Hegle Svendsen-familien om Emils karriere: – Det har definert livet vårt

Emil Hegle Svendsen (32) gir seg som skiskytter, og mamma Tone og broren Morten understreker at det har vært både tøft, uvirkelig og ikke minst fantastisk å være med på.

  • Yngve Gjerde

Artikkelen er over to år gammel

– Det har vært mye opp og ned, og Emil har uten tvil fått sin dose av nedturer. Men gang på gang har han vist at han reiser seg.

Det sier Emil Hegle Svendsens bror, Morten, som jobber som skiskytterekspert for Eurosport. At Emil gir seg som skiskytter beskriver han som «tøft, men samtidig litt godt». De to har drevet med sporten sammen siden de var små.

les også

Gråtkvalt «Super-Svendsen» legger opp: Takket kjæresten

– Det har på mange måter definert livet vårt. Det er en æra som er over, og det er tøft, men alt har sin ende. Det venter mange nye ting å glede seg over nå.

– Skjønte det da Emil ringte

En tydelig emosjonell Emil Hegle Svendsen har akkurat stått og fortalt at han ikke har motivasjonen som skal til for å fortsette som skiskytter på toppnivå da VG snakker med ham. Morten innrømmer at han kjente litt på det selv.

– Han kommer fra en emosjonell familie, så det var ikke sjokkerende at det kom noen tårer. Jeg kjente litt på det samme selv. Det var spesielt å se på, sier han.

Han forteller at Emil ringte for å fortelle ham om avgjørelsen søndag kveld, etter at ungene hadde lagt seg. Med en gang han så at det var han som ringte, skjønte han det.

– Jeg tror at han kunne levert mer, hvis motivasjonen hadde vært der. Men det kreves mye av deg, du må ha den viljen til å stå opp hver dag for å trene. Det er ikke sånn at du bare kan velge å gi faen en dag – punktum. Hvis du er på ferie på hytta med familien, må du dra på trening når de andre skal fiske. Du må gå på fjellet når andre går på jakt, sier han.

les også

Skogrand om det nye livet med Svendsen: – Det er litt skummelt også

– I en lang og innholdsrik karriere, hva har vært høydepunktet?

– Det må bli gjennombruddet i Östersund i 2008, og OL-gullene i Vancouver (2010) og Sotsji (2014).

BROTHERS IN ARMS: Morten Hegle Svendsen og broren Emil har delt lidenskapen for skiskyting siden de var små. Foto: Jostein Magnussen

Emosjonell mamma: – Uvirkelig

Emil og Mortens mor, Tone Hegle Svendsen, er også rørt da VG snakker med henne over telefon.

– Jeg visste jo at det kom. Det var ganske emosjonelt. Dette har preget livet vårt i mange år, sier hun.

les også

Brorens trøst etter Svendsen-sprekken: – Du har reist deg før, du gjør det igjen

Hun forteller at Emil ringte hjem for å fortelle om sin avgjørelse fredag. Tone har full forståelse for valget, og hun understreker at det å følge sønnens karriere, har gitt familien mange fantastiske opplevelser.

– Vi er veldig stolte. Det har vært litt uvirkelig, og nå er det godt å se at han får sin fortjente hyllest. Vi har vært med på veldig mye, vi har fått reise mye og opplevd fantastiske ting.

GOD KLEM: Emil Hegle Svendsen og moren Tone etter herrenes jaktstart i Östersund i 2017. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Men det har vært en karriere fylt med opp og nedturer for «Super-Svendsen». Nedturene har satt spor. Spesielt etter Sotsji-OL, da det gikk galt for Hegle Svendsen på ankeretappen. Så skjedde det igjen i Pyeongchang.

– Det har vært tøft – særlig etter Sotsji. Det var ikke like ille da det skjedde i Pyeongchang, men det er noe som preger deg som forelder, sier hun.

les også

Hegle Svendsen misset som ankermann igjen: – Jeg må bare beklage

Nå blir det ikke mer skiskyting for Emil, men interessen vil være til stede uansett, understreker mamma-Svendsen.

– Vi skal fortsatt se på skiskyting fra sofaen, forteller hun.

Mer om

  1. Emil Hegle Svendsen
  2. Skiskyting

Flere artikler

  1. Gråtkvalt «Super-Svendsen» legger opp: Takket kjæresten

  2. Kilder til VG: Skiskytteren Emil Hegle Svendsen legger opp

  3. Bronse-Svendsen vurderer å gi seg

  4. Fourcade kom ikke over tre tap til Svendsen: – Han tok igjen med renter

  5. Emil Hegle Svendsen og Samantha Skogrand venter barn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder