GULLGUTT: Johannes Thingnes Bø titter bort på resultattavlen i Anterselva. 26-åringen dro fra VM med tre gull og tre sølv. Foto: Jostein Magnussen

Skiskytterne må ta med seg matvarer etter «coronahamstring» - skal gå for tomme tribuner

Coronaviruset har også nådd Tsjekkia. Det får uvanlige konsekvenser for de norske skiskytterne før denne ukens verdenscupkonkurranser i Nove Mesto som går for tomme tribuner.

For før de norske utøverne satte seg på flyet på Gardermoen mandag formiddag, fikk de beskjed om at de måtte ta med seg enkelte matvarer fra Norge.

– Vi fikk en telefon fra vårt faste overnattingssted ved Nove Mesto om at vi måtte ta med mel, pasta og ris. Beskjeden var at det var tomt i butikkene fordi folk hadde hamstret disse varene, forteller landslagssjef Per Arne Botnan i Norges Skiskytterforbund til VG.

En av forbundets kokker, Ståle Johnsen, har beregnet hva han trenger av disse ingrediensene for å lage mat til utøvere og støtteapparat denne uken når verdenscupen svinger innom folkefesten på den tsjekkiske landsbygden.

Mange idrettsarrangementer verden over er allerede blitt utsatt, flyttet eller avlyst på grunn av frykten for spredning av viruset.

les også

Store kontraster for Bø-brødrene: VM-gull til lillebror - tårer for storebror

Deretter har handlelisten blitt oversendt kvinnenes landslagstrener Patrick Oberegger. Han skal gjøre de nødvendige innkjøpene i München før han beveger seg i retning Nove Mesto.

I helgen ble de første tilfellene av coronaviruset påvist også i Tsjekkia. Helseminister Adam Vojtech fortalte søndag at tre personer er bekreftet smittet, mens man ventet på resultatene av prøver tatt av en fjerde person.

I dag ble det også kjent at verdenscuprennene i Nove Mesto denne uken skal gå for tomme tribuner som følge av virusutbruddet.

Ifølge den franske storavisen L'Equipe kunngjorde Tsjekkias statsminister Andrej Babis beslutningen mandag, skriver NTB. Det var ventet rundt 100.000 tilskuere.

Johannes Thingnes Bø har ingen problemer med avgjørelsen.

- Det blir jo en stor nedtur å gå i Nove Mesto uten publikum til stede. Dette er en arrangør som har fått innpass i verdenscupprogrammet nettopp på grunn av den enorme publikumstilstrømningen med titusener på tribunen og i løypene. Samtidig er det lett å forstå myndighetenes avgjørelse nå som landet har fått sine første smittetilfeller. Man skjønner jo at det er alvorlig når man går til slike skritt, sier Thingnes Bø til VG.

Tarjei Bø er klar på at utøverne går glipp av den beste stemningen i verdenscupen.

– Trykket fra tribunene i Nove Mesto er det beste i sirkuset. Vanligvis hører vi ikke vår egen pust når vi kommer inn og skal skyte.

– Ekstra nøye

De norske skiskytterne og støtteapparatet kom seg fra VM i Anterselva og Nord-Italia uten at noen ble syke.

– Vi gjorde ikke noe annet enn det vi vanligvis gjør. Vi er ekstra nøye med hygienen, bruker antibac og oppholder oss kortest mulig tid der hvor det er mye folk. De siste mesterskapene har vi vært forskånet fra sykdom, sier Per Arne Botnan.

Siden Anterselva ikke ligger i en region hvor spredningen av coronaviruset regnes for å være utbredt i Italia, har man ikke gjennomført noen ekstraordinære tiltak etter at den store norske kontingenten kom hjem fra VM 24. februar.

– Det har ikke vært snakk om noen nye tiltak, og vi har heller ikke hørt at det er planlagt noen ekstratiltak i Tsjekkia, sier landslagssjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder