CELEBERT: Olle Dahlin, formann i det svenske skiskytterforbundet, er i sjokk over razziaen. Her med kong Carl Gustaf og den svenske landslagstreneren i skiskyting Wolfgang Pichler under OL.
CELEBERT: Olle Dahlin, formann i det svenske skiskytterforbundet, er i sjokk over razziaen. Her med kong Carl Gustaf og den svenske landslagstreneren i skiskyting Wolfgang Pichler under OL. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bessebergs mulige etterfølger om korrupsjonsanklagene: – Det er sjokkerende

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
SKISKYTING

Svenske Olle Dahlin er nominert som presidentkandidat i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til valget i september. Han er rystet over razziaen som førte til at IBU-president Anders Besseberg trakk seg.

– Det er klart det kommer som et sjokk. Det er veldig alvorlig og sjokkerende, sier Dahlin til VG.

Onsdag ble det kjent at Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), etterforskes for å ha skjult russisk doping. Den norske 72-åringen har sittet som president i IBU siden 1992, men trakk seg fra vervet torsdag.

Dahlin er en av flere visepresidenter i IBU, og kan bli valgt til ny president i IBU under kongressen i Kroatia i september. Etter at Besseberg trakk seg torsdag, er det nå Klaus Leistner som er fungerende president i forbundet.

– Vi har viktigere saker å ta i nå enn å tenke på det, svarer Dahlin på spørsmål om hans egne sjanser til vervet.

Han er også styremedlem i Sveriges olympiske komité.

– Vi vet alle at det finnes noe mistanker rundt McLaren-rapporten. Det finnes nok en jobb å gjøre. Jeg har ingen detaljer. Gjøres det en razzia forutsetter det at de har noe «rundt føttene», sier Dahlin, formann i Sveriges skiskytterforbund.

Vil ikke spekulere

Anders Besseberg etterforskes for korrupsjon for å skjule russisk doping. Politiet i Østerrike opplyser om at det skal gjelde i alt 2,3 millioner kroner og kan gi opptil fem års fengsel.

Dahlin vil ikke svare på om han deler mistanken mot Besseberg.

– Har jobben til IBUs antidoping-jobb vært god nok?

– Det er ikke jeg den rette til å uttale meg om. Vi får se. Jeg vil ikke spekulere ennå. Vi må se hva som kommer fram, mener Dahlin.

Lite offisielt

Besseberg har sittet som president i IBU siden 1992. Tirsdag kveld hadde IBU-ledelsen et langt telefonmøte. Der ble det bestemt at Martin Kuchenmeister skal fungere som IBU-generalsekretær mens Nicole Resch, opprinnelig generalsekretær, etterforskes av politiet.

– Det er plusser og minuser med dette. Hvis det er noe som ikke har vært som det skal, er det bra det at kommer fram, så må vi løse det best mulig. Men jeg vet veldig lite offisielt. Jeg vet ikke noe mer enn det som står i media, forteller Dahlin.

– Hvordan er forholdet ditt til Besseberg?

– Jeg vil si vi har hatt et normalt forhold som styremedlemmer.

– Burde gjort mer i kampen mot Russland

Presidenten i Norges skiskytterforbund (NSSF), Erlend Slokvik, ser svært alvorlig på saken, dersom anklagene i etterforskningen skulle vise seg å stemme.

– Det er fryktelig ille for idretten hvis det skulle stemme. Det vil splitte idretten enda mer, og det vil bli mer negativitet mot Russland.

Flere nasjoner valgte å boikotte verdenscupavslutningen i Russland, der de norske utøverne deltok. Slokvik forteller likevel at NSSF i flere år har vært svært kritiske til å delta på idrettsarrangementer i Russland.

– Allerede i desember 2016 sendte vi brev til IBU hvor vi ba dem flytte alle konkurranser fra Russland. Vi har også i år formidlet at vi mener konkurransene skal flyttes. Vi prøvde å få med oss flere av de store nasjonene på å ikke reise til Russland, blant annet Tyskland og Frankrike.

Da de ikke ble med, og Johannes Thingnes Bø kjempet om verdenscupen sammenlagt, valgte forbundet å la de norske utøverne reise.

– Vi stoler ikke på Russland, det gjør vi ikke. Vi synes det har foregått altfor mye der borte. Det som har skjedd nå er helt nytt for oss, sier Slokvik, som skryter av jobben Besseberg har gjort med å løfte sporten skiskyting internasjonalt.

– Måten han har bygget opp sporten på har vært fantastisk. Inntil det motsatte er bevist er han fortsatt uskyldig. Vi føler han har vært tydelig i kampen mot doping, selv om vi føler det kunne vært gjort mer i kampen mot Russland.