Johannes Thingnes Bø tok kjempejafs på Martin Fourcade

Johannes Thingnes Bø (26) avsluttet VM med gull på fellesstarten, og vant på første forsøk når verdenscupen er tilbake. Samtidig mer enn halverte han forspranget til Martin Fourcade (31) i sammenlagtkampen.

 • Jens Friberg
 • Jostein Magnussen

– Det var et perfekt løp. Først og fremst hadde vi strålende ski, og det var en annerledes stemning på standplass (uten publikum, journ. anm), sier Thingnes Bø til den franske avisen L’Equipe.

Corona-viruset sørget for tomme tribuner i Nove Mesto, samtidig som at de norske skiskytterne ble rådet til å ta med seg egne tørrvarer fra Norge.

Tidlig ble det klart at Johannes Thingnes Bø hadde spist noe helt spesielt til frokost, han formelig parkerte resten av feltet i sporet.

Og da han med god kontroll traff ti av ti skudd og gikk ut med margin til de franske blodhundene, satte han tidlig en tid som ingen klarte å matche.

– Jeg gjorde det jeg kan best og skjøt endelig fullt igjen på en sprint. Det er lenge siden sist (Nove Mesto i 2018, 11 sprinter siden). Min eneste sjanse i dag var å være feilfri siden alle mine konkurrenter skyter så godt, fortsetter stryningen.

Kraftig jafs

Det betyr at Thingnes Bø faktisk har muligheten til å sikre seg sammenlagtseieren i verdenscupen, til tross for at han stod over hele fire renn rundt fødselen av sin sønn Gustav.

Franskmannen Fourcade benyttet hans fravær til å stikke av i verdenscupen sammenlagt, men endte i fredagens sprint på en skuffende sjetteplass - og dermed tar Thingnes Bø inn 22 poeng i sammendraget.

Det som gjør det enda mer spennende, er at alle må stryke sine to svakeste løp og at Fourcade mister med poeng enn Thingnes Bø. Derfor er nå avstanden i realiteten bare 16 poeng, idet seks renn gjenstår av årets sesong.

– Jeg knappet noen poeng på Fourcade, og også seks til Quentin (Fillont Maillet). De er fantastiske skiskyttere og jeg må alltid gjøre mitt beste mot dem. Jeg tar små steg innpå dem, for det er så høyt nivå på de i toppen, sier Thingnes Bø, og beskriver kampen mot sine franske rivaler som en «fun fight».

Feilfri storebror

Thingnes Bø vant til slutt med 22,8 sekunder ned til Fillon Maillet.

Også storebror Tarjei Bø gjennomførte et flott løp med sine ti treff, men hadde ikke nok fart i sporet til å hamle opp med de to virkelig beste. Han endte likevel på en sterk tredjeplass, og var fornøyd med å komme tilbake på pallen etter å ha vært langt nede etter fjerdeplassen i fellesstarten i VM.

Ellers virket det som det var store forskjeller på skiene i langrennssporet, som igjen gjorde store utslag i differansen på resultatlistene. De norske smørerne virket å ha ski som holdt best gjennom løpet.

Verdenscupdebutant Sturla Holm Lægreid kom på en sterk 13. plass, Johannes Dale ble nummer ni og Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer 25.

Mer om

 1. Johannes Thingnes Bø
 2. Skiskyting

Flere artikler

 1. Thingnes Bø overtok sammenlagtledelsen fra Fourcade etter fransk smørebom

 2. Thingnes Bø vant verdenscupen sammenlagt etter skytedrama

 3. Store kontraster for Bø-brødrene: VM-gull til lillebror - tårer for storebror

 4. Thingnes Bø vil gå alle VM-øvelsene

 5. Thingnes Bø rett hjem i karantene

Fra andre aviser

 1. Bø-brødrene sikret norsk jubel: – Endelig

  Aftenposten
 2. Thingnes Bø sviktet på siste skyting: – Glad jeg fikk sjekket nivået før VM

  Aftenposten
 3. Thingnes Bø overbeviste i «comebacket» etter pappapermisjon

  Aftenposten
 4. Bø langet ut mot gullvinneren: – Han fortjener ikke å være her

  Aftenposten
 5. Bø langet ut mot gullvinneren: – Han fortjener ikke å være her

  Bergens Tidende
 6. Bø-suksessen fortsetter – klart best foran tomme tribuner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder