TRØSTET HVERANDRE: Det finske laget gikk med sørgebånd i dag for å hedre sin døde trener. Her vinneren Mari Laukkanen (bak) og Kaisa Mäkäräinen. Foto: Jostein Magnussen VG

Jaktstart-vinneren gråt for sin døde trener: – Han trodde alltid på meg

HOLMENKOLLEN (VG) Mens Marte Olsbu (26) gikk inn til sjetteplass på jaktstarten, sto den finske vinneren Mari Laukkanen og gråt mens hun pekte opp mot himmelen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I dag tidlig fikk de finske utøverne den triste beskjeden om at deres mangeårige skytetrener Asko Nuutinen døde i går etter at han fikk et illebefinnende under verdenscuprennene i Kontiolahti forrige uke.

– Jeg tenkte bare på han, at jeg kunne vinne for han. Det har vært mye følelser som har tatt mye energi, men jeg tenkte ikke på å vinne eller tape i dag - bare gjøre jobben min, sier Mari Laukkanen.

I en alder av 29 år tok hun i går karrierens første verdenscupseier da hun vant sprinten i Holmenkollen. I dag fulgte hun opp med seier på jaktstarten etter 19 treff på standplass.

Da hun krysset målstreken kikket hun opp mot himmelen mens hun pekte på sørgebåndet hun hadde om overarmen.

PEKTE MOT HIMMELEN: Med begge hendene pekende mot den blå himmelen da hun gikk i mål, hyllet Mari Laukkanen sin trener som døde i går kveld. Foto: Jostein Magnussen VG

Først noen timer før start fikk de finske utøverne den triste beskjeden hjemme fra Finland. Likevel vurderte de ikke å droppe dagens jaktstart.

– Vi fikk beskjeden klokken 09.30. Det var et ønske fra familien at vi skulle gå rennet i dag. Beskjeden var at Asko ville ha satt pris på det, sier Laukkanen til VG.

– Jeg tenkte først at jeg ville gjøre det, men jeg må innrømme at under oppvarmingen ble det vanskeligere og vanskeligere å tenke på at jeg skulle gå jaktstarten.

Om hvordan det var mulig å gjennomføre et nær perfekt løp etter å ha fått dødsbudskapet sa hun:

– Jeg ville bare gjøre det som han har bedt meg om å gjøre i mange år.

Asko Nuutinen var på landslaget da Laukkanen begynte der tilbake i 2006. De første årene var han hennes personlige trener.

– Hadde alltid troen på meg

– Etter det har han vært den som jeg har snakket med mest om skyting og den som jeg har ringt selv om han ikke har vært direkte involvert i min treningshverdag. Når jeg hadde det som verst så var det han jeg ringte og han trodde alltid på meg, sier en Laukkanen mens tårene triller.

Han fikk ikke oppleve at den 29 år gamle finske jenta fikk sin første verdenscupseier på over 200 renn i går og at hun gjentok bragden i dag.

Olsbu bommet seg vekk fra pallen

Ingen kunne gjøre noe med Laukkanen i dag, som vant foran Gabriela Koukalova og Justine Braisaz. Marte Olsbu ble beste norske jente, på en sjetteplass. Hun var på skuddhold av pallen helt inn til siste stående, men der ble det et bomskudd.

– Jeg skulle gjerne vært den siste bommen foruten, men det var virkelig moro i dag. Jeg følte jeg var med hele veien, sier Olsbu til NRK.

Hun gikk ut under ett minutt bak Mari Laukkanen. Det var dermed en god sjanse til å kunne gå seg opp på pallen foran hjemmepublikummet, men da måtte treffprosenten være god.

Den var god - men ikke god nok. Olsbu endte til slutt med tre bom.

– Tre bom er godkjent når jeg skyter så høyt oppe i posisjonene, slår Olsbu fast. Hun ble til slutt beste norske jente, som nummer seks.

Eckhoff skjøt seg vekk

Tiril Eckhoff startet 20 sekunder bak Olsbu, og med den farten hun har vist i vinter at hun kan ha i sporet, hadde Norge flere pallmuligheter i dag.

Men Eckhoff ødela løpet sitt allerede på første skyting, da hun dro på seg ikke mindre enn tre bomskudd på liggende. 26-åringen var oppe og skrudde underveis i serien, men så ikke ut til å knekke koden.

Eckhoff ble til slutt nummer 18, med hele seks strafferunder totalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder