Tarjei Bø: - Synes synd på Tiril

Norsk bronse på mixed-stafetten

Eckhoff: - Jeg prøvde alt jeg kunne

KONTIOLAHTI/OSLO (VG) Tiril Eckhoff (24) fikk store
problemer på standplass igjen, men det norske laget klarte likevel å ta bronsemedaljer i en dramatisk mix-stafett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter løpet synes Tarjei Bø synd på Tiril Eckhoff som måtte ut i strafferunde på sin etappe. Der og da forsvant gullet som Norge har vunnet på denne øvelsen de fire siste sesongene i VM og OL.

- Jeg synes synd på Tiril. Den følelsen når du står der og sliter, det er vondt. Jeg vet godt hvordan det er. Det er tøft. Men jeg synes hun har taklet det veldig bra, og det var flott at vi fikk en bronsemedalje for da er alle fornøyd og ingen føler at de har skyld i noe. Denne medaljen er alles – Tiril inkludert, sier Bø til VG.

- Skal ta gull

- Vi er bortskjemte med gull?
- Det er vi og det skal vi være. Norge skal ta gull på denne distansen.
Da Bø gikk ut på sisteetappen med Martin Fourcade i hælene, bestemte han seg for å gå for gull.
- Jeg ville holde Fourcade bak meg. Derfor ga jeg alt. Men når Fourcade skyter like bra som meg og vi går ut likt, så skjønte jeg at jeg hadde brent litt krutt. Men når alt ble som det ble, så ble det en kamp om å komme seg opp på pallen. Det klarte vi akkurat, men det var ikke før etter siste skyting at vi var der, sier Tarjei Bø.

Tiril Eckhoff var på ingen måte knust av bommen.
- Jeg kunne ikke gjort noe annerledes. Jeg prøvde alt jeg kunne. Men det er kjipt, sier Eckhoff.

Fanny Welle-Strand Horn gikk bra på Norges første etappe, og skjøt fullt hus uten å bruke ekstraskudd, men Eckhoff fikk det tøft på den andre etappen.

Da hun kom inn til sin andre, og Norges fjerde, skyting lå det norske laget veldig godt an. Men fire bom og én strafferunde ødela i praksis Norges gullsjanser på en etappe der hun gikk mot solide utøvere som Kaisa Mäkäräinen og Darja Domratsjeva.

Men selv om det ikke ble skikkelig kamp om gullet, så sørget brødrene Bø for at det ble medaljer.

VG Live: Se utviklingen i løpet her

Da Eckhoff vekslet med Johannes Thingnes Bø på tredje etappe hadde Norge halvannet minutt opp til ledende Hviterussland. 21 år gamle Bø gikk en kjempeetappe og feide ned ti blinker i tillegg til å holde bra tempo i sporet.

Etter en herlig stående serie sørget han for norsk fjerdeplass ut fra sin andre skyting, gikk ifra Frankrike på den siste sløyfa og sendte storebror Tarjei Bø ut på sisteetappen 45 sekunder bak ledende Hviterussland og 34 sekunder bak Tsjekkia på 2. plass.

FIKK TRØBBEL: Den andre skytingen ble en dårlig opplevelse for Tiril Eckhoff i VM-åpningen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Fourcade imponerte

På den siste etappen ble det drama da Bø plaffet ned fem kjappe skudd og gikk ut 19 sekunder bak Hviterussland og Tsjekkia etter første skyting. I tillegg meldte Frankrike og Martin Fourcade seg på – bare 11 sekunder bak Bø.

Den siste skytingen ble meget spennende. Tsjekkia nøyde seg med ett ekstraskudd mens Hviterussland sprakk fullstendig. Samtidig skjøt både Tarjei Bø og Fourcade fullt hus og gikk ut 19 sekunder bak Ondrej Moravec. Sistnevnte holdt unna i sporet og sikret tsjekkisk gull, mens Bø ikke klarte å holde tempoet til Fourcade og måtte nøye seg med bronsemedaljer.

Tsjekkia var 20 sekunder foran Frankrike i mål og Norge 7,5 sekunder bak Frankrike igjen. Hviterussland var drøyt tre sekunder bak Norge igjen.

– Det er viktig å få litt spenning i stafetten… Jeg prøvde å gjøre alt jeg kunne. Jeg prøvde å henge på Kaisa (Mäkäräinen), og det straffet seg på stående. Men disse gutta går jo fort, sa en skuffet men likevel blid Eckhoff til NRK etter sin etappe.

– Jeg var glad jeg kom meg til mål egentlig, sa hun til VG.

Og det som kunne blitt et nytt mareritt for Eckhoff endte tross alt bra, for da da bronsemedaljene var sikret smilte 24-åringen bredt sammen med resten av laget.

– Norge hadde kjempet om gullet hadde det ikke vært for strafferunden, sier Liv Grete Skjelbreid i NRK-studio.

– Men det er nok oppløftende for Tiril at det ble medalje, legger hun til.

VM fortsetter med sprint lørdag, mens det skal gås jaktstart søndag. Skiskytterfesten varer til 15. mars.

Sluttstillingen:

1. Tsjekkia, 1.20.27,2 (0+8)

2. Frankrike, +20,2 (0+8)

3. Norge, +27,7 (1+3)

4. Hviterussland, +31,0 (0+7)

5. Østerrike, +1.00,3 (0+3)

6. Tyskland, +1.22,8 (0+6)

7. Italia, +1.24,7 (0+10)

8. USA, +1.46,6 (1+8)

9. Finland, +1.59,5 (0+8)

10. Russland, +2.00,2 (0+2)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder