BLE SYK AV FLÅTT: Synnøve Solemdal fryktet hun ikke skulle få prøve seg på vinterføre denne sesongen. Her er hun fotografert i Spania under innspillingen av «Best av de beste» sommeren 2015.
BLE SYK AV FLÅTT: Synnøve Solemdal fryktet hun ikke skulle få prøve seg på vinterføre denne sesongen. Her er hun fotografert i Spania under innspillingen av «Best av de beste» sommeren 2015. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Solemdal fikk sesongen ødelagt av flåttbitt

SKISKYTING

Før en lege konstaterte at Synnøve Solemdal (27) hadde blitt bitt av flått og fått borreliose, vurderte skiskytteren å gi seg som toppidrettsutøver.

Publisert:

Til helgen gjør hun mot alle odds comeback i verdenscupen i finske Kontiolahti. Det er nesten ett år siden sist hun konkurrerte med verdens beste skiskyttere.

– Det har tatt sin tid og vært en tålmodighetsprøve. Jeg føler at det er en liten seier at jeg allerede nå kan være med å konkurrere igjen, sier Solemdal til VG.

Skiskytteren måtte slutte med normal trening i sommer.

Sett denne? Solemdal slått ut av mystisk sykdom

– Da hadde jeg «hanglet» lenge. Jeg trente veldig lite og veldig korte økter. Kroppen tålte ikke treningene og jeg sluttet å trene normalt i begynnelsen av juli. Fra i sommer og helt fram til november har jeg kun trent rolig. Det er en prøvelse for en toppidrettsutøver som vet hvilken treningsjobb som må legges ned hvis man skal hevde seg, innrømmer 27-åringen.

Hun vet ikke når og hvor hun ble bitt av flåtten, men regner med at det skjedde hjemme i Tingvoll.

– Hjemme er det mye flått og jeg blir bitt hver sommer uten at jeg har merket noe utslett.

Trodde hun var ferdig

Vendepunktet kom i slutten av november. Da konstaterte en lege at årsaken til Solemdals problemer skyldtes borreliose etter flåttbitt. To av 100 flåttbitt fører til infeksjonssykdommen borreliose, og det ble skiskytteren syk av.

Det var en utrolig lettelse å få en diagnose, innrømmer Solemdal.

– Før jeg var hos legen den siste gangen tenkt jeg at jeg var ferdig som toppidrettsutøver. Kroppen fungerte ikke. Da var jeg langt nede og trodde at nå hadde jeg ikke noe valg lenger.

Men etter å ha blitt satt på antibiotika mot borreliose i slutten av november kunne Solemdal begynne å trene så smått igjen tre og en halv uke senere.

Saken fortsetter etter den rykende ferske utgaven av Spårtsklubben, der blant annet en skjult kamera-sekvens er blant høydepunktene:

Fikk du med deg denne? Eckhoff slo tilbake etter VM-fiaskoen

– Den kuren fungerte veldig bra og jeg kunne begynne å trene meg forsiktig opp igjen. Nå kan jeg begynne å bygge meg opp igjen til neste sesong. At jeg får med meg noen renn nå på tampen av sesongen er en ren bonus.

På sin vei tilbake har hun i vinter prøvd seg i tre renn i IBU-cupen på det nest øverste nivået - senest i Kontiolahti hvor verdenscupen «anløper» denne uken.

– Er helt frisk

– Jeg er helt frisk, men er fortsatt i opptrening og har naturligvis ikke det treningsgrunnlaget som man må ha. Nå skal jeg kline til og ta de sjansene jeg får. Så får det gå som det går, sier Solemdal som omsider kan begynne å sette seg mål igjen - som neste års OL i Pyeongchang i Sør-Korea.

– Det er der fokuset mitt ligger. Det er OL som har vært målet mitt etter at jeg skjønte at mesteparten av denne sesongen kom til å gå i vasken. Nå får jeg kjenne litt på nivået igjen og får en påminnelse om hva jeg går til når jeg skal trene i sommer og høst.

Her kan du lese mer om