FRA TRIUMF TIL TRIUMF: Da Tiril Eckhoff gikk sitt aller første skirenn, så hun ut som på bildet som er innfelt. Nå er hun landslagsløper, og skal kjempe om verdensmestertitler. Foto: Terje Bendiksby , NTB Scanpix/Privat

Sjekk bildet! Slik så Eckhoff ut etter sitt aller første skirenn

HOLMENKOLLEN (VG) Da Tiril Eckhoff (25) gikk sitt aller første skirenn i Holmenkollen for rundt 20 år siden, fikk hun en boks rosiner i premie. I dag skal hun ut i sporet på samme arena - men denne gangen går hun for VM-gull.

  • Lillian Holden

– Hvis jeg er like fornøyd når jeg har gått VM-løpene som jeg var etter å ha gått mitt første renn her, så skal jeg være veldig, veldig fornøyd, sier Eckhoff til VG og ler.

Når Tiril Eckhoff stiller seg opp i Holmenkollen og kikker i riktig himmelretning, er det nesten så hun kan se hjem. Hun er oppvokst i Bærum, og startet skiskytterkarrieren i Fossum IL.

Sett denne? Slik kan du følge VM-festen i Holmenkollen!

Så snart hun var i stand til å gå av gårde på skiene sine selv, ble hun tatt med på Barnas Holmenkolldag. Det ble hennes første skirenn, og premien var en boks med rosiner.

LIVE 1530: FØLG ÅPNINGSDISTANSEN I VM I SKISKYTING

Tenk om hun den gangen hadde visst at hun cirka 20 år senere skulle gå for norsk VM-gull på samme sted.

– Det er jo slikt man drømmer om helt fra man starter, egentlig. Jeg var fornøyd med en rosinboks den gangen. Nå håper jeg å bli like fornøyd. Det viktigste er uansett å nyte det, sier hun med et smil.

VM-åpning

«Kollen-brølet» er et kjent begrep, og i ettermiddag får Eckhoff sannsynligvis oppleve det når Norge skal forsøke å oppjustere fjorårets VM-bronse på mix stafett til gull. Eckhoff skal gå sammen med Marte Olsbu, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø.

– Jeg er spent, men jeg gleder meg også, sier Eckhoff, som skal ut på andre etappe.

Da Norge tok bronse i fjor, hadde 25-åringen trøbbel på standplass og måtte til slutt ut i strafferunde. Den nedturen har hun brukt til motivasjon foran årets VM.

– Jeg har ikke lyst til at det skal skje igjen, så jeg skal kjempe ned de blinkene for alt det er verdt. Og så skal jeg nyte at publikum heier på meg.

Er du enig? Slik vurderer VG de norske skiskytterne

Tok skytegrep

Eckhoff er spydspissen i et norsk kvinnelandslag som sliter med å finne topp-plasseringene. Før VM har hun vært den eneste norske løperen inne på topp 30-listen i verdenscupen sammenlagt, og selv om Norge riktignok er en utfordrer til medalje på kvinnestafetten, er det Eckhoff som er den eneste virkelige medaljekandidaten blant jentene.

– Damelaget er på gang. For min del har jeg blitt veldig mye bedre i år, i alle fall i sporet. Så har det vært små marginer på skytebanen. Men plutselig er vi der, Kaia (Wøien Nicolaisen) har vært god, og Marte (Olsbu) har hatt topp 15- og topp 10-plasseringer, understreker Eckhoff.

Les også: Eckhoffs gullresept før VM

I tiden inn mot VM har 25-åringen tatt ulike grep for å bli best mulig forberedt til mesterskapet på hjemmebane. Denne sesongen har hun hatt kanonfart i langrennssporet, men på standplass har det vært vaklende. En treffprosent denne sesongen på under 80 prosent, er urovekkende.

På etterjulsvinteren bestemte hun seg for å ta tak, hun sto over flere verdenscuprenn og valgte heller å gå IBU-cup og legge inn mer trening.

– Det har vært veldig smart. Å gå verdenscup er gøy, men for å komme 100 prosent i form til VM, så har jeg gjort alt riktig nå, slår hun fast.

– Jeg har skutt veldig mye i flere uker, og fått stilt geværet inn 100 prosent til VM. Jeg har fått prøve å skyte i tåke også, for den regner jeg med dukker opp en eller annen dag i Kollen. Jeg føler at ting er på gang nå, og at dersom jeg gjennomfører arbeidsoppgavene mine, så kan dette bli veldig bra.

Nøyaktig hvor bra det kan bli, vil hun ikke spå noe om.

– Det er en tøff kamp om beinet i VM. Jeg skal gjøre så godt jeg kan, så får vi bare se hvor langt det holder.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder