SKISKYTTER-SØSKEN: Tiril Eckhoff hadde ti år eldre Stian Eckhoff (innfelt) å se opp til da hun vokste opp. At hennes andre søsken, Kaja, også drev med skiskyting, gjorde at Tiril nesten var nødt til å bli det samme. Her er Tiril Eckhoff under innspilling av TV2-programmet «Best av de beste» i Spania i forrige uke. Foto: Nils Bjåland/Geir Olsen, VG
SKISKYTTER-SØSKEN: Tiril Eckhoff hadde ti år eldre Stian Eckhoff (innfelt) å se opp til da hun vokste opp. At hennes andre søsken, Kaja, også drev med skiskyting, gjorde at Tiril nesten var nødt til å bli det samme. Her er Tiril Eckhoff under innspilling av TV2-programmet «Best av de beste» i Spania i forrige uke. Foto: Nils Bjåland/Geir Olsen, VG

Han er grunnen til at Tiril (24) ble skiskytter

Eckhoff om å ta over etter Tora Berger: - Presset fra meg selv er verst

SKISKYTING

SOTOGRANDE (VG) Stian Eckhoff (34) er blitt landslagssjef for Norges skiskytterkvinner. Dermed har søster Tiril Eckhoff forbildet på plass.

  • Øyvind Askeland
Publisert:

De to skal fungere i hver sin nye rolle den kommende sesongen. Mens Stian skal lede landslaget, skal Tiril forsøke å erstatte «uerstattelige» Tora Berger - som la opp etter fjorårssesongen.

- Jeg sliter nok med å ta over etter Tora, men jeg er jo fortsatt ung og har mange år å gå på ennå. Hvis folk er reale med meg kan jeg bygge meg opp litt etter litt. Det jeg må bli bedre på er å gå fortere på ski og skyte bedre, sier Eckhoff, som blant annet har brukt Therese Johaug for å bli bedre på ski.

Med Synnøve Solemdal satt tilbake med kyssesyke og Ann Kristin Aafedt Flatland ute av skiskyttersirkuset, faller mye av ansvaret på Tiril Eckhoff.

Da hjelper det å ha broren som landslagssjef.

- Jeg føler ikke at han er strengere med meg enn med de andre på landslaget, men jeg håper han tør å si ifra dersom det er noe jeg må forbedre. Det eneste som nok plager ham litt er at det er lillesøster som alltid ringer og maser når hun lurer på ting. Det er nok lettere for ham å la være å ta telefonen da enn når andre ringer, sier Tiril Eckhoff til VG.

I utgangspunktet var det Egil Gjelland (40) som skulle lede kvinnelandslaget videre i en ny periode, men han ble flyttet over til herrelaget og Stian Eckhoff kom inn i stedet.

De to skal samarbeide tett, men det blir Stian som får hovedansvaret for Tiril.

- Han er god på skyting. Det gleder jeg meg veldig til å bruke ham til. Han er veldig enkel å ha med å gjøre, sier Tiril Eckhoff.

Skrev om broren i dagboken

Hun forteller om hvordan hun så opp til Stian da hun var yngre. Dagbøkene fra tenårene bar sterkt preg av at broren var aktiv skiskytter og vant to verdenscupseire i 2004 og 2005 før han la opp i 2009.

- Hadde du endt opp som skiskytter uten ham?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg har akkurat gått gjennom bøkene fra da jeg var liten, og der ser jeg så opp til storebror at jeg nesten blir pinlig berørt i dag. Det er tydelig at jeg var stolt av å være lillesøsteren hans - og at jeg hadde lyst til å bli skiskytter jeg også.

Nå er hun det.

- Jeg har nok mye av æren, og familien har nok mye av æren. Husk at også Kaja (nummer to i søskenflokken på tre) også var skiskytter. Alle har drevet med skiskyting og alle har gjort det ganske bra. Tiril fulgte opp arven, men har tatt det et steg videre, sier Stian Eckhoff til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OL-bronse

I vinterens OL i Sotsji presenterte Tiril seg skikkelig for første gang. Med gull i mixed stafett, bronse på stafetten og bronse på fellesstarten, viste Tiril Eckhoff at hun har noe å gjøre i verdenstoppen.

- At hun skulle hevde seg i toppen overrasket meg ikke, men jeg hadde aldri trodd på medalje, sa Stian Eckhoff etter å ha sett lillesøsteren komme på tredjeplass bak gullvinner Darja Domratsjeva og tsjekkiske Gabriela Soukalova på andreplass.

Tiril Eckhoffs OL-resultater gjør samtidig at forventningene til henne øker foran betraktelig. Evner hun å ta over etter skiskytterdronningen Tora Berger?

- Det er spørsmålet som går igjen hele tiden. Det vil bare tiden vise. Det er presset fra meg selv som er verst. Jeg har veldig lyst til å bli god, men det er uvant med oppmerksomheten rundt meg. Jeg må lære meg å takle det på best mulig måte og prøve bare å være Tiril. Den litt rare...