SLAKTER VM-LØYPENE: Emil Hegle Svendsen har gått ut med kritikk av VM-arrangøren på grunn av manglende salting. Fredagen benyttet han til skitest og en treningsøkt. Foto:Vidar Ruud,NTB Scanpix

Fullt kaos om VM-løypene

Norge forbereder seg på salting, men arrangøren har ikke bestemt seg

JOENSUU (VG) Fredag kveld hersket det fullt kaos hvorvidt VM-løypene blir saltet eller ikke før lørdagens sprintøvelser.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har fått beskjed om at de skal salte hele løypa og forbereder oss på det. Vi har ikke fått noen annen informasjon, sier landslagssjef Per Arne Botnan til VG.

Men hos VM-arrangøren får VG opplyst nå i kveld at det ikke blir tatt noen avgjørelse om salting før lørdag morgen.

– Vi vil se an været i natt, sier mediesjef Tiina Tykkyläinen.

Frykter kulden

Tidligere i dag gikk Emil Hegle Svendsen ut med kraftig kritikk av VM-arrangøren. Etter å ha sett de elendige forholdene under mix-stafetten mener Svendsen at løypene burde saltes for å få fastere forhold.

– Jeg skjønner ikke hva de nøler med. Det viser seg gang på gang at løypene blir bedre når du salter dem. Jeg vet ikke hva de driver med, sa han til NTB.

Skiskytternes teknikktrener, Ola Ravald, tror arrangøren frykter at det skal bli kulde.

– Hvis det ikke blir kaldt, så bør de salte så fort som mulig. Ser de at det skal bli kaldt og kan fryse på, så få de vente og heller skrape unna det øverste laget i løypa. Ellers blir det jo bare verre, sier Ravald til VG.

– Urettferdig

Slik værmeldingen ser ut nå kan arrangørene med fordel finne frem saltet. Det er meldt 0 grader på sprinten i morgen og 1–2 plussgrader på jaktstarten søndag.Leder for det norske smøreteamet, Morten Hegle Svendsen, mener forholdene ikke blir rettferdig for alle løperne hvis man ikke foretar seg noe.

– Hvis de ikke velger å salte, så må de jo skrape av noe av det øverste laget og komme seg ned på noe som er fast. Men jeg vet jo ikke helt hva som ligger under. Er det blank is, så er jo ikke det bedre. Men dette kan bli urettferdig for mange løpere, sier Svendsen.

I dag valgte arrangøren å salte en 20 meter lang trasé bare for å teste ut hvordan forholdene ble. Samtidig er man klar på at man ikke kan salte flere dager på rad fordi det endrer strukturen i snøen.

Får starte tidlig

Det kan bli en fordel å starte tidlig på lørdagens sprint. Tiril Eckhoff går ut allerede som nummer tre. De øvrige norske jentene starter slik: 21. Fanny Welle-Strand Horn, 31. Elise Ringen, 38. Marte Olsbu.

Med startnummer 8 går også Emil Hegle Svendsen ut tidlig, mens Johannes Thingnes Bø har startnummer 16, Ole Einar Bjørndalen nummer 34, Tarjei Bø 38 og Henrik L´Abée-Lund 59.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder