25 renn sto Bø med 1110 poeng, Svendsen fikk 1105.

AVSLØRT: Sergei Sednev jubler for 2. plassen i Hochfilzen i desember 2010. Foto:Kerstin Joensson,Ap

Nå er det ikke bevist at Sednev dopet seg også i 2011, men stryker vi ukrainerens resultater ville vinneren av verdenscupen sammenlagt det året hete Emil Hegle Svendsen – som året før.

Rammer andre

VGs beregninger viser at de to nordmennene begge ville fått 1112 poeng, men Svendsen ville gått foran på flere seirer.

– Det vil alltid være slik at juksere vil være avgjørende for resultater, ikke bare i enkeltrenn, men også i sammendraget, sier landslagssjef Per Arne Botnan til VG.

Han vil ikke spekulere i om ukraineren jukset i den eneste sesongen hvor han var blant verdens beste skiskyttere.

– Det blir bare hypotetisk, sier han.

Les også: Vil gi Russland millionbot for doping

– Men juks får konsekvenser for andre utøvere. Det handler om heder og ære å vinne verdenscupen sammenlagt. Det har mye å si for ettermælet til en utøver ettersom det er få som husker en andreplass i «totalen».

De økonomiske konsekvensene er også store.

Bonustap

Forskjellen på seier og 2. plass i verdenscupen er 60 000 kroner bare i rene premiepenger, i tillegg kommer eventuelle tap av bonuser fra sponsorer.

– Så er det en kjensgjerning at du har langt bedre kort på hånden når du skal forhandle sponsorkontrakter hvis du har vunnet verdenscupen sammenlagt. Å stå øverst på pallen med «kula» etter en sesong betyr mye, fastslår Per Arne Botnan.

Sergei Sednev ble felt for doping etter at det internasjonale skiskytterforbundet retestet prøver som var tatt utenfor konkurranse i Anterselva i januar 2013.

Prøvene var positive på EPO.

Johannes Thingnes Bø har også blitt slått i viktige renn av en nå dopingtatt utøver tidligere i sin karriere.

Russlands Aleksander Loginov ble tatt for doping basert på prøver tatt i november 2013. I januar det året tok russeren gullet i junior-VM på sprinten, bare 4,9 sekunder foran Johannes Thingnes Bø.

– Doping er en skam og man burde ikke få noen ny sjanse hvis man blir tatt. Jeg håper jeg aldri ser han i verdenscupsirkuset igjen, sier Thingnes Bø.

At han tapte gullet til Loginov bryr han seg ikke så mye om.

– Skulle jeg få den gullmedaljen så gir jeg den til Tarjei, for han klarte bare å vinne ett gull i junior-VM, humrer lillebror Bø.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder